Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Από το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο...



Στο συμβούλιο της Παρασκευής 30/10/2015 συζητήθηκαν, ή τέλος πάντων έγινε προσπάθεια και θα μπορούσαν να συζητηθούν, μερικά πολύ σοβαρά θέματα.

Προ ημερησίας διάταξης η Συμπολιτεία έθιξε:

- Την τραγική κατάσταση των αγροτικών δρόμων σε πολλά χωριά του δήμου μας.
- Τη μη απόδοση στις τοπικές κοινότητες της πάγιας προκαταβολής, παρ' ότι η δημοτική αρχή είχε δεσμευτεί γι' αυτό.
- Την απαξίωση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και τη μετατροπή της σ' ένα αδρανές όργανο με τυπικές συνεδριάσεις.
- Την αδρανοποίηση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης.
- Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο Μάρκασι με το αρδευτικό, μετά τη λάθος απόφαση της δημοτικής αρχής όταν συζητήθηκε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και ζητήσαμε την άμεση επανεξέταση του θέματος.

Οι απαντήσεις που πήραμε, παρ' ότι φαινομενικά έλεγαν ότι έχουμε άδικο στις επισημάνσεις μας, στο τέλος κατάλαβαν όλοι ότι σε όλα τα παραπάνω θέματα υπάρχει έλλειμμα από πλευράς δημοτικής αρχής και πρέπει να διορθωθούν άμεσα. Ειδικά στο θέμα των αγροτικών δρόμων η κατάσταση φέτος είναι τραγική...

Στην ημερήσια διάταξη κυριάρχησαν τα θέματα του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, το αίτημα των δημοτών για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και η κατασκευή του αγωγού ομβρίων της ΕΡΓΟΣΕ στη Συκιά.

Στο θέμα του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης, που μας παραδόθηκε ημιτελές δύο μέρες πριν το συμβούλιο, η συζήτηση ξεκίνησε με την αποχώρηση της μείζονος μειοψηφίας, η οποία διαμαρτυρήθηκε για τη μη έγκαιρη παράδοση του σχεδίου των 80 σελίδων. Εμείς από την άλλη, παρ' ότι το πήραμε αργά, το μελετήσαμε και ευτυχώς μείναμε και το παλέψαμε. Και λέω ευτυχώς, γιατί μετά την εισήγηση του σχεδίου από τη δημοτική αρχή, επισημάναμε τις ατέλειές του, πέρα από την καθυστερημένη εμφάνισή του και τη μη διαβούλευση, και ζητήσαμε την αναβολή και την επανεξέτασή του. Αυτό έγινε δεκτό από το δήμαρχο και αναβλήθηκε για να σχεδιαστεί και να ετοιμαστεί καλύτερα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία μεγάλη δικαίωση για τη Συμπολιτεία και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και εκτελεί το ρόλο της αντιπολίτευσης. Θετική ήταν και η στάση του δημάρχου να δεχτεί την αναβολή, κάτι που δεν αποτελεί συχνό φαινόμενο τη σήμερον ημέρα. Μένει να εισακουστούν και οι προτάσεις που κάνουμε επίμονα τα τελευταία χρόνια και να εκπονηθεί ένα τολμηρό και ρεαλιστικό σχέδιο, για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να παράγουμε λιγότερα σκουπίδια και να οδηγούμε προς ταφή μόνο αυτά που δεν μπορούμε να τα κάνουμε κάτι άλλο...

Το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν ένα αίτημα δημοτών που αφορούσε στη λειτουργία του ΧΥΤΑ και είχε κατατεθεί από τις 29/5/2015 (!!!). Αρχικά επισημάναμε το μεγάλο λάθος του προέδρου του ΔΣ που καθυστέρησε τόσο η συζήτησή του και η κοινοποίησή του στις μειοψηφίες, όπως ζητούσαν οι δημότες. Στη συνέχεια τονίσαμε για άλλη μία φορά τα εξής: Οι ΧΥΤΑ είναι πολύ επικίνδυνες εγκαταστάσεις περιβαλλοντικά, αν δεν λειτουργούν όλα στην εντέλεια. Το ελληνικό παράδειγμα δείχνει ότι κανένας ΧΥΤΑ μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί όπως πρέπει και η μόλυνση στις γύρω περιοχές είναι μεγάλη. Τοξικές βόμβες είναι οι ΧΥΤΑ ανά την επικράτεια και όποιοι έχουν κάνει αναλύσεις έχουν ανακαλύψει τραγικά στοιχεία. Το τεράστιο πρόβλημα του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου είναι ότι δεν υπάρχει μονάδα επεξεργασίας στραγγιδίων. Για τα δύο πρώτα χρόνια τα στραγγίδια τα παίρνει ο παρακείμενος βιολογικός καθαρισμός των αστικών λυμάτων, αλλά ήδη ο πρώτος χρόνος πέρασε και τίποτα δεν φαίνεται στον ορίζοντα για την κατασκευή της μονάδας.
Το κύριο λοιπόν αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας στραγγιδίων γιατί και μόνο τα μισά σκουπίδια από αυτά που προβλέπει η μελέτη του ΧΥΤΑ να πηγαίνουμε κάθε χρόνο, η καταστροφή θα είναι μεγάλη. Τώρα αν θα είναι Φενεού ή Στυμφαλίας ή Κιάτου οι 2.500 τόνοι σκουπίδια που θα έρχονται ετησίως από το γείτονα δήμο, μάλλον δεν έχει σημασία.  
Παράλληλα, άλλοι δύο εξίσου σημαντικοί και άμεσοι στόχοι είναι ότι πρέπει να εκπονήσουμε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης και να πάρουμε τη λειτουργία του ΧΥΤΑ εμείς, ως δήμος, από το ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου.

Στο τρίτο θέμα που αφορούσε στην κατασκευή του αγωγού ομβρίων της ΕΡΓΟΣΕ στη Συκιά, αφού παρουσιάστηκε αναλυτικά το πρόβλημα από τον τοπικό πρόεδρο Σπύρο Ανδρικόπουλο, τονίσαμε ότι τα έργα για τα όμβρια ύδατα σε όλο το μήκος του δήμου είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα, κάτι που είχαμε επισημάνει σε πολλές παρεμβάσεις μας μέχρι σήμερα. Προτείναμε να γίνει συνάντηση με το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου, τις εταιρείες και την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και να αντιμετωπιστούν συνολικά όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει και θα προκύψουν σε όλο το μήκος του δήμου μας. Η συνάντηση προγραμματίζεται για τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Αυτά προς το παρόν...

Ανδρέας Απ. Ζάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: