Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Προϋπο-παραλογισμός…


«Συζητήθηκε» την Τρίτη 31/1/2012 ο προϋπολογισμός του δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης. Μετά από 4μιση ώρες ψηφίστηκε μόνο από τους συμβούλους της πλειοψηφίας, εκτός του κ. Ψαράκη που ψήφισε μόνο τις ανελαστικές δαπάνες, κάτι που έκανε και η μείζονα μειοψηφία. Ο υπογράφων (ελάσσονα μειοψηφία) αποχώρησε απογοητευμένος λίγο πριν την ψηφοφορία.

Ως προϋπολογισμός δεν σου άφηνε πολλά περιθώρια. Τσίμα τσίμα τα λειτουργικά έξοδα και 900.000€ τοκοχρεολύσια. Όπως καταλαβαίνετε όλοι, μιλάμε για έναν προϋπολογισμό εκτάκτου ανάγκης, αποτέλεσμα της, επί σειρά τετραετιών, συσσώρευσης χρεών λόγω πλαστών προϋπολογισμών, που παράλληλα δεν είχαν και καμία αναπτυξιακή προοπτική. Σαφώς για τη σημερινή κατάσταση ευθύνονται και οι κατά καιρούς κεντρικές κυβερνήσεις με τις συνεχείς μειώσεις πόρων και στρεβλών πολιτικών επιλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά … υπάρχει κι ένα μεγάλο αλλά!!!

Βαρέθηκα τόσα χρόνια να διαβάζω τα μοιρολόγια των δημάρχων στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και βαρέθηκα που ξαναδιάβασα προχθές τα ίδια λόγια στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Για όλα φταίει το κακό κράτος που δεν μας δίνει λεφτά. Αν είχαμε λεφτά όλα θα ήταν λυμένα. Λεφτά, λεφτά, λεφτά!!! Αυτό τους έλειπε, αυτό τους λείπει, αυτό θα τους λείπει. Προσέξτε! Δεν λέω ότι δεν είναι σημαντικό θέμα η χρηματοδότηση των δήμων. Είναι και παραείναι. Αλλά δεν μπορώ να συμμεριστώ τον πόνο τους όταν μοιρολογούν επί δεκαετίες και δεν κάνουν τίποτα επί της ουσίας για να διεκδικήσουν αυτά που οφείλονται να δοθούν στους Ο.Τ.Α. Και πώς να το κάνουν άλλωστε όταν η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι κομμάτι του ίδιου συστήματος; Πώς να «χτυπήσουν» τα κόμματα εξουσίας όταν χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς τους για να κερδίσουν τις εκλογές; Πώς να διαφοροποιηθούν από το σάπιο πολιτικό σύστημα, όταν εξαρτώνται και χαριεντίζονται με αυτό; Πώς να διαφοροποιηθούν από αυτό όταν κυβερνούν βασιζόμενοι στην ίδια πελατειακή και κοντόφθαλμη πολιτική, χωρίς σχέδιο και όραμα και κυρίως  χωρίς συναίσθηση των εννοιών: κοινότητα, τόπος, τοπίο, αισθητική, αλληλεγγύη, παραγωγή, πολιτισμός, ιστορία; Είναι δυνατόν; Σαφώς όχι και επιβεβαιωνόμαστε εκ του αποτελέσματος, μιας και, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, η "ανάπτυξη" που ευαγγελίζονταν όλοι αυτοί τόσα χρόνια, μάλλον για καταστροφή μοιάζει!!!

Κατά τ’ άλλα η συζήτηση προκάλεσε, για άλλη μία φορά, θλίψη. Αιχμή της θλίψης η άρνηση της δημοτικής αρχής να δώσει την πάγια προκαταβολή των 1.000€ στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, κάτι που πρώτη η Συμπολιτεία είχε ζητήσει από πέρσι. Αρνήθηκαν να το θέσουν ακόμα και σε ψηφοφορία παρ’ ότι το ζήτησαν οι δύο μειοψηφίες, ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Κων/νος Κούκιος και πολλοί τοπικοί πρόεδροι. Η ατάκα του δημάρχου νομίζω περιγράφει γλαφυρά την κατάσταση και τον αντιδημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης που ακολουθεί: «Αφού δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού που καταθέσαμε, δεν μπορεί να μπει σε ψηφοφορία»!!! Δηλαδή με άλλα λόγια: ότι δεν είναι στην πρότασή μας, δεν συζητιέται. Πώς λέμε δηλαδή συμμετοχικός προϋπολογισμός; Καμία σχέση!!!

Τελειώνω με τη φράση που έκλεισα τη δευτερολογία μου και αποχώρησα: «Δυστυχώς δεν έχετε αίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών που ζούμε. Καληνύχτα σας»

Ανδρέας Απ. Ζάρρος
Δημοτικός σύμβουλος της Συμπολιτείας

1 σχόλιο:

πολιτης είπε...

Η κρισιμότητα των στιγμών που ζούμε Ανδρέα, έχει άμεση σχέση και προήλθε από λογικές και πρακτικές ανθρώπων σαν και αυτών που διοικούν ή διοίκησαν τον δήμο, τους άλλους δήμους και ολόκληρη την χώρα για 3-4 δεκαετίες, για να μην πάμε και άλλο πίσω στον χρόνο.

Το μέγα δυστύχημα είναι ότι μπόρεσαν τεχνηέντως και μοιράζοντας ψίχουλα ,- μπροστά σε αυτά που καταβρόχθισαν-, και μικρο – εκδουλεύσεις, να μπολιάσουν τους πολίτες – λαό με αυτές τις νοοτροπίες, να τους έχουν μονίμως εξαρτημένους για το παραμικρό, [αλλαγή καμένου λαμπτήρα, με εντολή αντιδημάρχου!], και έτσι να εξασφαλίζουν μόνιμα την επανεκλογή ιδίου φυράματος στην βάση του, ανθρώπων στην εξουσία.
Όλα ήταν ένα πονηρό κλείσιμο του ματιού για πρίν και μετά τις εκλογές μικρο ή μεγαλο- ανταμοιβές!
Έτσι όσοι τίποτα δεν υπόσχονταν, ούτε έταζαν και ήταν ξεκάθαρο ότι ούτε διαπνέοντο από αυτού του είδους τις νοοτροπίες και πρακτικές, δεν εισακούοντο από κανέναν, ανεξαρτήτως του πόσο ικανοί ή μη, ήσαν.

Έτσι η χώρα οργανώθηκε και στήθηκε, πάνω σε ατέλειωτη σαπίλα και διαφθορά, βοηθούντος βέβαια και του πολύ χαμηλού πολιτισμικού επιπέδου που δεν πρόλαβε να « αλλάξει επίπεδο» με την αλλαγή των γενεών και την λειψή εκπαίδευση, βασισμένα όλα στο τρίπτυχο «πατρίς η πάρτη μου – θρησκεί-αρπαχτοΒατοπεδίου – και οικογένει – οκρατία ‘!

Αποκορύφωμα ήταν βέβαια η περίοδος όπου το σοσιαλιστικό! ΠΑΣΟΚ, λειτουργώντας όπως και σε όλη την Ευρώπη τα αντίστοιχα κόμματα, δηλ. σαν αναχώματα για να μην πάνε οι κοινωνίες στην αριστερά, κατέστρεψε τα πάντα, αποδι- οργανώνοντας το κράτος με τους πρασινοφρουρούς, διαχέοντας παντού την διαφθορά και την ήσσονα προσπάθεια, καταληστεύοντας τους πολίτες με την απάτη - χρηματιστήριο και την χώρα με τους Ολυμπιακούς αγώνες μας οδήγησε δέσμιους στους δανειστές να μας ανασκολοπήσουν, και αυτό κάνουν…
Γιατί ΠΑΝΤΑ ήξεραν τι γίνεται στην χώρα!
Τι κάνουν οι πρεσβείες και οι μυστικές υπηρεσίες εδώ…;
Αλλά για τους δικούς τους οικονομικούς και πολιτικούς λόγους δεν επενέβαιναν…….όπλα, μίζες, παιχνίδια πολιτικά, στο χέρι, μας είχαν πάντα και το ήξεραν.
Έτσι λοιπόν σε αυτή την στροφή του καπιταλιστικού δρόμου όπου η κρίση που οι ίδιοι προκάλεσαν, με τους διεθνείς, νομισματικούς, ενεργειακούς, διατροφικούς κλπ. ΑΠΛΗΣΤΟ- ανταγωνισμούς, ενεφανίσθη ισχυρή και κραταιά, η Ελλαδίτσα, από την « ισχυρή» Ελλάδα του αχρείου Σημίτη έγινε « ο Τιτανικός και η διεφθαρμένη και άφραγκη» χώρα των ΠΙΟ αχρείων Παπανδρέου υιού και Παπακωνσταντίνου.
Εδώ λοιπόν και επειδή τα πράγματα παρα- σοβάρεψαν, εκλήθη να βάλει χέρι και η εθνικο – αστο- πατριωτική δεξιά του Σαμαρά, [ που τίποτα δεν ήξερε τόσα χρόνια….], αλλά και οι φασίστες του ΛΑΟΣ.

[Ο Άδωνης και υπουργός! είπε σήμερα το πρωί στο κρατικό ραδιό – φόνο, ότι «αν διώξουμε όλους τους μετανάστες δεν θα χρειαστεί να απολύσουμε άλλους δημοσίους υπαλλήλους!!!!!!!!!!!!!!! Και δεν του είπαν τίποτα…………βέβαια]
Έτσι λοιπόν και με την αριστερά στον αστερισμό της τον κοινοβουλευτικό, να χαριεντίζεται με οξύνσεις στην βουλή, αντί να καλέσει τον κόσμο να βγει και να ΜΕΊΝΕΙ ΣΤΟΝ ΔΡΌΜΟ μαζί με τις ηγεσίες της, μέχρι να ξεκουμπιστούν, αυτοί, « ηγέτες» Έλληνες και Ευρωπαίοι πολιτικοί και μεγαλο- τραπεζίτες και λοιποί, βρήκαν ευκαιρία συγκυριακή και μας οδηγούν στο σφαγείο.

Ξέρεις ότι τα δημοτικά με τα κρατικά – κεντρικά, είναι συγκοινωνούντα δοχεία.
Ίδιοι άνθρωποι, ίδιες νοοτροπίες!

Οι κοινωνία έχει την μοναδική ευκαιρία να αυτό-καθαρθεί μετανοούσα και επαναστατώντας, ενάντια πρώτα στον κακό της εαυτό και μετά ενάντια σε αυτούς όλους που την έφεραν ως εδώ!
Θα το κάνει άραγε;
Ο χρόνος θα δείξει…..
Αλλά η κλεψύδρα άδειασε σχεδόν……….και οι καταρτισμένοι και μορφωμένοι νέοι μεταναστεύουν σωρηδόν και μαζί τους το μέλλον………

Έξω λυσσομανάει και βρέχει………..