ΤΟ «ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΕΥΚΙΑ»
του Νώντα Κατσούλα
του Νώντα Κατσούλα
η πρόταση αυτή (δημοσιεύεται στο 6ο τεύχος του περιοδικού μας), του μέλους της Επιτροπής Πολιτών για τη Σωτηρία του Πευκιά, μάς βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, την προσυπογράφουμε και την εντάσσουμε στις αντισαρακοστιανές μας προτάσεις. 29η τον αριθμό…
Αποτελεί συνέχεια ενός αναλυτικού άρθρου του με τίτλο “Ο Πευκιάς και η «Διαχείρισή» του”, που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο και μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.
Η φροντίδα για την επιβίωση και διατήρηση του Πευκιά, θα έπρεπε να είναι ο πρώτος στόχος του Δήμου Ξυλοκάστρου, στον οποίο έχει παραχωρηθεί το Αισθητικό Δάσος.
Η Δημοτική Αρχή συχνά επικαλείται σαν δικαιολογία, της καθυστέρησης εφαρμογής της διαχειριστικής μελέτης, την έλλειψη χρημάτων.
Στον προϋπολογισμό του Δήμου, βέβαια, προβλέπεται κωδικός δαπανών για τον Πευκιά. (Αλήθεια ποια ποσά δαπανώνται κατ’ έτος για το πευκοδάσος και σε ποια από τα προβλεπόμενα, από την διαχειριστική μελέτη, έργα;).
Τα αναγκαία μέτρα και οι δαπάνες για την προστασία, συντήρηση και αναβάθμιση του Πευκιά, δεν γνωρίζουμε να απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο Ξυλοκάστρου, ως θέμα στις συνεδριάσεις του.
Επειδή όμως θα ήταν άδικο να κάνει κανείς κριτική χωρίς να προτείνει λύσεις, θα διατυπώσω μια πρόταση, που θεωρώ ότι θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα εξεύρεσης κονδυλίων για τον Πευκιά.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Να δημιουργηθεί «Ταμείο του Πευκιά» στο οποίο θα αποδίδονται τα έσοδα του Δήμου από την ενοικίαση των δημοτικών καταστημάτων και αναψυκτηρίων που δραστηριοποιούνται εντός του Δάσους.
Συγκεκριμένα από το Τουριστικό Περίπτερο, το «Μπαράκι» της κατασκήνωσης και το αναψυκτήριο της Συκιάς (Beach Connection).
Με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται την τοποθεσία τους στον Πευκιά (συχνά παραβαίνοντας τον κανονισμό λειτουργίας του και τους όρους της προκήρυξης που απεδέχθησαν όταν υπέγραφαν σύμβαση με το Δήμο) θα ανταποδίδουν ένα μέρος των κερδών τους στην πηγή τους. (Αν χρειαστεί θα επανέλθω με αναλυτικά στοιχεία με το ύψος των εσόδων από τα ενοίκια του Τουριστικού Περιπτέρου και των αναψυκτηρίων).
Η Δημοτική Αρχή γνωρίζοντας εκ των προτέρων τα έσοδά της από το «Ταμείο του Πευκιά», θα μπορεί να περιλαμβάνει στον προϋπολογισμό της, τα ποσά που αντιστοιχούν στις ετήσιες δαπάνες για την ορθή διαχείριση του Δάσους.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση, ότι δεν θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια εξεύρεσης κονδυλίων για τον Πευκιά και από άλλες πηγές (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Υπουργεία, Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρωπαϊκά προγράμματα, Επιτροπή Περιβάλλοντος κλπ).
Τα προβλήματα του Αισθητικού Δάσους μας, για να αντιμετωπιστούν απαιτούν ενδιαφέρον, εγρήγορση, ιεράρχηση στόχων και πάνω απ’ όλα πεποίθηση ότι ο Πευκιάς είναι συνυφασμένος με την πολιτιστική, κοινωνική, εμπορική και οικονομική ανάπτυξη του Ξυλοκάστρου. Είναι το ίδιο το Ξυλόκαστρο.
Θα τον αφήσουμε να καταστραφεί;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου