Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Η αφασία του ραγιά...



Ο πολυασθενής νεοέλληνας ραγιάς τελικά είναι σε πλήρη αφασία. Μετά από πολυετείς ασύμμετρες προσπάθειες, το μυαλό και η ψυχή μας έχουν γίνει ένας άνευρος πολτός που δεν αντιδρά  σε κανένα ερέθισμα, όσο ισχυρό κι αν είναι.

Τα πειράματα που γίνονται πάνω μας τις τελευταίες δεκαετίες δείχνουν ότι η ικανότητα αντίδρασης μειώθηκε με ...«γεωμετρική πρόοδο» και τείνει να μηδενιστεί. Είναι πολλά τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την τραγική κατάσταση που βρισκόμαστε και δεν θα έφταναν τόμοι ολάκεροι για να τα καταγράψουμε. Δείτε τι γίνεται στις Ψυχάρες μας αυτές τις μέρες με τα δάνεια του ΔΟΛου και τη διαπλοκή πολιτικών – ΜΜΕ. Αποκαλύπτονται μπροστά μας όλα αυτά, αλλά …τίποτα!

Μας λένε ότι θα μας σώσουν από την κρίση αυτοί που μας «πίνιξαν» και έκαναν εθνοσωτήρα πρωθυπουργό τον πρωτεργάτη της εποχής της κλοπής του χρηματιστηρίου και των χαλκευμένων οικονομικών στοιχείων που μας έβαλαν στο άπατο πηγάδι του ευρώ κι εμείς …απαθείς. Αντί να μην έχουμε αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα, ανεβαίνουμε ο καθένας τον προσωπικό του ατελείωτο Γολγοθά και μεμψιμοιρούμε χαμηλόφωνα. Τα αδιέξοδα μέτρα γίνονται χιλιόμετρα, η αγορά πεθαίνει κι εμείς κοιτάμε αποσβολωμένοι.

Ίδια είναι η απογοήτευση και με την τοπική αυτοδιοίκηση. Η πολυετής «αγρανάπαυση» (μη παραγωγή πολιτικής), η έλλειψη μπούσουλα και η κακή αντιγραφή των κεντρικών προτύπων διακυβέρνησης φέρνει, και σύντομα μάλιστα, τραγικά αδιέξοδα μπροστά μας. Οι δήμοι, που με τον Καλλικράτη καλούνται να μετάσχουν ενεργά στο παιχνίδι της δήθεν εξόδου από την κρίση, βαδίζουν ξυπόλητοι στ’ αγκάθια αλλά οι περισσότεροι συνεχίζουν στο ίδιο μικροπολιτικό μοτίβο αντιμετώπισης της πραγματικότητας.

Θα έπρεπε να βλέπατε τη συζήτηση που κάναμε για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012 στο ΔΣ Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης και θα καταλαβαίνατε πολλά. Το Τεχνικό Πρόγραμμά μας φέτος είναι ύψους 2.600€ (δύο χιλιάδων εξακοσίων ευρώ!!!). Η αδυναμία ακόμα και παρουσίασης, όχι εκτέλεσης, ενός αξιοπρεπούς προγράμματος είναι απόρροια των απανωτών πλαστών προϋπολογισμών που δημιουργούσαν ελλείμματα πάνω στα ελλείμματα και έφτασαν το δήμο μας να έχει 1.000.000€ (ένα εκατομμύριο ευρώ!!!) τοκοχρεολύσια ετησίως και τίποτα για έργα. Τώρα που ο Καλλικράτης μάς αναγκάζει να κάνουμε προϋπολογισμό με βάση τα περσινά εισπραχθέντα, ο βασιλιάς έμεινε γυμνός.
Όταν συζητούσαν τα προηγούμενα χρόνια τον προϋπολογισμό μάς είχαν ζαλίσει με το «πόσο αναπτυξιακός και κοντά στην πραγματικότητα είναι». Φέτος ο δήμαρχός μας με περισσή ευκολία κατακεραύνωνε τους πλαστούς προϋπολογισμούς, λες και τους έκαναν άλλοι!!! Κοίταγα γύρω μου αν θα σηκωθούν οι καρέκλες από τη θέση τους και θα φύγουν, μην πέσει κάποιος τοίχος, αλλά τίποτα. Τι στο καλό έχουμε πάθει; Πλήρης αφασία!!! Τραγωδία και μάλιστα χωρίς διαφαινόμενη εμφάνιση «από μηχανής θεού».

Και τι κάνουμε τώρα; Πώς θα ξεφύγουμε απ’ όλα αυτά; Πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε άμεσα τη συνταγή μετατροπής του άνευρου πολτού σε φωτιά. Δεν πάει άλλο αυτή η πλαδαρότητα. Δεν πάει! Με τίποτα! Πρέπει να ανάψει η φωτιά μέσα μας και να καεί συθέμελα του ραγιά το φαύλο κράτος. Αλλά πρώτα να βάλουμε …

«Μπουρλότο στο γαμημένο το μυαλό μας
που κράτησε από μας μακριά τον εαυτό μας
μπουρλότο σ’ όλα πριν ξανανθίσει ο πάτος
στου ραγιά το φαύλο κράτος».

Ανδρέας Απ. Ζάρρος

1 σχόλιο:

Ρένα Σιγάλα είπε...

...το πολύ πλαστικό φαγητό φταίει που φάγαμε τόσα χρόνια....ας αρχίσουμε να μαγειρεύουμε ΜΟΝΟΙ μας επιτέλους....