Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

ΕΓΙΝΕ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ...

Δευτέρα 2 του Νοέμβρη 2009. Εδώ σε αυτή τη μικρή γωνιά του κόσμου, το Ξυλόκαστρο, πραγματοποιήθηκε απόψε ημερίδα για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (δείτε την εδώ) που εκπονείται από τους Δήμους Ξυλοκάστρου, Φενεού και Στυμφαλίας για τον ορεινό όγκο της Ζήρειας και αφορά και στο Δήμο Σικυωνίων. Άξιο λόγου ότι κανείς από το Φενεό, τη Στυμφαλία και τη Σικυώνα δεν παραβρέθηκε. Ούτε "επίσημος", ούτε "ανεπίσημος". Από το δήμο Ξυλοκάστρου ήσαν όλοι οι συμμετέχοντες.
Παρουσίασαν οι μελετητές την πρότασή τους (Β' Φάση) και μετά πήραν το λόγο οι πολίτες και οι εκπρόσωποι των φορέων. Ε, λοιπόν αυτό που έγινε, μάλλον δεν θα το είχαν ξανασυναντήσει στις μελέτες που είχαν κάνει. Ο ένας μετά τον άλλον οι πολίτες, διαμαρτυρόντουσαν για την ελαστικότητα και τα κενά της μελέτης. Για τα τόσα παραθυράκια που άφηνε στην "ΑΝΑΠΤΥΞΗ" και τις τόσες τρύπες για δόμηση, ορεινές κατασκηνώσεις, ανεμογεννήτριες κατά βούληση και όλα τα καλά που συνοδεύουν τις "αναπτυξιακές" σκέψεις. Αλλιώς πρέπει να είχαν συνηθίσει οι μελετητές. Μάλλον, άλλα περίμεναν. Το έδειξε και η έκπληξη στα πρόσωπά τους. Το ψέλλισαν στο τέλος και μάλλον το χάρηκαν κιόλας.
Πολύ καλές παρεμβάσεις έγιναν από όλους τους παρευρισκόμενους φορείς και πολίτες. Όλοι ζήτησαν μεγαλύτερη προστασία των περιοχών, πιο αυστηρές προδιαγραφές, λιγότερες ασάφειες και περισσότερη έμφαση στο τοπίο, την αρχιτεκτονική, την προστασία των δασών και του βουνού γενικότερα. Στο τέλος, καταλήξαμε να γίνουν γραπτές οι προτάσεις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και να έρθει το θέμα στο ΔΣ Ξυλοκάστρου για ψήφιση. Ήταν πολύ ωραίο να είσαι εκεί και ν' ακούς τη σημερινή συζήτηση. Είναι ωραίο να "πλειοψηφούν" οι "αναπτυξιο"μάχοι, αυτοί δηλαδή που συνήθως "μειοψηφούν". Είναι ωραίο και μάλλον θα γίνει κι αληθινό. Γιατί δεν μπορεί να μην πραγματοποιηθεί. Φωνή λαού... γαρ!

Θα μου πείτε ότι οι "αναπτυξιο"λάτρες κάνουν και θα κάνουν τις δουλειές τους και ας μην φαίνονται. Όμως σήμερα, δυσκόλεψε το έργο τους πολύ! Οι προτάσεις που θα γίνουν από διψήφιο αριθμό συλλόγων, θα κάνουν την "ΑΝΑΠΤΥΞΗ" πιο δύσκολη υπόθεση. Γιατί; Το έχουμε πει.

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ... και σήμερα έδρασαν! Πάλι...

Βρε λες να είναι φωτιά αυτό που βγαίνει από το βουνό μας;


Ανδρέας Απ. Ζάρρος