Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Ημερίδα για τα πλατάνια στην Κόρινθο...

Πρόσκληση

Η Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΤΑ ΔΑΣΑΡΧΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΚΑΙ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ
Και το
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Διοργανώνουν  ημερίδα για την ασθένεια του
«Μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου»,
που απειλεί με εξαφάνιση τα πλατάνια στην Ελλάδα.

Θα πραγματοποιηθεί στην Κόρινθο την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013
στο αμφιθέατρο του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Δ/νση Ερμού 2  και ώρες 10.00 -13.00 π.μ.

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου οφείλεται στον μύκητα Ceratocystis platani. Είναι μία από τις πλέον καταστρεπτικές ασθένειες δασικών δένδρων παγκοσμίως. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003 στη Μεσσηνία και έχει ήδη προσβάλλει και νεκρώσει χιλιάδες δένδρων πλατάνου στην Πελοπόννησο και στην Ήπειρο μεταφερόμενος από ανθρώπινες δραστηριότητες .

Δυστυχώς η ασθένεια είναι και εδώ. Το 2012 εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Κορινθία στην τεχνητή λίμνη του φράγματος Δόξα Φενεού. Αντιμετωπίσθηκε άμεσα από την Υπηρεσία υπό τις οδηγίες του Δρ. Παν. Τσόπελα  Ερευνητή του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΙΜΔΟ&ΤΔΠ) και στην περιοχή τέθηκαν αυστηροί περιορισμοί για την αποτροπή μετάδοσης της ασθένειας εκτός αυτής, που παρακολουθούνται. Παρά όμως την λήψη των μέτρων αυτών πρόσφατα εντοπίστηκαν και αλλά κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή του Φενεού που οφείλονται μέχρι σήμερα στην άγνοια. Γι’ αυτό είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η ενημέρωση, δράση και συνεργασία όλων μας.

Καλούμε  όλους τους πολίτες, Υπηρεσίες, Γεωτεχνικούς, Μέλη του ΤΕΕ, Τεχνικούς υπαλλήλους των ΟΤΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, αγρότες, υλοτόμους,  Φορείς, Συλλόγους , Εργολάβους Δημ. Έργων, Επιχειρήσεις πώλησης ή μεταποίησης ξύλου και ΜΜΕ της Κορινθίας να την παρακολουθήσουν, με σκοπό την ενημέρωση μας από τον Δρ. Δασολόγο Φυτοπαθολόγο του ΙΜΔΟ&ΤΔΠ κ. Παναγιώτη Τσόπελα, για τον κίνδυνο εξάπλωσης και την ανάγκη  ανάπτυξης συνεργασίας για την λήψη κυρίως προληπτικών αλλά και κατασταλτικών μέτρων όπου χρειαστεί, για τον περιορισμό και εξάλειψη  τής σοβαρής ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου που αν επεκταθεί, θα προκαλέσει μια τεράστια και ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή νεκρώνοντας όλα τα πλατανόδενδρα του Νομού Κορινθίας και όλης της  χώρας. Οργανώνεται για πρώτη φορά στον Νομό Κορινθίας.

Πληροφορίες: Δ/νση Δασών Κορινθίας
Σίνα 24 20.100 Κόρινθος

Τηλ. 2741 0 23843

Δεν υπάρχουν σχόλια: