Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Καποδίστρια, δεν το φανταζόσουν κι έτσι, ε;



ΘΕΣΗ
Ενοχλήθηκα όταν φώναξε
«δεν υπάρχουνε πνεύματα»
γιατί το φώναξε
έτσι σα νάξερε
τι είναι σώματα.
Τάκης Μιχόπουλος

Διαβάζω αυτές τις μέρες, γνώμες και γνώμες για το σχέδιο «Καποδίστριας 2». Οι περισσότερες από αυτές το παρουσιάζουν ως πανάκεια για τα δεινά της λεγόμενης Αυτοδιοίκησης. Θα έρθει η ΑΝΑΠΤΥΞΗ, λένε. Θα μπορέσουν οι μικροί και ανήμποροι δήμοι να κάνουν τα πάντα (π.χ. η Ευρωστίνη που δεν έχει Τεχνική Υπηρεσία θα σωθεί αν έρθει στο Ξυλόκαστρο που έχει κλπ). Τότε θα μπορέσει να αναπτυχθεί η Περιφέρεια, τότε εκείνο, τότε το άλλο. Και τα λένε με μια σιγουριά, βρε παιδάκι μου! Αξιοθαύμαστη!

- Τα λένε μ’ ένα ύφος, λες και αυτοί που σχεδιάζουν τον Καποδίστρια 2, αποτίμησαν τον 1, είδαν τα λάθη και τα μειονεκτήματά του και δεν θα τα επαναλάβουν ή θα τα διορθώσουν.
- Τα λένε μ’ ένα ύφος, λες και το μόνο που εμποδίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, α΄, β΄ και γ΄ και …δ΄ και ω΄ βαθμού να ορθοποδήσει είναι τα σύνορα που έχουν βάλει.
- Τα λένε μ’ ένα ύφος, λες και ο Καποδίστριας 2 θα ενώσει περιοχές που θα έπρεπε να είναι ενωμένες (π.χ. ο Κορινθιακός κόλπος αντί για 4 περιφέρειες, να γίνει μία διοικητική ενότητα).

- Τα λένε μ’ ένα ύφος, λες και τα σύνορα των δήμων μάς φταίνε, που δεν διαχειριζόμαστε σωστά το νερό, για παράδειγμα.
- Τα λένε μ’ ένα ύφος,
λες και η συνένωση θα λύσει πιο εύκολα το πρόβλημα των σκουπιδιών.
-Τα λένε μ’ ένα ύφος, λες και η συμμετοχή των πολιτών αυξήθηκε με τον 1 και τώρα με τον 2 θα αυξηθεί κι άλλο και η δημοκρατία θα ανθίσει.
- Τα λένε μ’ ένα ύφος, λες και δεν έχουν πάει ποτέ σε χωριό τα τελευταία 12 χρόνια, επί Καποδίστρια 1. Γιατί αν είχαν πάει θα ήξεραν ότι τα Τοπικά Συμβούλια είναι πλέον Τυπικά Συμβούλια και βέβαια παντελώς ανίσχυρα, χωρίς αρμοδιότητες και πόρους. Ούτε 100 ευρώ δεν έχουν για να πληρώσουν δύο μεροκάματα, ούτε ψήφο στο δημοτικό συμβούλιο. Τώρα πια μόνο ζητιανεύουν οι πρόεδροι και μάλιστα για τα αυτονόητα.
- Τα λένε μ’ ένα ύφος, λες και ο Καποδίστριας 2 θα εφαρμοστεί τέλεια. Από τη μία αντλούν επιχειρήματα από την υποθετική, τέλεια εφαρμογή του 2 και από την άλλη τονίζουν τα λάθη και τις δυσλειτουργίες που προέκυψαν από τη λάθος εφαρμογή του 1. Λες και τον 2 θα τον εφαρμόσουν άλλοι.
- Τα λένε μ’ ένα ύφος, λες και είναι Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτό το «πράγμα» που βιώνουμε τώρα. Εμείς το λέμε Τοπική Διοίκηση (τώρα θα φύγει και το Τοπική από τη μέση και θα μείνει η ΔΙΟΙΚΗΣΗ).
- Τα λένε μ’ ένα ύφος, λες και η συνένωση των δήμων θα εξαλείψει τη γραφειοκρατία και θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.
Ανεξήγητη επιπολαιότητα.
Πάντως αυτό που έχω καταλάβει εγώ, τα 15 χρόνια που ασχολούμαι με την Τοπική Διοίκηση, είναι ότι αν διευρύνεις τα όρια, χωρίς να ισχυροποιείς τα κομμάτια που ενώνεις, η κατάσταση χειροτερεύει.
Αν ο Καποδίστριας 1 ισχυροποιούσε θεσμικά και οικονομικά τις κοινότητες που ένωσε και δεν τις υποβάθμιζε, τότε θα ήταν πολύ καλύτερα. Των Ελλήνων οι κοινότητες θα έπρεπε να λειτουργούν, για να υπάρξει αυτό που ευαγγελίζονται και αποκαλούν "περιφερειακή ανάπτυξη".
Όμως έτσι που το προσπαθούν, δεν θα έρθει ποτέ. Και πώς να έρθει αν δεν βασίζονται σε έννοιες όπως: τοπίο, προϊόν, ιστορία, ποιότητα, δημοκρατία, σχέδιο. Με την πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις, όσο κι αν ενώνουν, όσο κι αν τεντώνουν, προκοπή δεν βλέπουμε. Αν μπαλώνεις έτσι, τα...Μοδίστρια 2010 μπορεί να κάνεις, Καποδίστρια όχι.

Όσο για τις ανεξάρτητες κινήσεις, μάλλον θα δυσκολέψει το έργο τους εκλογικά. Όμως, η ύπαρξή τους και η δράση τους θα γίνει περισσότερο απαραίτητη από ποτέ. Όσο πιο πολύ απομακρύνεται η Διοίκηση, τόσο πιο οργανωμένες πρέπει να είναι οι τοπικές κινήσεις πολιτών. Η αποτελεσματικότητά τους άλλωστε, δεν εξαρτάται τόσο από την εντός συμβουλίων δράση τους, ειδικά με τον τρόπο που αυτά λειτουργούν. Όσο και να ψάχνω δε βρίσκω κάποιο συμβούλιο που να συζητούν και να αποφασίζουν μετά. Τα έχουν προαποφασίσει όλα, τα επικυρώνουν πλειοψηφικά και τελείωσε.
Αν όμως, όπως ενώνονται οι δήμοι, ενώνονται και οργανώνονται οι πολίτες τότε υπάρχει ελπίδα για πραγματική Αυτοδιοίκηση. Το προσπαθούμε και θα το προσπαθούμε, όπου και να πάνε το Διοικητήριο. Έτσι κι αλλιώς και τώρα που είναι δίπλα μας, μακριά είναι…
Ανδρέας Απ. Ζάρρος

ΥΓ: Περιμένω τις δικές σας απόψεις. Ας ανοίξουμε λίγο το θέμα. Έχει ενδιαφέρον...

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χθες έλεγα στη τηλεόραση ότι φτιάχνοντας νέους θεσμούς δεν σημαίνει απαραίτητα ότι λύνεις προβλήματα όπως π.χ. το χαμηλής ποιότητας πολιτικό δυναμικό.

Συμφωνώ σε όλα.

P.V είπε...

Φυσικά και συμφωνούμε σε όλα.. ας ρωτήσουν άλλωστε τα χωριά.. ποια είναι ευχαριστημένα από τον Καποδίστρια 1.. εκτός εξαιρέσεων οι υπόλοιποι βλαστημάνε.. Στη Γαλλία που παρά τις συνενώσεις τα χωριά παρέμεναν ισχυρά…το ξανασκέπτονται και μάλλον επανέρχονται σε πιο μικρές διοικήσεις…

Ανώνυμος είπε...

Σχέδια επί σχεδίων έχουν γραφτεί για το πως θα μπορούσε να παράγει έργο καλύτερα ο Καποδίστριας 2.εγω πιστεύω οτι στην τοπική αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού πρέπει να γίνουν αρχικά μεγάλες τομές στην εκλογική διαδικασία.1ον Ενιαίο ψηφοδέλτιο για όλους τους υποψηφίους,έτσι ώστε να μην υπάρχουν κομματικές κηδεμονίες,και να μπορούν οι ψηφοφόροι να αναδείψουν τους αξιότερους συμπολίτες χωρίς προκαταλήψεις.2ον΄΄ θεσμοθέτηση του αριθμού των συμβούλων ανάλογα με τον πλυθησμό των πολιτών της καθέ περιοχής-περιφέρειας.3ον'' κατάργηση του ποσοστού 3% για την είσοδο στα δημοτικά συμβούλια-νομαρχιακά,και είσοδο σε αυτά αναλογά με την σειρά κατάταξης στις λίστες των υποψηφίων.4ον'' ο αριθμός των εκλεγμένων συμβούλων π.χ. 30. μέσω ψηφοφορίας θα εκλέγει τον δήμαρχο.τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου,τους αντιδήμαρχους κ.α.5ον'' Τα δημοτικα συμβούλιά να γίνονται σε ανοιχτούς χώρους π.χ. θέατρο Βασίλης Γεωργιάδης έτσι ώστε να συμμετέχουν και να ενημερώνονται περισότεροι πολίτες. Αύτες είναι οι σκέψεις μου για καλύτερη αυτοδιοίκηση.

Ανώνυμος είπε...

ενταξει ρε αντρεα,οι ανθρωποι μας δουλευουνε αλλα πιστευουν οτι θα το πιστεψουμε

Ανώνυμος είπε...

οι προτάσεις μου δεν είναι μηχανόβιε φίλε μου προτάσεις κάποιου που θέλει να δουλέψει κάποιους,αλλά προτάσεις ενός ανθρώπου που έτσι βλέπει τα πράγματα.μην είσαι τόσο καχύποπτος...