Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Κλεισθένης 1. Δημοσιοποιήθηκε η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης...


Κλεισθένης 1. Δημοσιοποιήθηκε η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα είναι σε διαβούλευση μέχρι τις 14 Μαΐου εδώ http://www.opengov.gr/ypes/?p=5963

Με μια πρώτη ανάγνωση εντόπισα τα παρακάτω (με επιφύλαξη γιατί η ανάγνωση ήταν και νυχτερινή και βιαστική):

- Καθιερώνεται η απλή αναλογική και οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου κατανέμονται την πρώτη Κυριακή. Οι εκλογές θα γίνονται την δεύτερη Κυριακή του Οκτώβρη (13 Οκτωβρίου 2019 οι επόμενες) και η επαναληπτική όπου χρειάζεται θα γίνεται την τρίτη Κυριακή του Οκτώβρη. Η θητεία γίνεται πάλι τετραετής και ξεκινά την 1η του χρόνου.

- Ο δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης χαρακτηρίζεται ως Μεσαίος ηπειρωτικός δήμος (10.001-25.000 κάτοικοι). Θα έχει 27μελές δημοτικό συμβούλιο και 4 αντιδημάρχους που δεν εντόπισα να περιορίζονται από ποιον συνδυασμό θα τους επιλέγει ο δήμαρχος. Θα μπορεί να επιλέγει και από άλλους συνδυασμούς αν κατάλαβα καλά.
Οι συνδυασμοί θα έχουν από 27 το ελάχιστο  έως 30 υποψήφιους το μέγιστο (το ελάχιστο 40% από κάθε φύλο) κατανεμημένους σε εκλογικές περιφέρειες (Ξυλοκάστρου και Ευρωστίνης).

- Διατηρούνται οι κοινότητες και χωρίζονται πλέον στις κατηγορίες:
1. Έως 500 κατοίκους (όλες εκτός των: Ξυλόκαστρο, Μελίσσι, Καριώτικα, Καμάρι, Πιτσά, Λυκοποριά, Δερβένι, Ροζενά). Εκλέγουν μονοπρόσωπο συμβούλιο (πρόεδρος) σε ξεχωριστή κάλπη από το δημοτικό συμβούλιο και οι υποψηφιότητες είναι εκτός συνδυασμών σε ενιαίο ψηφοδέλτιο. Όποιος κάτοικος θέλει δηλαδή, μπορεί να δηλώνει υποψηφιότητα. Πρόεδρος εκλέγεται αυτός που θα πάρεις τις περισσότερες ψήφους.
2. Από 501-2000 (Μελίσσι, Καριώτικα, Καμάρι, Πιτσά, Λυκοποριά, Δερβένι, Ροζενά). Εκλέγουν τριμελές συμβούλιο σε ξεχωριστή κάλπη από το δημοτικό συμβούλιο, υποχρεωτικά όμως με συνδυασμό 3-4 υποψηφίων (το ελάχιστο 40% από κάθε φύλο). Ο συνδυασμός θα είναι τοπικός, αλλά δίνει το δικαίωμα οι συνδυασμοί των υποψηφίων δημάρχων να κάνουν συνδυασμούς με το ίδιο όνομα σε αυτές τις κοινότητες. Όμως μπορούν 3-4 κάτοικοι να κάνουν τοπικό ανεξάρτητο συνδυασμό. Οι σύμβουλοι βγαίνουν με απλή αναλογική και αυτοί σε ειδική συνεδρίαση εκλέγουν τον πρόεδρο.
3. Από 2001-10.000 (Ξυλόκαστρο) Εκλέγουν πενταμελές συμβούλιο σε ξεχωριστή κάλπη από το δημοτικό συμβούλιο, υποχρεωτικά όμως με συνδυασμό 5-6 υποψηφίων (το ελάχιστο 40% από κάθε φύλο). Ο συνδυασμός θα είναι τοπικός, αλλά δίνει το δικαίωμα οι συνδυασμοί των υποψηφίων δημάρχων να κάνουν συνδυασμούς με το ίδιο όνομα σε αυτές τις κοινότητες. Όμως μπορούν 5-6 κάτοικοι να κάνουν τοπικό ανεξάρτητο συνδυασμό. Οι σύμβουλοι βγαίνουν με απλή αναλογική και αυτοί σε ειδική συνεδρίαση εκλέγουν τον πρόεδρο.
Δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στον πρόεδρο ή στο συμβούλιο της κοινότητας όπου υπάρχει. Δίνει επίσης, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα να αποφασίζουν ποια έργα και δράσεις θα εκτελεστούν στην κοινότητα, από το ποσοστό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για κάλυψη των επενδυτικών αναγκών των δήμων, που της αναλογούν και θα περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό κάθε δήμου. Επίσης, διατηρείται η πάγια προκαταβολή των κοινοτήτων.

- Ένας συνδυασμός στο δήμο μας μπορεί να έχει από 27-30 υποψήφιους για δημοτικούς συμβούλους και αν κατεβάσει δικούς του συνδυασμούς στις κοινότητες άνω των 500 κατοίκων μπορεί να φτάσει μάξιμουμ τους 64 υποψηφίους. 30 για δημοτικό συμβούλιο, 4 σε κάθε μία από τις 7 κοινότητες και 6 στο Ξυλόκαστρο. Και βέβαια 40% γυναίκες. Το ωραίο φύλο θα έχει την τιμητική του…

Πολλά από αυτά είναι θετικά και κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν και πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν και δεν έγιναν ή έγιναν μισά. Θα καταθέσουμε προτάσεις στη διαβούλευση και θα δούμε…

Ανδρέας Απ. Ζάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: