Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

ΡΕ, ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΚΟΥΤΟΙ;

Ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός της τετραετίας 2007-2010 ήταν το πρώτο θέμα του σημερινού δημοτικού συμβουλίου Ξυλοκάστρου.

"Ενδιαφέρον θέμα και αφορμή να πουν όλοι τα σχέδιά τους για το δήμο", σκέφτηκα ο αφελής και έλπιζα έστω και μια φορά ότι θα γινόταν μια στοιχειώδης συζήτηση εκεί μέσα.

Δυστυχώς όμως, για άλλη μια φορά, τα πράγματα εξελίχθηκαν αλλιώς ... Κατ' αρχήν είχαμε αποχωρήσεις από τα αποδυτήρια για τη μειοψηφία, που αποχώρησε η μισή, διαμαρτυρόμενη για τα έκτροπα του προηγούμενου συμβουλίου. Στη συνέχεια, περιμένοντας το δήμαρχο και τη μειοψηφία να πουν τα σχέδιά τους μείναμε στο ...περίμενε!
Από τη μία, ο δήμαρχος, βιαστικά και πρόχειρα, διάβασε κάποια από τα έργα που έχουν μπει στο σχεδιασμό και γρήγορα έκλεισε την εισήγησή του. Ευτυχώς όμως, μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε, στο τέλος της ανάγνωσής του. Συμπεριέλαβε και την πάγια πρότασή μας για τη δημιουργία Βιωματικού Μουσείου Ναυπηγικής Ιστορίας! Μόνο και μόνο που το άκουσα συγκινήθηκα και δεν κάνω πλάκα. Είναι κι αυτό κάτι. Μακάρι να το πιστέψουν κιόλας και να καταλάβουν το θησαυρό που έχουν τόσα χρόνια μπροστά τους και δεν τον εκμεταλλεύονται.

Από την άλλη, η μειοψηφία δεν έκανε καν εισήγηση. Περιορίστηκε σε σχόλια του τύπου "μια έκθεση ιδεών είναι, θα την ψηφίσουμε" και "γιατί βάζετε τόσα πολλά έργα αφού δεν πρόκειται να γίνουν"!!!

