Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

Η Συκιά δείχνει το δρόμο...

Από τη Συκιά ξεκίνησε τις περιοδείες της η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ, την περασμένη Παρασκευή 1/10/2010. Αυτόν το γραφικό όρμο του Κορινθιακού, το χωριό του Καρυωτάκη (αλήθεια γιατί το κρύβουμε;), τον τόπο έμπνευσης του Σικελιανού, διαλέξαμε να παρουσιάσουμε την προσπάθειά μας, που στόχο της έχει να αναλάβουν οι πολίτες, την τύχη του τόπου στα χέρια τους.
Οι κάτοικοι του χωριού που γέμισαν το χώρο της ομιλίας, άκουσαν, είδαν και μίλησαν για τα προβλήματά τους, σε μια συγκέντρωση διαφορετική, γήινη και αμιγώς πολιτική (με την αρχαία σημασία του όρου).
Είναι απορίας άξιο το πώς ένας τόπος με τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα, υποβαθμίζεται συνεχώς. Πλούσιος σε φυσική ομορφιά και ιστορία, αντί να εκμεταλλεύεται τη σπάνια "τύχη" που έχει, δυστυχώς, ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία που δεν του αξίζει. Αυτό οφείλεται κυρίως, γιατί αφήσαμε ανθρώπους χωρίς αντίληψη, χωρίς όραμα και σχέδιο, να "κυβερνούν", υποθηκεύοντας το μέλλον μας, κάτι που έγινε φανερό μέσα από την παρουσίαση και τη συζήτηση που ακολούθησε.
Για παράδειγμα, όλοι ένιωσαν τον παραλογισμό όταν είδαν στην παρουσίαση όλες τις βιογραφίες του ποιητή Καρυωτάκη να γράφουν ότι "είναι γιός του Γιώργου Καρυωτάκη από τη Συκιά Κορινθίας" και οι τοπικοί άρχοντες να το θάβουν. Είναι όντως παράλογο το πολυτελές άλμπουμ που κυκλοφόρησε πρόσφατα ο δήμος Ξυλοκάστρου να αφιερώνει μόνο δυο αράδες στον Καρυωτάκη, λέγοντας απλά ότι ήταν "λάτρης του Πευκιά και της Συκιάς"!!! Είναι παράλογο η κορινθιακή συνείδηση του ποιητή, που τετράγωνα απέδειξε ο Τάκης Μιχόπουλος και φαίνεται ολοκάθαρα στο ποίημα του Καρυωτάκη με τίτλο "Ο ύπνος", να μην αναδεικνύεται, να μην "χρησιμοποιείται" από εμάς και να μην είναι η προμετωπίδα του χωριού.  Είναι επίσης παράλογο, να μην αξιοποιούνται, τόσα όμορφα και ιστορικά κτήρια (Πύργος Κιαμήλ Μπέη, Δημοτικό Σχολείο, Σταθμός ΟΣΕ κ.α.) και δημόσιοι χώροι. Όπως το ίδιο παράλογα φάνηκαν σε όλους, όλα αυτά τα απλά και αυτονόητα πράγματα που αναφέρθηκαν στην παρουσίαση και δεν έχουν γίνει για το χωριό.
Παράλληλα με τα τοπικά ζητήματα, έγινε κριτική στον τρόπο που διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται την τοπική εξουσία οι άλλοι διεκδικητές του δήμου και στη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τα προεκλογικά τους λόγια με τα πεπραγμένα τους. Εκτενής ενημέρωση έγινε και για το τι πραγματικά είναι ο "Καλλικράτης" και τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, αν το επόμενο τοπικό και δημοτικό συμβούλιο δεν είναι διεκδικητικά και δεν καταφέρουν να αμυνθούν στις επιθέσεις που θα γίνουν στα κοινωνικά και οικονομικά μας δικαιώματα. Αν προσπαθήσουν απλώς να διαχειριστούν την κατάσταση, μέσα στα πλαίσια που τους επιβάλλουν και δεν αντισταθούν σθεναρά, τότε τα πράγματα θα χειροτερεύουν για όλους μας και μάλιστα με πολύ γοργούς ρυθμούς.
Επίσης, έγινε παρουσίαση των προβλημάτων της καθημερινότητας, ενώ ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στους κινδύνους που διατρέχει το χωριό από τα έργα που γίνονται για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή και την εθνική οδό. Όλοι είδαν σοκαριστικές φωτογραφίες από τα δύο ρέματα του χωριού (Καθαρονέρι και Θαλερίτικο), που έχουν μετατραπεί σε μπαζότοπους και έχουν περιοριστεί σε μικρούς αγωγούς που θα φράξουν με την πρώτη βροχή. Οι κίνδυνοι που διατρέχει η Συκιά είναι μεγάλοι και η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ καλεί με έγγραφό της όλους τους αρμόδιους φορείς να παρέμβουν άμεσα, πριν κάποια νεροποντή φέρει μεγάλει καταστροφές.
Στο τέλος, παρουσιάστηκε το τοπικό ψηφοδέλτιο που αποτελείται από τους: Μαρία Ζαχαράτου, Τάκη Κίσσα, Παναγή Ρέντη και Βλάση Σούρλο. Ένα ψηφοδέλτιο νίκης για τη Συκιά, που όλα δείχνουν ότι αλλάζει σελίδα και από τη νέα χρονιά θα έχει καλύτερη προοπτική, μεγαλύτερες δυνάμεις και περισσότερες αντοχές για τη δύσκολη συνέχεια. Με τους υποψήφιους συνεργάζεται μια μεγάλη ομάδα κατοίκων, που  ήδη δουλεύει και προβληματίζεται για το αύριο και δείχνει το δρόμο σε όλα τα χωριά του νέου δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης.

Γιατί
"τα πράγματα αλλάζουν,
όταν οι άνθρωποι
αποφασίζουν να δράσουν"
 και οι Συκιώτες το αποφάσισαν.

Το πρώτο κομμάτι του ντόμινο
άρχισε να γέρνει...

Ανδρέας Απ. Ζάρρος
Υποψήφιος δήμαρχος για την
Αγωνιστική Αυτοδιοικητική Πρόταση 
"Συμπολιτεία Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης"

1 σχόλιο:

ΠΕΛΛΗΝΑΙΑ είπε...

Η Συκιά δεν ήταν μόνο "αραξοβόλι των ποιητών", αλλά και των καλλιτεχνών και των επιστημόνων. Συκιώτες ήταν ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Αθήνας Θεοφάνης Κακριδής (1869-1929) και ο γιός του Ιωάννης Κακριδής, καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που αφιέρωσαν την ζωή τους στην μελέτη της ελληνικής γλώσσας, αρχαίας και νέας. Ενώ ο Φάνης Κακριδής συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Οι οικογένεια Κακριδή ζούσε στα Άνω Τρίκαλα και ήταν ανάμεσα στους πρώτες οικιστές της Συκιάς.

Είναι γνωστό ότι ο Ιωάννης Κακριδής μαζί με τον Νίκο Καζαντζάκη μετέφρασαν την "Οδύσσεια" στη νεοελληνική γλώσσα. Άλλωστε και ο ίδιος ο Καζαντζάκης είχε μείνει πολύ καιρό στο σπίτι του Σικελιανού στην Συκιά.