Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

ΤΑ «ΣΔΙΤ» ΟΡΑΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ, Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Ξυλοκάστρου, η δημοτική αρχή ψήφισε την εκπόνηση τεσσάρων μελετών, για έργα που θέλει να πραγματοποιήσει μέσω των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Από την ελάχιστη πληροφόρηση που έχουμε, μιας και καμία δημόσια διαβούλευση δεν έγινε γι’ αυτά, καταλάβαμε ότι απ’ όλα όσα είχε αρχικά προτείνει για ένταξή τους στον Κατάλογο Προτεινόμενων Συμπράξεων, τέσσερα θεωρήθηκαν «βιώσιμα» για ΣΔΙΤ και γι’ αυτά θα γίνουν μελέτες. Αυτά είναι το αθλητικό κέντρο στη Ζήρεια, η μαρίνα Ξυλοκάστρου, το οικόπεδο του Κέντρου Νεότητας και το παλιό γήπεδο. Δεν «προκρίθηκαν» οι Αποθήκες Φραντζή, το αθλητικό κέντρο στο Ρέθι, το εμφιαλωτήριο νερού στη Μάννα, το κυκλοφοριακό πάρκο με τη γύρω περιοχή στο Σύθα και η εκμετάλλευση της περιοχής της Φόνισσας στο Καμάρι.
Εμείς επανειλημμένα έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας σε αυτού του είδους την ανάπτυξη και πιστεύουμε ότι οι δημότες δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτά τα έργα. Πιο συγκεκριμένα τώρα:
Ø Στη Ζήρεια και στην παραχωρημένη έκταση από το Δασαρχείο και την Περιφέρεια ότι μπορούσε «νόμιμα» να γίνει, έγινε. Αυτό που μπορείς να κάνεις μέσω των ΣΔΙΤ, είναι να δώσεις σε ιδιώτη την εκμετάλλευση του χώρου για δεκαετίες. Τα ανταλλάγματα που υποστηρίζει ο δήμαρχος ότι θα πάρουμε στην καλύτερη περίπτωση είναι, να δουλεύει εκεί υποχρεωτικά ένα ποσοστό δημοτών Ξυλοκάστρου και να παίρνει ο δήμος ένα ποσοστό από τις εισπράξεις. Εκεί που έχουμε δηλαδή το 100%, να πάρουμε ένα μικρότερο ποσοστό και να βάλουμε κι έναν ιδιώτη, που για να βγάζει κέρδη, θα είναι κίνδυνος θάνατος για το βουνό και τα δάση του.
Ø Στη μαρίνα Ξυλοκάστρου, δε γίνεται να προκύπτει όφελος για αυτούς που ελλιμενίζονται, τους δημότες και το δήμο γενικότερα, με ταυτόχρονη κερδοφορία για τους επενδυτές. Πιστεύουμε ότι οι παρεμβάσεις που χρειάζονται στη μαρίνα είναι εφικτές για το δήμο και δε χρειάζεται να παραχωρηθεί σε κανέναν, που για να κάνει έργο και να κερδίσει, σίγουρα θα εκτοξεύσει τα τέλη στα ύψη.
Ø Η κατασκευή διοικητηρίου στο Κέντρο Νεότητας και άλλων γραφείων προς εκμετάλλευση από τον επενδυτή μέσω ΣΔΙΤ, από την εμπειρία των μέχρι τώρα συμπράξεων, θα κοστίσει περίπου τα τριπλά χρήματα. Αν είναι ή να χρυσοπληρωθεί η κατασκευή ή να εκμεταλλεύονται για δεκαετίες άλλοι το χώρο ή και τα δύο, τότε σίγουρα συμφέρει να το κάνουμε αλλιώς. Από χτίσιμο άλλωστε στο Ξυλόκαστρο πάμε καλά και την ξέρουμε άριστα τη δουλειά…
Ø Η έκταση του παλιού γηπέδου στο δυτικό άκρο της πόλης είναι ένα θέμα που χωρά πολύ συζήτηση και πρέπει να προσέξουμε πολύ, πώς θα την εκμεταλλευτούμε. Στην «καινούρια» πόλη που θα προκύψει, με το σταθμό του προαστιακού δίπλα της και τους νέους δρόμους, πρέπει να βάλουμε το χάρτη κάτω και να δούμε σε τι μπορεί να μας είναι χρήσιμη μια τέτοια έκταση. Η αρχική πρόταση της δημοτικής αρχής ήταν για ένα ξενοδοχείο, μετά είπε κάτι για θεματικό πάρκο κι έτσι δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα προτείνει για εκμετάλλευση. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι δεν ρώτησε κανέναν και γι’ αυτό.
Τα γενικά επιχειρήματα της δημοτικής αρχής, δυστυχώς, είναι αστεία. «Ας μην καταδικάζουμε κάτι πριν το δούμε. Θα δούμε αν μας συμφέρει. Αν δεν μας συμφέρει, δεν το δίνουμε», λένε από τη μία, ενώ για τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που θα στοιχίσουν οι μελέτες απαντούν ότι «δεν τις πληρώνουν οι δημότες, αλλά το Υπουργείο»!!! Λες κι εκείνα τα χρήματα είναι άλλων και δεν είναι των πολιτών. Το μόνο σίγουρο απ’ όλη αυτή την ιστορία, είναι ότι τα χρήματα αυτά θα πάνε σε συγκεκριμένες τσέπες, γίνουν δε γίνουν τα έργα.
Για όλη αυτή την τρελή μπίζνα λοιπόν, δεν ακούγεται τίποτα κι από κανέναν. Εμείς από την πλευρά μας, έχουμε πολλές φορές αναφερθεί σε αυτά και μάλιστα έχουμε προκαλέσει κόμματα, φορείς και πολίτες να πάρουν θέση. Ειδικά στον τοπικό Συνασπισμό (που επίσημα στηρίζει αυτή τη δημοτική αρχή στις εκλογές) έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να μας εξηγήσει γιατί σιωπά για τις ΣΔΙΤ και γενικά γιατί, όχι μόνο δεν αντιδρά, αλλά συμμετέχει κιόλας στην αμιγώς νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση του δήμου μας. Ο κ. Περικλής Μενούνος, που είναι δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και στηρίχθηκε από το ΣΥΝ, για άλλη μια φορά δεν είπε τίποτα στο δημοτικό συμβούλιο και βέβαια υπερψήφισε την πρόταση (μάλιστα μπήκε και στην επιτροπή που ορίστηκε από το ΔΣ!). Θα περιμένουμε απάντηση ακόμα μια φορά, γιατί το ποτήρι ξεχείλισε και δεν χωράει άλλη κοροϊδία.
Το ενθαρρυντικό βέβαια είναι, ότι αυτοί που αποφασίζουν για τον τοπικό ΣΥΝ, κοιμίζουν όλο και λιγότερους πολίτες. Η κοινωνία χρειάζεται αντιστάσεις και όχι νανουρίσματα, γιατί δυστυχώς, πρέπει να καταναλώνουμε όλο και περισσότερη ενέργεια για να εμποδίζουμε καταστροφές που ελλοχεύουν πίσω από «αναπτυξιακές προτάσεις». Όσο περισσότεροι ζωντανεύουν, τόσο πιο εύκολα θα εμποδίσουμε την «ανάπτυξη» που μας επιφυλάσσουν και θα μας μένουν και δυνάμεις για να προτάξουμε άλλες αξίες, δίνοντας προοπτική στο δήμο.
Οι προτάσεις μας για την ανάπτυξη του τόπου είναι καταγεγραμμένες και παραμένουν πάντα ανοικτές στο διάλογο και στη σύνθεση. Είμαστε πάντα με ανοικτά τα αυτιά αλλά και τα μάτια, γιατί …μας την πέφτουν από παντού. Βουνό, θάλασσα, αέρας, χωριά και πόλεις δέχονται συνεχώς επιθέσεις, καλυμμένες κάτω από «αριστερή» φρασεολογία και παραλλαγμένες σε «αναπτυξιακές» προοπτικές.
Καλούμε, για άλλη μια φορά, όλους να πάρουν θέση και τη δημοτική αρχή να δημοσιοποιήσει έγκαιρα τις προθέσεις της για την αξιοποίηση των τεσσάρων αυτών περιουσιακών στοιχείων του δήμου μας. Για εμάς η λύση των ΣΔΙΤ όχι μόνο δεν είναι αναπτυξιακή αλλά (για να χρησιμοποιήσουμε και την ακριβή ορολογία του κεντρικού Συνασπισμού) «αποτελεί ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών και χώρων».

Αρμονική Ανάπτυξη

9 σχόλια:

ξυλινος είπε...

Ο Συνασπισμός θα πρέπει να κοπιάσει πολύ σκληρά, για να εξηγήσει την ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ ΤΟΥ με τα οργανωμένα συμφέροντα που ροκανίζουν την πόλη και το βουνό, αποστεώνοντας το περιβάλλον από τα ζωογόνα εκείνα στοιχεία, που κάνουν βιώσιμη μια περιοχή.

Και βέβαια, αποτελεί τεράστιο ερωτηματικό, πως, ενώ το κόμμα προσπαθεί να αρπάξει την εξουσία ή μέρος αυτής, ευνοούμενο από τις συγκυρίες και την λεηλασία στην οποία έχουν επιδοθεί Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ., και την αρτηριοσκλήρυνση του ΚΚΕ, αυτοί πράττουν ακριβώς τα ανάποδα!
Και όμως η απάντηση είναι απλή, δυο λεξούλες μόνο: ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

NIKOLAS είπε...

ΤΕΛΙΚΆ ΠΑΙΔΙΑ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΔΙΤ...ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΕΝΑ ΧΩΡΟ ΟΠΩΣ π.χ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΔΙΝΕΙΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΝΑ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ, ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ κ.λ.π ΑΛΛΑ ΑΝ ΗΤΑΝ ΝΑ ΤΟ ΔΩΣΕΙΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΝΕΙΣ ΤΟ ΧΩΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΡΙΝ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΟΥΤΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΧΡΕΩΘΕΙ Κ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΤΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΚΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ NATURA !! ΠΡΩΤΗ ΛΟΙΠΟΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ
ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΓΗΠΕΔΟ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΕΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ!! ΑΥΤΗ Η ΣΚΕΨΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΟΤΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΤΑΝ Ο κ. ΤΑΚΗΣ ΣΚΟΥΡΑΣ ΑΛΛΑ ΑΝ Κ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΝΕΓΕΙΕΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΙΔΙΩΤΗΣ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ, ΓΙΑΤΙ?? ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΡΑΓΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΜΦΩΝΩ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΑΧΡΗΣΤΟ ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΟΠΩΣ λ.χ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΑΦΟΥ ΠΛΕΟΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ !! ΟΜΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΩ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΦΟΥ ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ...ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΔΙΟΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ. ''έρρωσθε και ευδαιμονειται''

ξυλινος είπε...

Μήπως το νέο Διοικητήριο θα έπρεπε να κατασκευαστή εκτός κέντρου, επειδή προκαλεί κυκλοφοριακό φόρτο σε μια έτσι και αλλιώς επιβαρημένη περιοχή;

Όσο για την αξιοποίηση του κέντρου νεότητας, μετά από κάποιου είδους ανακατασκευή να γίνει κέντρο για δραστηριότητες πολιτιστικές που να αφορούν κύρια τους νέους, βίντεο, μουσική, ζωγραφική, τέχνες γενικώς…καθ’ ότι οι αποθήκες Φραντζή προορίζονται για εστιατόριο, καφέ κλπ

Armonistas είπε...

Ο μόνος τρόπος για να απαντήσεις τι χρειάζεται και πού η πόλη είναι να βάλεις το χάρτη κάτω και ν' ανοίξεις την κουβέντα.
Να πάρεις γνώμες ειδικών (βλ. Βλαστός) αλλά και μη ειδικών, να προβλέψεις, να σχεδιάσεις.
Π.χ. σε 5 χρόνια θα είναι εκεί οι νέοι δρόμοι, ο νέος σταθμός, μέχρι εκεί θα είναι τα σπίτια και τα αυτοκίνητα θα έχουν διπλασιαστεί. Προ-βλέπεις. Κοιτάς από ψηλά και όχι αφ' υψηλού.

ΥΓ: Ο δάσκαλός μου, Τάκης Μιχόπουλος άμα λέμε κανά προχωρημένο μου λέει το δίστιχό του και προσγειώνομαι:

- Να καταλάβουν.
- Ποιοι;

ξυλινος είπε...

1Ο ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΝΙΚΟΛΑ!
2Ο Η αφεντομουτσουναρα μου ανήκει στους μη ειδικούς και ακόμα περιμένω να με ρωτήσουν! Θα έρθουν ποτέ, γιατί έχω και άλλες μουριές;
3οοσο για τον δάσκαλο σου..μια άλλη φορά…

Armonistas είπε...

1ο Χρόνια πολλά Νικόλα
2ο Τα κρατάνε και θα στα ρωτήσουν μαζί όλα
3ο Ξύλινε ξεκόλα

ξυλινος είπε...

1ο www.athensvoise.gr
editorial τευχος237

2ο κόλλακολλακολλακολλακολλακολλα

3o Στο τελευταίο τεύχος της εφημερίδος ‘ Πολίτης’ και στην σελ.13 αναφέρεται, ότι ο νυν δήμαρχος Τσιμεντοκάστρου κος Α. Κλαδ. Προαλείφεται για υποψήφιος Νομάρχης ή και βουλευτής με το στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ.
Σε περίπτωση που αποσυρθεί ο κος Τ. Χωρεμ.
Μα δεν είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ;
Στο τελευταίο τεύχος της εφημερίδος ‘ Πολίτης’ και στην σελ.13 αναφέρεται, ότι ο νυν δήμαρχος Τσιμεντοκάστρου κος Α. Κλαδ. Προαλείφεται για υποψήφιος Νομάρχης ή και βουλευτής με το στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ.
Σε περίπτωση που αποσυρθεί ο κος Τ. Χωρεμ.
Μα δεν είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ;
Εκπλήσσομαι!

NIKOLAS είπε...

Παιδιά ευχαριστω πολυ, χρωστάω ενα cyber κερασμα!!! Λοιπόν η είδηση οτι ο δημαρχος ισως κατέβει βουλευτής όχι ομως νομάρχης είναι παρα πολύ πιθανή από τις τελευταίες μου πληροφορίες !!

Υ.Γ. Μήπως να αρχίσουμε το γλύψιμο από τώρα μήπως μας βάλλει σε κανα δημόσιο pppppppppp...........

''έρρωσθε και ευδαιμονειται''

Armonistas είπε...

Φτύστε τον καλέ, μην τον ματιάσετε!!!
Και υπουργός και βεζίρης του εύχομαι εγώ. Έχει ταλέντο το παλικάρι.
Ακούστε κι αυτό. Προχθές είχε μια συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο και σε κάποια φάση του λένε:
"...Είχες πει ότι θα κάνεις και δημοτική Αστυνομία..."
Και απαντάει:
"Ποιος; Εγώ; Δεν είχα πει ποτέ τέτοιο πράγμα. Αν βρείτε να έχω πει ότι θα κάνω δημοτική Αστυνομία να μου το φέρετε. Δεν το έχω πει ποτέ!!!"
Σελ. 16 στο πρόγραμμά του είναι η υπόσχεση και μάλιστα με πολλές σάλτσες. Φυσικά το ξέρει αλλά λέει τόσα πολλά ψέμματα που δεν τον νοιάζει τίποτα. Να ξεφύγει εκείνη τη στιγμή και μετά βλέπουμε. Εδώ είχαν διορίσει τους μισούς νέους του Ξυλοκάστρου στη δημοτική Αστυνομία, λέτε να μην το θυμόταν;
Γι' αυτό σας λέω φτύστε τον, έχει όλα τα φόντα να πάει ψηλά.
Μακάρι το παλικάρι, μακάρι...