Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ. ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ!


Η ανοικτή εκδήλωση που έγινε απόψε από την Κίνηση Πολιτών Κορίνθου, είχε σαν θέμα της μια ερώτηση: "Κυκλοφοριακό, υπάρχει λύση;" Έγιναν εισηγήσεις από τον κ. Θάνο Βλαστό, (Συγκοιν/γο - Πολεοδόμο, αναπλ. Καθηγητή Σχολής Αγρον. Τοπογράφων Μηχ/κ/ων του Ε.Μ.Π.) και την Ομάδα Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Κίνησης Πολιτών Κορίνθου.
Εμείς από αυτή την εκδήλωση φύγαμε με μια απάντηση: "Ναι, υπάρχει λύση".

Υπάρχει λύση για να γίνουν οι πόλεις μας βιώσιμες, φιλικές, ευγενικές. Υπάρχει λύση, αν κατανοήσουμε, πρώτα απ' όλα το πρόβλημα. Υπάρχει λύση, αν θέσουμε στόχους και προτεραιότητες. Υπάρχει λύση, αν υπάρχει πολιτική βούληση.

Η σημερινή κατάσταση του κυκλοφοριακού στις πόλεις και πολύ περισσότερο η αυριανή, είναι τραγική. Το αυτοκίνητο (με οδηγούς εμάς) καταλαμβάνει όλους τους χώρους που του διαθέτουμε. Ο αριθμός των αυτοκινήτων αυξάνεται συνεχώς και οι χώροι που έχουμε, ποτέ δε θα φτάνουν. Χάος.

Τη λύση, με πολύ γλαφυρό τρόπο, παρουσίασε ο κ. Βλαστός απόψε στην Κόρινθο. (Εμείς στο Ξυλόκαστρο είχαμε την τύχη να τον ακούσουμε πριν λίγα χρόνια, αλλά δυστυχώς οι άρχοντές μας δεν αφομοίωσαν τίποτα, όπως φάνηκε από την πρόταση τους για τον παραλιακό δρόμο).

"Εμποδίστε τα αυτοκίνητα". "Αποφασίστε ποια είναι τα μέρη που έχουν αξία και θωρακίστε τα από τα αυτοκίνητα". "Ο μόνος τρόπος είναι τα κατασκευαστικά μέτρα." "Η πόλη είναι ένας τόπος που ζεις συλλογικά. Όπως τα παιχνίδια έχουν κανόνες, έτσι και η ζωή στις πόλεις, πρέπει να έχει κάποιους κανόνες και να είναι ωραία σαν τα παιχνίδια". "Μην φτιάξετε γκαράζ στο κέντρο και οδηγείτε τα αυτοκίνητα εκεί. Διώξτε τα."

Αυτές και άλλες πολλές αλήθειες ακούστηκαν σήμερα, σε μια εκδήλωση που οργάνωσε η Κίνηση Πολιτών Κορίνθου και απ' ότι φάνηκε άνοιξε τη συζήτηση σε μια πόλη που δεν είχαν μιλήσει μέχρι σήμερα σοβαρά γι' αυτό το θέμα. Ήσαν όλοι εκεί και είπαν τη γνώμη τους. Όλες οι παρατάξεις της Κορίνθου, ο νομάρχης, οι φορείς της πόλης, οι πολίτες της. Ήταν και η "Άλλη Πρόταση" από το Ναύπλιο. Ήταν και η "Αρμονική Ανάπτυξη". Ήταν καλά...

2 σχόλια:

ξυλινος είπε...

Όλοι εμείς που ζητάμε να αλλάξουν τρόπο σκέψης οι συμπολίτες και η δημοτική αρχή και να οδηγηθούμε σε μια πράσινη πόλη, θα πρέπει απαραιτήτως να δίνουμε τουλάχιστον το καλό παράδειγμα! Όσο για τους επαγγελματίες που οδηγούν αναγκαστικά εντός της πόλης, ας φροντίσουν να κάνουν τις υπόλοιπες μετακινήσεις τους « οικολογικώς,» γιατί αλλιώς δεν δικαιούμεθα δια να ομιλούμε… και μην ξεχνάτε ότι « ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη»….

Ksipo είπε...

Ο Ποδηλατόδρομος στο Ξυλόκαστρο που πήγε?
Ο ΚΛΑΜΠΑΤΖΙΜΠΑΝΙΣΤΑΣ