Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Κάποιες σκέψεις με αφορμή τα νέα μαγαζιά της πόλης και τον φορέα διαχείρισης προορισμού, που στήνονται αυτή την εποχή…




Τα οικονομικά δεδομένα είναι γνωστά και πολύ άσχημα. Οι κοινωνίες δοκιμάζονται σκληρά από τη συνεχιζόμενη κρίση και οι περισσότεροι από εμάς κινούμαστε σε οικονομικό βαρομετρικό, ιδιαίτερα χαμηλό. Όμως πιστεύω ότι αυτές οι εποχές οι δύσκολες, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους μας εδώ στο Ξυλόκαστρο και την Ευρωστίνη να προβληματιστούμε, να εντοπίσουμε και να βελτιώσουμε χρόνιες παθογένειες που μας ταλαιπωρούν σαν κοινωνία και να βρεθούμε σε καλύτερη θέση, να περάσουμε σε άλλη πίστα.
Με αφορμή το στήσιμο ενός φορέα διαχείρισης προορισμού στο δήμο μας που γίνεται αυτό τον καιρό, αλλά και τα νέα μαγαζιά που ανοίγουν στο Ξυλόκαστρο, ακούω πολλές συζητήσεις, που για άλλη μία φορά αναδεικνύουν ένα κυρίαρχο πρόβλημα που έχουμε. Δεν σκεφτόμαστε σωστά και νομίζουμε ότι κάθε επιχειρηματίας μπορεί από μόνος του να επιβιώσει, άσχετα με τη συλλογική πορεία της περιοχής. Ακόμα με την κατσίκα του γείτονα ασχολούμαστε και αντιμετωπίζουμε κοντόφθαλμα τα τεράστια οικονομικά προβλήματά μας.
Η επόμενη πίστα που πρέπει να βρεθούμε και γρήγορα μάλιστα, προϋποθέτει να δούμε το αυτονόητο. Θα ξαναμπούμε στον χάρτη, μόνο αν όλα τα μαγαζιά πάνε καλά και μόνο αν σταματήσουμε να βλέπουμε τις ανάλογες επιχειρήσεις με τις δικές μας ως ανταγωνιστές. Σύμμαχοι είμαστε και πρέπει να το εμπεδώσουμε όσο πιο γρήγορα και καλά μπορούμε. Για να πάμε καλύτερα σαν τουριστικός προορισμός και να βελτιώσουμε τη θέση μας, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι πρέπει να δουλεύουμε καλά όλοι. Αυτό θα γίνει μόνο αν σχεδιάζουμε μαζί το παρόν και το μέλλον μας και μόνο έτσι θα ξανακάνουμε τον τόπο μας «πιάτσα» και θα γίνουμε πάλι σημείο αναφοράς του νομού Κορινθίας.
Έχουμε εξαιρετικά μαγαζιά και δημιουργούνται και νέα επίσης, υψηλής αισθητικής και ποιότητας. Βελτιώνοντας τις υπηρεσίες και τις τιμές μας και συνεργαζόμενοι στην προσπάθεια να δώσουμε στον δήμο μας εκ νέου τη χαμένη του ταυτότητα, μπορούμε χωρίς κανένα χρηματικό αντίτιμο να βρεθούμε σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ότι τώρα. Το Ξυλόκαστρο, το Δερβένι, η Ζάχολη, τα Τρίκαλα και όλα τα χωριά του δήμου μπορούν να γίνουν ένα πολύ ελκυστικό πακέτο, αρκεί να το ομορφύνουμε και να το παρουσιάσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Και αυτό θα γίνει μόνο αν το κοινότυπο αλλά τόσο αληθινό μότο «να περάσουμε από το εγώ στο εμείς» γίνει πράξη. Ήδη η περιοχή των Τρικάλων έκανε το βήμα και δημιούργησε ένα δίκτυο συνεργασίας. Πέρασε στο «εμείς» και το παλεύει καλύτερα απ’ ότι πριν.
Μια τέτοια προσπάθεια είναι και η δημιουργία του φορέα διαχείρισης προορισμού για όλο τον δήμο μας. Ένας φορέας που πρέπει να γίνουν μέλη του όλες οι επιχειρήσεις της περιοχής και συζητώντας, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας δράσεις θα αξιοποιήσει τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Και μόνο να καταφέρει ο φορέας αυτός να μας κάνει να συνεργαζόμαστε θα έχει πετύχει μεγάλη νίκη, χωρίς να κάνει τίποτα άλλο. Αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτή η συνένωση θα κάνει πολλά και θα φέρει σύντομα καλά αποτελέσματα για όλους μας.
Πατριώτες, είναι ώρα να κάνουμε βήματα μπροστά. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και αυτό κάνει ακόμα πιο αναγκαία την άμεση αλλαγή νοοτροπίας όλων μας. Απλό, ανέξοδο (δεν φταίει για όλα η έλλειψη χρημάτων) και άκρως απαραίτητο. Για πάμε…

Ανδρέας Απ. Ζάρρος

ΥΓ: Καλές δουλειές σε όλους μας, καλή επιτυχία σε όλα τα μαγαζιά, νέα και παλιότερα και να ξέρετε ότι αυτόν που μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση λύσεων για τα προβλήματα μας μπορούμε εύκολα να τον δούμε. Αρκεί να κοιτάξουμε έναν καθρέφτη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: