Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ περί πολιτικής, του Γιάννη Μπούρμπουλα...


ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ περί πολιτικής

Από τα αρχαία χρόνια ο άνθρωπος ως νοήμων ον αναζητώντας τη φύση των πραγμάτων είχε καταλήξει στην έννοια της ύλης και εν τέλει στην έννοια του ατόμου ως το ελάχιστο συστατικό αυτής. Το άτομο είχε οριστεί ως το ελάχιστο αδιάσπαστο συστατικό το οποίο αθροιζόμενο έδινε την ύλη και τις ιδιότητες αυτής.
Προχωρώντας η επιστήμη  την πορεία ανακάλυψε ότι υπάρχουν άλλα μικρότερα σωματίδια που αποτελούν το άτομο και θεώρησε ότι αυτά είναι τα ελάχιστα και αδιάσπαστα . Μετά από αρκετά  χρόνια και η θεωρία αυτή καταρρίφθηκε, διότι ανακαλύφθηκαν ακόμη μικρότερα  σωματίδια που συγκροτούν την ύλη και όχι μόνο αυτό αλλά και  υπάρχει και μια άλλη ύλη που δεν βλέπουμε η σκοτεινή ύλη ή αντιύλη…

Στην πολιτική και όχι μόνο, κάποτε πιστεύαμε ότι ή απάντηση σε ένα ερώτημα που τίθεται καταλήγει σε μία συμφωνία ή διαφωνία και η οποία εκφράζεται με ένα ναι ή ένα όχι. Θεωρούσαμε ότι το όχι εκφράζει τη διαφωνία και το ναι τη συμφωνία επάνω στο ερώτημα που τίθεται.

Μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα ανακαλύψαμε (με την βοήθεια των πολιτικών και των δημοσιογράφων  βεβαίως-βεβαίως…) ότι το ναι ή το όχι δεν είναι η άποψη που έχει κάποιος για το ερώτημα που τέθηκε να απαντήσει, αλλά είναι η απάντηση σε ένα άλλο ερώτημα, το οποίο το θέτει  αυτός που πάει να ερμηνεύσει το τι σημαίνει ναι ή όχι. Με άλλα λόγια θα σου πω εγώ σε τι απάντησες και τι εννοούσες ψηφίζοντας.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά μετά ανακαλύψαμε ότι οι επιλογές αντί δύο είναι τέσσερις:
Ναι - συμφωνώντας
Ναι - διαφωνώντας
Όχι - συμφωνώντας
Όχι - διαφωνώντας

Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στην βουλή  (και ενώ το αρχικό ερώτημα  εξακολουθεί να παραμένει το ίδιο) το ναι ή το όχι αποκτάει και άλλες διαστάσεις –εκδοχές και άρα ο καθένας έχει ακόμα περισσότερες επιλογές:

Ναι - συμφωνώντας - στηρίζοντας την κυβέρνηση
Ναι - συμφωνώντας - μη στηρίζοντας την κυβέρνηση
Ναι - διαφωνώντας - στηρίζοντας την κυβέρνηση
Ναι - διαφωνώντας - μη στηρίζοντας την κυβέρνηση
Όχι - συμφωνώντας - στηρίζοντας την κυβέρνηση
Όχι - συμφωνώντας - μη στηρίζοντας την κυβέρνηση
Όχι - διαφωνώντας -  στηρίζοντας την κυβέρνηση
Όχι - διαφωνώντας - μη στηρίζοντας την κυβέρνηση

Και έπεται συνέχεια……

Το συμπέρασμα είναι ότι τα πράγματα αλλάζουν και στην επιστήμη και στην πολιτική. Και αν κάποιος επιμένει στις παλιές αντιλήψεις, που βάση έχουν απλά την κοινή λογική και το δίκιο, ας πάει στο φαρμακείο να πάρει μερικές κούτες ψυχοφάρμακα γιατί με τα νέα μέτρα θα ακριβύνουν και αυτά!!! Αλλιώς ψήφιζε και μη ερεύνα….!

Γιάννης Μπούρμπουλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: