Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Ευρυζωνικότητα στο δήμο Ξυλοκάστρου, που παραμένει ψηφιακά μετεξεταστέος.

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου οργάνωσε ημερίδα με θέμα «Ψηφιακή Σύγκλιση και Ευρυζωνικότητα» την Τετάρτη 19 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι!!!. Καλό ακούγεται. Ενημέρωση των πολιτών για μια πραγματικότητα που πολλοί αγνοούν και δίνει άλλη ώθηση στις επιχειρήσεις, την τουριστική προβολή, την επικοινωνία, την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία.
Βέβαια, πραγματικός σκοπός της εκδήλωσης δεν ήταν η ενημέρωση του κοινού. Απλώς γίνεται για …να γίνεται και να εισπράττουν κάποιοι ευρωπαϊκά κονδύλια, κάτι που το μαρτυρά και η ώρα πραγματοποίησής της, αλλά και ο μονοψήφιος αριθμός των ακροατών. Το αστείο και συνάμα θλιβερό της υπόθεσης έρχεται να συμπληρώσει πηχυαίος τίτλος εφημερίδας που μας πληροφορεί ότι «Με μεγάλη επιτυχία έγινε η ημερίδα για την ευρυζωνικότητα στο Ξυλόκαστρο».

Με αφορμή αυτό το δευτερεύον γεγονός, ας ξαναθυμηθούμε το πρωτεύον που είναι οι ψηφιακές επιδόσεις του δήμου μας. Δυστυχώς, συνεχίζουν να είναι πολύ χαμηλές και να μην ανταποκρίνονται στις δυνατότητες και τις ανάγκες ενός οργανισμού τέτοιου μεγέθους σε προσωπικό, σε προϋπολογισμό αλλά και σε αριθμό πολιτών που συναλλάσσεται καθημερινά.
Καταρχήν, η παρουσία μας στο Διαδίκτυο είναι σχεδόν ανύπαρκτη, με την ιστοσελίδα του δήμου να παραμένει στατική και διόλου δυναμική. Αν και δαπανήθηκαν 10.000€ (βλ. θέμα 41 του δημοτικού συμβουλίου της 22/3/2004) για την κατασκευή και τη φιλοξενία των 3 πρώτων χρόνων, ποσό εξωπραγματικό για μια ιστοσελίδα σαν του δήμου μας, συνεχίζει να είναι μια σελίδα μόνο στα ελληνικά, με φωτογραφίες και κείμενα που δεν ανανεώνονται ποτέ, εκτός από κάποιες ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής.
Σημειωτέο, ότι σήμερα 24 Μαρτίου του 2008, δεν έχουν μπει ακόμα στην ιστοσελίδα οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του 2007, που θα έπρεπε να τις διαφημίζουμε μήνες πριν γίνουν!!!
Με 10.000€, που σπαταλήθηκαν στην προκειμένη, μπορούσαμε να έχουμε μια ιστοσελίδα δυναμική, μεταφρασμένη σε πολλές γλώσσες (έχουμε αδελφοποιηθεί και με Γερμανούς που δεν μπορούν να διαβάσουν τίποτα για μας, την ιστορία και τα προϊόντα μας) και να προσφέρουμε δωρεάν παρουσία και υπηρεσίες σε όλα τα σχολεία, τους συλλόγους και τις εμπορικές επιχειρήσεις του δήμου. Οι ιστοσελίδες πια, δεν είναι μόνο χώροι παρουσίασης φωτογραφιών και στατικών κειμένων. Είναι ζωντανοί χώροι ενημέρωσης, διαφήμισης, εκπαίδευσης και ανταλλαγής απόψεων. Χρησιμοποιούνται από τα σχολεία, τους μαθητές και τους νέους για επικοινωνία, έρευνα, δημιουργία και ψυχαγωγία. Είναι χώροι που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο και ανανεώνονται καθημερινά. Χρησιμοποιούνται από τους δήμους για την ενημέρωση δημοτών και επισκεπτών, για την προβολή και διαφήμιση του τόπου, της ιστορίας και των προϊόντων του. Εμείς, αντίθετα, δεν έχουμε βάλει καν στην ιστοσελίδα του δήμου ούτε την προσπάθεια του δήμου για ανακύκλωση, ούτε την εκστρατεία της ΔΕΥΑ για εξοικονόμηση νερού, ούτε και καμία άλλη προσπάθεια. Την ίδια θλιβερή εικόνα παρουσιάζουν και τα δύο infoκιόσκια, στην κεντρική πλατεία και στη μαρίνα, που όταν και αν λειτουργούν, δεν προσφέρουν καμία ενημέρωση.

Δεν αρκεί λοιπόν, η υλοποίηση των έργων. Χρειάζεται και η σωστή χρήση τους για να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Τα έργα για την ευρυζωνικότητα έγιναν και αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για το δήμο και την ανάπτυξή του. Αν αξιοποιηθούν όμως, όπως η ιστοσελίδα ή τα infoκιόσκια τότε δε θα είναι χρήσιμα στους πολίτες. Ο δήμος σπαταλά τα χρήματα των πολιτών, όταν κάνει έργα που δεν αξιοποιούνται. Δεν αποτελεί δικαιολογία (ούτε και κατηγορία βέβαια), ότι ο δήμαρχος ή η αρμόδια για την παιδεία αντιδήμαρχος δεν χρησιμοποιούν υπολογιστή στο γραφείο τους. Όταν δεν ξέρεις κάτι πρέπει να ξέρεις να ακούς άλλους που ξέρουν, συνεργάτες σου ή μη και να μπορείς να καταλάβεις την αξία του, ας μην το χρησιμοποιείς.
Δεν ξέρουμε αν τα μεθαυριανά σεμινάρια εκπαίδευσης των αιρετών από την ΚΕΔΚΕ, που θα γίνουν στο Λουτράκι, θα βοηθήσουν τους τοπικούς μας άρχοντες να καταλάβουν τα λάθη τους, αλλά πρέπει, επιτέλους, κάτι να γίνει. Είναι υποτιμητικό για το δήμο μας αυτό που συμβαίνει και πρέπει να σταματήσει άμεσα. Ας ανοίξουν τα αυτιά και τα μάτια τους και ας πάρουν παράδειγμα άλλους δήμους της Ελλάδας που πρωτοπορούν πραγματικά και όχι στα λόγια και αξιοποιούν τα έργα που κάνουν. Αμήν.

Αρμονική Ανάπτυξη
http://www.armonistas.gr/
armoniki.blogspot.com

5 σχόλια:

Λάμπης Φίλης είπε...

Καλή αρχή και ακόμη καλύτερη συνέχεια!
Για το άρθρο: η είδηση θα ήταν να είχαν ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα (όπως ας πούμε με το ποδηλατόδρομο, την ανακύκλωση, ...)!

Armonistas είπε...

Ακριβώς. Ο ποδηλατόδρομος είναι άλλο ένα παράδειγμα αναξιοποίητου έργου. Μάλιστα, όχι μόνο δεν λειτουργεί αλλά έχει κάνει και ζημιά στην προσπάθεια να πειστούμε να χρησιμοποιούμε περισσότερο το ποδήλατο. Όλοι ειρωνεύονται τον ποδηλατόδρομο και βέβαια παρκάρουν πάνω του. Ήταν λάθος η κατασκευή χωρίς κώνους, κάτι που ξέρουμε άπό άλλες πόλεις που το είχαν προσπαθήσει (Λάρισα) με πρόστιμα κλπ κλπ. Αν αφήνεις τα αυτοκίνητα να τον πατάνε, τον καταργείς. Τους τα είχε πει και ο κ. Βλαστός, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου, όταν τον κάλεσαν αλλά ποιος ακούει;!;!;! Η Καρδίτσα είναι το παράδειγμα προς μίμηση.

P.V είπε...

Πολύ βιαστικοί είσαστε… χεχεχεε.. κάποτε θα αναβαθμιστεί και η σελίδα του δήμου… αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι…. είμαστε και Δήμος με σταφύλια μην το ξεχνάμε…

Τώρα για την ημερίδα…. η εφημερίδα που έγραψε για επιτυχία θα ήταν μάλλον ο κούκος μαζί με τους 3…

Άλλοι δήμοι έχουν ήδη δωρεάν ασύρματο δίκτυο για τους πολίτες τους… εμείς βάζουμε ακόμα καλώδια και θα δούμε τι θα τα κάνουμε… έργα να γίνονται και τα υπόλοιπα βλέπουμε…

Καλορίζικο και Αρμονικό το Bloge σα με πολλά σχολιαναααααα

P.V

ξυλινος είπε...

yuo

ξυλινος είπε...

Aνεξαρτήτως πάντως του τι ή τι δεν πράττει ο δήμος, εσείς χρησιμοπ/στε κανά ποδήλατο. Ποιός θα δώσει το καλό παράδειγμα; Οσο για την δημοτική ιστοσελίδα, ποιός τα τσάκωσε τα 10; και τώρα σφυρίζει αδιάφορα!Κανά δωράκι έπεσε άραγεςςςςςς;και οι εκλογές αργούν....