Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι...

Τρία χρόνια πέρασαν από τον Αύγουστο του 2006. Τότε που, ένα μήνα πριν την κατάθεση των ψηφοδελτίων και μετά την πρώτη περιοδεία μας στα χωριά, ο επικεφαλής μας Γρηγόρης Κλαδούχος, μάς ανακοίνωσε ότι δεν έχουμε την απαραίτητη ποσότητα και ποιότητα για να συνεχίσει μαζί μας. Σε λίγες μέρες, τον είδαμε υποψήφιο στην "Κίνηση Πολιτών" του Αντώνη Κλαδούχου.
Θα μου πείτε τι θέλω και τα σκαλίζω μετά από τόσο καιρό, ε; Όντως, έχω αντέξει και δεν αντιδρώ συχνά στα αλλεπάλληλα απαξιωτικά σχόλιά του, όλα αυτά τα χρόνια. Όμως ο κόμπος, τον τελευταίο καιρό, έφτασε στο χτένι.
Μπορώ να αντέξω την πολιτική κριτική από οποιονδήποτε. Έτσι, "δέχομαι" να μας απαξιώνει πολιτικά, εδώ και τρία χρόνια. Ανθρώπινο είναι, το καταλαβαίνω. Τον βοηθά μάλλον, στο να αποδείξει ότι αυτό που έκανε το 2006, έχει κάποια "αιτία" και στο να λυτρωθεί από τις τύψεις του.
Δεν μπορώ όμως, να δεχθώ τα συκοφαντικά υπονοούμενα που αφήνει και σε κάθε παρέμβασή μας, να αντιστοιχεί και ένα ταπεινό ελατήριο. Τώρα έφτασε να ταυτίζει, πονηρά και ύπουλα, την Αρμονική Ανάπτυξη με θέσεις και στόχους της Νέας Πορείας του κ. Αλογογιάννη, αλλά και του κ. Σκούρα, προσπαθώντας να συσχετίσει την πολιτική μας παρέμβαση, με την προσπάθεια που θα γίνει για να χάσει ο Αντώνης και η Κίνηση Πολιτών.
Είναι γνωστή η θέση μας, για όλα αυτά τα εξωπολιτικά. Έχουμε επανειλημμένα εκφραστεί και δεν θα επανέλθω. Όμως είναι εξωφρενικό να δεχόμαστε κριτική για το ήθος και την ηθική μας και μάλιστα από τον Γρηγόρη, που η πολιτική του πορεία έδειξε ότι δεν έχει το ηθικό υπόβαθρο, για να στηρίζει την αυτοδιοικητική πρόταση που κατέθετε τόσα χρόνια ως επικεφαλής μας.

Όταν για χρόνια ο Γρηγόρης Κλαδούχος κατηγορούσε τον Αντώνη Κλαδούχο και την Κίνηση Πολιτών για

  • "...ακροδεξιό ιδεολογικό πρόσωπο και αγώνα για χαμηλές σταθερές στην ηθική, στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες",

  • "ατομική τρομοκράτηση, δάνεια λογική από τον πολιτικό και ποινικό υπόκοσμο",

  • "εκφυλισμένη παιδεία διακυβέρνησης",

  • "...δεν μπορούν όμως να απαιτούν να σεβόμαστε απόψεις και πράξεις τους στις οποίες δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ηθική βάση",

  • "...Ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου, η δημοτική διοίκηση, αυτή η εξωκοινωνική γονιμοποίηση τοπικών οικονομικών μικροπαραγόντων με ορισμένους φωτοφοβικούς σπηλαιογενείς του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και με ολίγους δεξιούς αδέξιους, κάνει ορατή μια εκφυλισμένη παιδεία διακυβέρνησης. Μετά τον υπερβάλλοντα ζήλο τους στην απαξίωση του τοπίου, της παραγωγής, μετά την επιστράτευση του ψέματος, την άρνηση συζήτησης των προοπτικών, την επιλογή της στρατηγικής της έντασης με προβοκάτσιες που αφορούν παρελθόντα χρόνο, δε μπορούν να κρύψουν την πολιτική τους πενία και τέχνες μηχανεύονται για να διαβιώσουν στο λαθραίο και κουτοπόνηρο"

και μετά από λίγο φτάσαμε στην ανακοίνωση για συνεργασία που έλεγε ότι:

  • "Η γνωστοποίηση προγραμματικών προτάσεων ως προϋποθέσεων σύγκλισης (ζητήματα ανάπτυξης, δημοκρατίας και ηθικής), η ειλικρινής συζήτηση, έδωσαν ως αποτέλεσμα τη συμφωνία εκλογικής συνεργασίας του Γρηγόρη Κλαδούχου με την Κίνηση Πολιτών"

καταλαβαίνουμε ότι η ηθική είναι μόνο μια λέξη που χρησιμοποιεί και δεν έχει καμία σχέση ο ίδιος, με το περιεχόμενό της. Το άσπρο, μαύρο δεν γίνεται.

Επειδή όμως, το παρελθόν είναι κάτι που πρέπει να θυμόμαστε πού και πού, να μαθαίνουμε από αυτό και να το αξιοποιούμε, θυμηθείτε εδώ μερικά κείμενα του Γρηγόρη για τον Αντώνη και την Κίνηση Πολιτών και την καταπληκτική ανακοίνωση της προεκλογικής τους συνεργασίας.

Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε. Θα επανέλθω με περισσότερα γραπτά, αλλά και ηχητικά ντοκουμέντα. Η τοπική ιστορία είναι ένα μάθημα που πάντα μας άρεσε, άλλωστε...

Ανδρέας Απ. Ζάρρος

4 σχόλια:

Armonistas είπε...

Την ανάρτηση αυτή, αναδημοσίευεσε η εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ, η οποία φιλοξενεί και απάντηση του Γρηγόρη Κλαδούχου η οποία λέει:

"Τα μεγάλα προβλήματα του Ξυλοκάστρου είναι το Γενικό Πολεοδομικό, η παραλία, η Ζήρεια κ.α. Ειδικά για το Γενικό Πολεοδομικό όλοι έμειναν άφωνοι και δεν έβγαλαν μιλιά!! Ας ασχοληθούν επιτέλους με τα μεγάλα και τα σοβαρά θέματα του Ξυλοκάστρου!".

Τώρα βέβαια παραβλέπει ότι η Αρμονική Ανάπτυξη ασχολείται συστηματικά με τα μεγάλα. Μόνο εμείς καταθέσαμε προτάσεις για το Γενικό Πολεοδομικό (κάτι που επιβεβαίωσε το γραφείο των μελετητών), τρεις από εμάς έκαναν παρέμβαση στο ΔΣ για το ίδιο θέμα και μίλησαν για όλες τις πτυχές του, καταθέσαμε αναλυτική πρόταση για την παραλία, για τις Αποθήκες Φραντζή και τόσα ακόμα που εσκεμμένα παραβλέπει.
Δεν μας λέει καλύτερα τι έλεγαν το 2006 στην Κίνηση Πολιτών για τα μεγάλα και τον έκαναν να πάει μαζί τους; Το άρθρο του "Μιζέρια, μη Ζήρεια" το θυμάται; Τι ποιότητα βρήκε εκεί για τα "μεγάλα και σοβαρά του Ξυλοκάστρου"; Τι τον έκανε να μας αφήσει και να πάει εκεί που έφτυνε;
Με τα μεγάλα λοιπόν ασχολούμαστε, αλλά είπαμε μια φορά να ασχοληθούμε και με τους μικρούς...

P.V είπε...

Νομίζω ότι παρά ασχοληθήκαμε με εφιάλτες και κατίνες.. άλλωστε μάλλον αυτό επιζητούν για να ξεφύγουν από τη λήθη… αρκετά τους κάναμε το χατίρι…. Η από χωρίον εις χωρίον μετακινούμενοι δεν αξίζουν ούτε σχολιασμού….

Armonistas είπε...

Ναι, αλλά τόσο καιρό που δεν ασχολούμασταν, αποθρασύνθηκε. Κατάπιαμε πολλά τόσα χρόνια. Από εδώ και πέρα όμως, αλλάζει η "τακτική". Τέλος!!! Θα αντιμετωπίζεται όπως του αρμόζει.
Δυστυχώς γι' αυτόν (και για εμάς), έπεσε πολύ χαμηλά και πέφτει ακόμα, με αποτέλεσμα να εξελίσσεται σε έναν ακόμα "επικίνδυνο" για την τοπική πολιτική σκηνή και τη δημοκρατία. Το τελευταίο του άρθρο, φασίζει ιδιαίτερα. Φαίνεται ικανός για όλα πια...

P.V είπε...

Μετά τα τριάκοντα αργύρια (δεν του έφτασαν)… μάλλον θέλει να πάει για τα τεσσαράκοντα…. Άξιος ο μισθός του… όμως, μια του κλέφτη δυο του κλέφτη τρεις και η κακή του μοίρα !!!!!