Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ!

Η ΠΑΝΑΚ, όπου μετέχει η Αρμονική Ανάπτυξη και η Κίνηση Πολιτών δήμου Κορινθίων, έκδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου σχετικά με το Ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό:
Την Τετάρτη 4/2/2009, το Ειδικό Συμβούλιο Χωροταξίας γνωμοδότησε αρνητικά για το «Ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό» που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, με ψήφους 9 κατά και 7 υπέρ. Μια δυσάρεστη για εμάς έκπληξη, ήταν η στάση των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ, που τελικά ψήφισαν θετικά, παρά τις ενστάσεις που πρόβαλαν το τελευταίο διάστημα.
Το «Ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό» και στη δεύτερη «βελτιωμένη» έκδοσή του, δίνει μεγαλύτερο βάρος στη διευκόλυνση των επενδύσεων και στη στήριξη της μεγέθυνσης του τουρισμού με οποιοδήποτε κόστος, παρά στην ενσωμάτωση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της ορθολογικής χωροταξικής οργάνωσης.
Αντιμετωπίζει τον τουρισμό ως μια δραστηριότητα που σχετίζεται κυρίως με κατασκευές. Πλήθος τεχνικών και επιστημονικών φορέων, αλλά και όλες οι οικολογικές οργανώσεις, το θεωρούν ως αντιπαροχή των ακτών και του μη δομημένου χώρου. Αντιπαροχή στα μεγάλα κτηματομεσιτικά συμφέροντα, που μάλιστα θα επιδοτούνται από τον αναπτυξιακό νόμο για να κτίζουν τεράστιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και, στη συνέχεια, να πωλούν το 50% τους ως παραθεριστική κατοικία.
Επίσης, αυξάνει, ενώ θα έπρεπε να μειώνει, την εκτός σχεδίου δόμηση πέριξ των ορίων οικισμού που δεν έχουν ως κύρια χρήση τον τουρισμό ή είναι ορεινές και διατηρεί το χαμηλό όριο των 50 μέτρων απόστασης από τον αιγιαλό για οικοδόμηση, παρά τη σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Χωροθετεί τεράστιες τουριστικές εγκαταστάσεις διάσπαρτες και σε εκτός σχεδίου περιοχές με βάση τους νόμους του real estate και όχι με γνώμονα την ανάγκη προστασίας του κυριότερου τουριστικού προϊόντος μας, που είναι το φυσικό περιβάλλον. Στις προστατευόμενες περιοχές NATURA, ανοίγει ένα παραθυράκι για την εκτός σχεδίου δόμηση, ενώ περιλαμβάνει δεκάδες ακόμα θολά σημεία που έχουν κάνει πολλούς να το συγκρίνουν με το «ισπανικό μοντέλο», που τσιμεντοποίησε τις ακτές της Ισπανίας και που ήδη σήμερα βιώνουν τις μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
Όλα τα παραπάνω, επισημαίνονται από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το σχέδιο του Υπουργείου και η κοινωνία αγωνιά. Αγωνιά, γιατί βλέπει ότι προωθούνται λύσεις που εντείνουν τη συμβολή μας στην κλιματική αλλαγή, υποβαθμίζουν βίαια το περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά θυσιάζοντας κι άλλο χώρο και τοπίο στο βωμό του κέρδους των λίγων.
Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, σε ένα ακόμα μείζον ζήτημα, οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν καταφέρνουν να προασπίσουν δημόσια αγαθά, δεν καταφέρνουν να προτείνουν κάτι άλλο, απέναντι στην καταστροφική πολιτική που επιβάλλουν οι νόμοι της αγοράς.
Οι κινήσεις που μετέχουμε στην «Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Αυτοδιοικητικών Κινήσεων», δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στο «Ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό» και παράλληλα εκφράζουμε την απογοήτευσή μας από τη στάση της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ. Ο δημόσιος χώρος, το τοπίο και η πολιτιστική μας κληρονομιά, δέχονται μιαν ακόμα επίθεση, που πρέπει να αποκρουστεί. Εμείς τασσόμαστε στο πλευρό όσων υπερασπίζονται το περιβάλλον και τα δημόσια αγαθά.
Υπογράφουμε την αντίθεσή μας στο σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ και καλούμε όλους να κάνουν το ίδιο, στη διεύθυνση: http://www.diktioaigaiou.gr/contents/chorotaxiko.php?lang=1 .

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
12/2/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: