Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Όταν ο κόσμος καίγεται, το ΔΣ δεν πρέπει να χτενίζεται…


Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης και κατά τη διάρκεια της συζήτησης προ ημερησίας διάταξης, μίλησα για το ρόλο που θα έπρεπε να έχει ένα δημοτικό συμβούλιο μέσα στην κοινωνία.

Αρχικά ανέφερα την απαράδεκτη στάση που κρατά η πρόεδρος κ. Καζάνη και η δημοτική αρχή γενικότερα, απέναντι στα αιτήματα των δημοτών. Εκκρεμούν εδώ και πολλούς μήνες αιτήματα δημοτών προς συζήτηση, αλλά για άγνωστους λόγους δεν μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη. Ένα δημοτικό συμβούλιο πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι χώρος συζήτησης των προβλημάτων των πολιτών και δεν πρέπει να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Πρέπει άμεσα να συζητηθούν όλα τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί και αυτή την τακτική να κρατήσουμε από εδώ και στο εξής. Αυτονόητο αλλά…

Στη συνέχεια επανέλαβα την πάγια πρόταση της Συμπολιτείας για συζήτηση στο ΔΣ όλων των μεγάλων θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία και να μην περιορίζεται η ημερήσια διάταξη σε διαδικαστικά θέματα. Τα θέματα ρουτίνας, με μια προσυνεννόηση των παρατάξεων, μπορούν να περνάνε «στα γρήγορα» και να μένει και χρόνος αλλά και διάθεση για τα άλλα. Προτείναμε, από εδώ και στο εξής, σε κάθε ΔΣ να μπαίνει ένα σοβαρό θέμα (αγροτικό, κοινωνική πολιτική και επιπτώσεις της κρίσης στους πολίτες και τον εμπορικό κόσμο, τουριστική ανάπτυξη, περιβάλλον, πολιτισμός, κυκλοφοριακό, διαχείριση απορριμμάτων και τόσα άλλα) και επιτέλους να προσπαθήσουμε να χαράξουμε δρόμους και να σχεδιάσουμε. Να πάψουμε να σερνόμαστε πίσω από τις εξελίξεις και να αρχίσουμε να παράγουμε πολιτική, γιατί αν συνεχίσουμε έτσι θα ακολουθούμε τις αποφάσεις που παίρνονται κάπου αλλού για εμάς χωρίς εμάς και θα είμαστε ένα ανούσιο, άνοστο και άοσμο (άρα ζημιογόνο για την κοινωνία) όργανο.

Τέλος, με αφορμή αυτό το ανελέητο τροϊκανό-σφυροκόπημα που δεχόμαστε, πρότεινα στο συμβούλιο να εκδώσει  ένα ψήφισμα ή μια ανακοίνωση που θα καλούσε τους πολίτες να αντιδράσουν στην τελευταία πράξη του δράματος που συντελείται αυτές τις μέρες, να μετέχουν στις κινητοποιήσεις που γίνονται και να καυτηριάσουμε τη συμμετοχή των κορίνθιων βουλευτών  στο ξεπούλημα της χώρας. Όταν με την εφαρμογή των δανειακών συμβάσεων και των απανωτών μνημονίων από τη μία στο δήμο δεν ανήκει τίποτα και όλα είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των τοκογλύφων (δάση, βουνά, παραλίες, κτήρια κλπ) και από την άλλη οι δημότες απελπίζονται όλο και περισσότερο, εμείς δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι.

Έχουμε υποχρέωση, τόνισα, σαν ΔΣ να πρωτοστατήσουμε, να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε τους πολίτες. Είπα εγώ… Το δυστύχημα είναι το εξής: ΚΑΝΕΝΑΣ μα ΚΑΝΕΝΑΣ δεν απάντησε, δεν σχολίασε, δεν συμφώνησε, δεν διαφώνησε. Είτε το είπα είτε δεν το είπα, το ίδιο ήταν. Γι’ αυτό και ο τίτλος του άρθρου: Όταν ο κόσμος καίγεται, δεν μπορεί το ΔΣ ενός δήμου να χτενίζεται…

Ξυλόκαστρο, 10-2-2012
Ανδρέας Απ. Ζάρρος
Δημοτικός σύμβουλος της Συμπολιτείας

2 σχόλια:

πολιτης είπε...

…και όμως, ο δήμαρχος Α. Κλαδούχος δήλωσε ρητά ότι η χώρα ξεπουλιέται!
Αν σκεφτούμε ότι λίγο πιο παλιά έτρεχε στην εθνική οδό να προσφέρει ανθοδέσμη στον τότε μελλοντικό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Γεώργιο Παπανδρέου που κατευθυνόταν προς Πάτρα, ότι πρίν μερικές εβδομάδες συνέτρωγε κρυφά μετά του Μπεγλίτη στο Δερβένι, ότι απευθύνθηκε στον υπουργό Παπου-τσλή με το ‘αγαπητέ Χρήστο» κλπ, και ίσως να συνέφαγε και με την Φαρμάκη στην Ρίζα τις προάλλες, εδώ μιλάμε ότι ο άνθρωπος κάνοντας την δήλωση Υπέρβαση , παίζει το κεφάλι του κορώνα γράμματα…….ΤΑΧΑ!
ΗΡΩΑΣ
«Πράσινο μήλο έσφαξα, πράσινο το ζουμί του
πρασίνισαν τα μάτια μου και στην βουλή μαζί του»

Όσο για τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας που ανδρώθηκαν με του ΠΑΣΟΚ το γάλα, και εκλέχθηκαν ομνύοντας στα «πολύ πετυχημένα» χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την οικογένεια Παπανδρέου και τον Σημίτη, αν είχαν διαφορετικές νοοτροπίες δεν θα ήσαν εκεί που είναι τώρα………….υπάρχει βέβαια και ο «αριστερός» αντιδήμαρχος…δεν θα άκουσε μάλλον την πρόταση σου……….

Η μείζονα αντιπολίτευση βεβαίως παραμένει σταθερή στα πιστεύω της, όπως τα εξέφρασε ο αρχηγός της προσφάτως, λέγοντας ότι φοβάται την επιστροφή σε δικό μας νόμισμα, την έξοδο από την Ευρώπη κλπ. Άλλωστε οι νοοτροπίες της παλαιάς δεξιάς με πράξεις και απόψεις, εκφράζοντο και εκφράζονται σταθερά στον ίδιο τόνο για πολλά- πολλά χρόνια από αυτή την παράταξη, που με το έργο της σημάδεψε την πόλη, και όλοι βλέπουμε πως.
Άρα προς τι η απορία;
‘Άλλαξε κάτι στην « βαθιά» νοοτροπία των πολιτών και δεν το πήραμε είδηση;
Απλά, έχει μεν στοιχίσει η οικονομική δυσπραγία που εξαπλώνεται, αλλά να είσαι σίγουρος ότι με την πρώτη ευκαιρία, ΑΝ, άλλαζαν λίγο τα πράγματα ο λαός δεν θα έχανε την ευκαιρία να φωνάξει στεντόρεια «το ΠΑΣΟΚ είναι δω, ενωμένο δυνατό»! αλλά και μην γελιέσαι, ο ίδιος λαός είναι έτοιμος να αναφωνήσει «Σαμαρα Σαμαρα στην βουλή με τσαμπουκά» κλπ.
Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια αλλά……………

Πως το λέει ο Μυτακίδης «για πιο λαό για ποιους πολίτες, ποιά πατρίδα…….περίπου έτσι…
Αφού αντέχεις ακόμα……………! ΗΡΩΑΣ!

Ανώνυμος είπε...

Αντρέα άραγε οι πολίτες που ενημερώνονται γι'αυτά που λες και γι'αυτά που δεν λεν, τι γνώμη άραγε να έχουν;
Συμφωνούν με την αφωνία της πλειοψηφίας των εκπροσώπων τους;
Θεωρούν ότι αυτά είναι ζητήματα "πολιτικής" και ένα δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να ασχολείται με τέτοια θέματα;
Θα ήταν ενδιαφέρον να γινόταν μία έρευνα (και μέσα από το ιστολόγιό σου, μόνο που δεν θα ήταν αντιπροσωπευτικό το δείγμα)για να δούμε τελικά η σιωπηρή πλειοψηφία της περιοχής μας, τι γνώμη έχει.
Παν. Παπ.