Έτσι βρέθηκα στο βήμα και προσπάθησα να κάνω τις παρατηρήσεις που είχαμε για τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό και να αναφέρω τις προτάσεις μας. Σημαντικές παρατηρήσεις, όπως αποδείχτηκε και που κανείς δεν είχε εντοπίσει, αφού απ' ότι φάνηκε δεν είχε διαβάσει και κανείς από τους δημοτικούς συμβούλους το Σχεδιασμό...
Παρατηρήσεις, που μερικές έδειξαν την προχειρότητα του Σχεδιασμού, όπως αυτή που αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δήμου και μας λέει ότι περιέχει κυρίως πληροφορίες για τη δημοτική συγκοινωνία και τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης, αν και δεν έχουμε τίποτα από τα δύο, ή η εκτίμηση ότι δεν έχουμε μεγάλη προσέλευση επισκεπτών γιατί εκτός των άλλων δεν έχουμε καλό νερό και γραφείο τουριστικών πληροφοριών.
Παρατηρήσεις που απέδειξαν ότι δεν υπήρξε καμία δημόσια διαβούλευση και καμία ενημέρωση των δημοτών.
Παρατηρήσεις που έθιγαν πολύ σοβαρά θέματα, όπως αυτό του Βιοτεχνικού Πάρκου που έλεγε ότι θα φιλοξενεί κάθε βιοτεχνική και βιομηχανική δραστηριότητα χαμηλής και μέσης όχλησης. Όμως, όπως επισημάναμε, οι μέσης όχλησης δραστηριότητες είναι εφιαλτικές για το μέλλον του τόπου μας. Για παράδειγμα, μέσης όχλησης είναι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έως 300MW με αέριο καύσιμο και έως 200MW με υγρό, η αποθήκευση πετρελαίου και υγρών καυσίμων, πετροχημικών και χημικών έως 300 τόνους, τοξικών και επικίνδυνων ουσιών έως 500 τόνους, στερεών καυσίμων έως 2.000 τόνους, η παραγωγή εκρηκτικών υλών και πυροτεχνικών, χημικών για φωτογραφική χρήση, βιομηχανικών και ιατρικών αερίων, η κατεργασία και βαφή δερμάτων έως 20 τόνους/ημέρα, η παραγωγή χρωμίου, μαγγανίου νικελίου, μολύβδου, ψευδάργυρου, κασσίτερου και ειδών από αμιαντοτσιμέντο έως 5.500 τόνους και πολλές ακόμη. Ο Θεός να μας φυλάει, με λίγα λόγια. Ευτυχώς δέχθηκαν αμέσως να βγάλουν αυτή την παράγραφο για κάθε δραστηριότητα μέσης όχλησης και ησυχάσαμε.
Κάναμε επίσης παρατηρήσεις γιατί όλο τον Άξονα της Επιχειρηματικότητας, Ανάπτυξης και Απασχόλησης τον στηρίζουν στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), όπως επίσης και ότι από τον σχεδιασμό τους λείπουν εντελώς, λέξεις και έννοιες που είναι βασικές για μας. Λείπουν εντελώς οι έννοιες τοπική ιστορία, Αριστοναύτες, παραγωγή, πιστοποίηση προϊόντων, διατροφή, δημοκρατία, αναδάσωση, ερημοποίηση, κλιματικές αλλαγές, αναπτυξιακό σχέδιο καθώς και πολλές ακόμα που αποτελούν την αλφαβήτα ενός γνήσιου αυτοδιοικητικού λεξιλογίου για τα μέρη μας και όχι μόνο.
Στη συνέχεια αναφέραμε τις προτάσεις μας, που θα τις δημοσιεύσουμε σε αναλυτικό δελτίο που θα ακολουθήσει και αναφερόντουσαν σε όλους τους άξονες του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού. Προτάσεις που υπάρχουν σε όλα τα έντυπα που έχουμε δημοσιεύσει από το 2001 μέχρι σήμερα. Προτάσεις που σταθερά και με συνέπεια υποστηρίζουμε και τις εμπλουτίζουμε στο πέρασμα των χρόνων. Προτάσεις που κάθε αυτοδιοικητικό σχήμα πρέπει να έχει έτοιμες και να μη χρειάζεται να τις ανακαλύπτει κατά περίπτωση!!!
Έτσι, για να μην μακρηγορούμε, αν δεν κάναμε την παρέμβασή μας, το θέμα θα είχε περάσει σε 10 λεπτά και κανείς δε θα έδινε σημασία. Για τις κεραίες βέβαια μιλάγανε (τρόπος του λέγειν μιλάγανε) με τις ώρες, αλλά για το πρόγραμμα τετραετίας δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον!!!. Ούτε από την πλειοψηφία, ούτε από την μειοψηφία.
Και έρχομαι κι αναρωτιέμαι: Ρε, μπας και είμαστε τελείως κουτοί;;;
Και μου απαντάει μια φωνή μέσα μου: Μάγος είσαι;
ΥΓ: Εκείνος ο Πρόεδρος όλο συντόμευε και συντόμευε έλεγε και χτυπούσε συνέχεια το στυλό του στο τραπέζι. Εκτός από τελείως κουτοί, μάλλον είμαστε και ανυπόφοροι!!!

2 σχόλια:

P.V είπε...

aπό μικρό κι από κουτό … μαθαίνεις την αλήθεια… !!! Συνεχίστε έστω και κουτοί και ανυπόφοροι…!!!!

p.v

ξυλινος είπε...

το σχέδιο είναι ένα και μοναδικό:
ΚΤΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΆΝΤΑ !!!