Σάββατο 15 Μαΐου 2010

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ...

Αρκετές αλλαγές έγιναν στα εκλογικά του Καλλικράτη, σε σχέση με το προσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε λίγες εβδομάδες πριν.

Για να συμμετάσχει ένας συνδυασμός στις εκλογές πρέπει να έχει υποψηφίους:

- Στο 1/2 των εκλογικών περιφερειών του νέου δήμου (Το προσχέδιο έλεγε στο 100%. Στην περίπτωσή μας θα μπορούσε να έχει ~8 συμβούλους στην Ευρωστίνη ή ~19 στο Ξυλόκαστρο).
- Στο 1/3 των δημοτικών κοινοτήτων (Το προσχέδιο έλεγε στο 100%. Δημοτικές κοινότητες είναι διαμερίσματα με 2.000 κατοίκους και πάνω, που στο δήμο μας δεν υπάρχουν).
- Στο 1/3 των τοπικών κοινοτήτων με τριμελές συμβούλιο, πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας υποψήφιος (Το προσχέδιο έλεγε στο 100%. Τοπικές κοινότητες με  τριμελές συμβούλιο είναι αυτές που έχουν 300 έως 2.000 κατοίκους και στην περίπτωσή μας το 1/3 είναι 7 κοινότητες).
- Δεν είναι υποχρεωτικό να έχει υποψηφίους σε τοπικές κοινότητες, που έχουν λιγότερους από 300 κατοίκους.

Δηλαδή στο νέο δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης θα μπορεί να κατέβει συνδυασμός που θα έχει ~15 μόνο υποψηφίους, κατάλληλα μοιρασμένους (το 1/10 περίπου ενός "γεμάτου" συνδυασμού).

Το εκλογικό μέτρο στην περίπτωση που δεν βγει από την πρώτη Κυριακή νικητής στο δήμο μας, είναι 7,14%, ενώ αν κάποιος συνδυασμός συγκεντρώσει περισσότερο από 50% με την πρώτη, το μέτρο πάει στο 4,54% και πέφτει όσο μεγαλώνει το ποσοστό του πρώτου. Σημειωτέον ότι αν ίσχυε απλή αναλογική το μέτρο θα ήταν 3,70%, δηλαδή διπλασιάζεται σχεδόν στην πρώτη περίπτωση.

Απορία μάς δημιουργεί η ανακοίνωση των πληθυσμών των δήμων, που φέρει το νέο δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης να έχει 18.224 κατοίκους, ενώ με τα στοιχεία που έχουμε εμείς, τον υπολογίζαμε για περισσότερους από 21.000. Αυτό έχει επιπτώσεις σε πολλά ζητήματα. Από το μισθό των αιρετών, μέχρι τον αριθμό των αντιδημάρχων και την ύπαρξη "Συμπαραστάτη του δημότη" ή όχι. Θα το ψάξουμε περαιτέρω και θα επανέλθουμε.

Αυτά ως προς τα εκλογικά. Για τα υπόλοιπα δεν έχουμε εντοπίσει ακόμα αλλαγές, σε σχέση με το προσχέδιο.

1 σχόλιο:

P.V είπε...

μασημένη τροφή τους δίνεις…. Άσε να τα βρουν μονοι τους.. μήπως κανουν και κανα λάθος…. όπως κινδύνεψαν στις προηγούμενες εκλογές… χχεχεχεεχεεε