Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ. ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕ ΠΛΟΙΟ...


Πάνω που πιστεύαμε ότι η Ανάπτυξη έρχεται με τον προαστιακό και στηθήκαμε από νωρίς στο σταθμό για να την προϋπαντήσουμε, μάθαμε τελικά ότι θα έρθει με πλοίο! Αλήθεια σάς λέω κι αν δεν πιστεύετε εμένα ακούστε:

Λέει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, σε σημερινή του διευκρινιστική παρέμβαση:

"...Είναι αυτονόητα τα οφέλη από τη λειτουργία των λιμένων που παγκόσμια θεωρούνται αναπτυξιακές πύλες και τούτο διότι εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας και εισοδήματα στους εργαζομένους στην περιοχή, με ευνοϊκές δευτερογενείς επιπτώσεις στην αξιοποίηση των παραγομένων προϊόντων της Κορινθίας. Άλλωστε είναι γνωστός ο μαρασμός των περιοχών, όπως και των κρατών που είναι αποκλεισμένες θαλάσσης. Από αρχαιοτάτων χρόνων οι πόλεις και τα κράτη διεκδικούν διέξοδο στη θάλασσα."

Θέσεις εργασίας, εισοδήματα στους εργαζόμενους στην ...περιοχή, παραγόμενα προϊόντα της Κορινθίας, διέξοδος στη θάλασσα. Γενικώς και αορίστως, αλλά σίγουρα η Ανάπτυξη θα πιάσει Κόρινθο!

Εμείς, εν τω μεταξύ, πρέπει να ξεχάσουμε όλες αυτές τις "αναπτυξιακές" πολιτικές, που ακολούθησαν οι ταγοί της Κορινθίας (κοινοβουλευτικοί και αυτοδιοικητικοί) τις τελευταίες δεκαετίες και απαξίωσαν τα ποιοτικά προϊόντα που παράγουμε. Όμως όταν έχεις ποιοτικό προϊόν βρίσκεις και διεξόδους. Αν κάποτε στο Ξυλόκαστρο, πριν πολλές δεκαετίες, έφτιαξαν στις Αποθήκες Φραντζή έναν πρόχειρο προβλήτα με ράγες και φορτωνόταν η σταφίδα με καροτσάκια σε καράβια στ' ανοιχτά χωρίς λιμάνι, σήμερα δεν είναι το μεγάλο λιμάνι που λείπει για να αξιοποιηθούν τα προϊόντα μας. Άλλα λείπουν...

Ξαναλέει το Υπουργείο:

"...Το γεγονός ότι υπάρχουν κρουαζιερόπλοια μήκους 400 μέτρων δε σημαίνει ότι όλοι οι λιμένες της χώρας μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτές. Οι ανάγκες της τουριστικής αγοράς θα αντιμετωπισθούν από τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να εξυπηρετηθεί ο αριθμός των επιβατών όπως επίσης και ο αριθμός των αυτοκινήτων Πούλμαν που θα απαιτηθούν για τη μεταφορά τους στους αρχαιολογικούς χώρους και σε άλλους χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος."

Τουριστική αγορά, αρχαιολογικοί χώροι, ...άλλοι χώροι τουριστικού ενδιαφέροντος!

Εμείς, πάλι πρέπει να ξεχάσουμε όλες αυτές τις "αναπτυξιακές" πολιτικές, που ακολούθησαν οι ταγοί της Κορινθίας (αυτοδιοικητικοί και κοινοβουλευτικοί) τις τελευταίες δεκαετίες, πολιτικές που υποβάθμισαν το κορινθιακό τοπίο και αδιαφόρησαν για την κορινθιακή τοπική ιστορία. Τσιμέντο-τσιμέντο εναντίον Πελλήνης-Αριστοναυτών σημειώσατε 1. Μικτή Αποβλήτων-Λυμάτων εναντίον Κορινθιακού σημειώσατε 1. Ανθρωποειδή εναντίον Δένδρων σημειώσατε 1. Τι να επισκεφθούν οι Γιαπωνέζοι, μάς λέτε; Αφήσαμε κάτι όμορφο, ξεχωριστό και άξιο προσοχής;

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κορινθίας που είναι τα προϊόντα, η ιστορία, το τοπίο, η θάλασσα και τα βουνά της, χάνουν μέρα με τη μέρα την αξία τους. Αγνοήθηκαν όλα αυτά που θα μπορούσε να στηριχθεί μια αειφόρος, ενδογενής ανάπτυξη και προτίμησαν να προωθήσουν το τοποφάγο μοντέλο που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Έχουμε, δυστυχώς, έρθει σε κατάσταση άμυνας! Αντί να συζητάμε πώς και με ποιους τρόπους θα βελτιώσουμε και θα αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, είμαστε αναγκασμένοι αρχικά, να παλέψουμε για να μην καταστραφούμε ολοσχερώς, σαν τόπος. Να μην αφήσουμε να συνεχιστεί το μοντέλο ανάπτυξης (τρόπος του λέγειν μοντέλο, γιατί στα μοντέλα υπάρχει και σχέδιο), που μας έφερε εδώ που είμαστε. Στο χείλος της περιβαλλοντικής, οικονομικής και αξιακής καταστροφής. Δεν μας αρέσει να "αμυνόμαστε", αλλά θα το κάνουμε.

Ευτυχώς μέρα με τη μέρα, πληθαίνουν αυτοί που δεν αντέχουν άλλο την υποκρισία. Άρχοντες, κοιτάτε καλά γύρω σας. Δεν θ' αντέξει και πολύ ακόμα ο κόσμος! Θα ξυπνήσει και τότε φυλαχτείτε... Προς το παρόν "κρατάτε" πολλούς εγκλωβισμένους, στο 3ο υπόγειο της αξιοπρέπειας, στο διάζωμα "Ακίνδυνος πελάτης-καταναλωτής". Όμως δεν θα μπορείτε να το πετυχαίνετε πάντα. Το θηρίο που εκτρέφετε, κάποια στιγμή θα σας δαγκώσει! Και απ' ότι φαίνεται, δεν είναι μακριά αυτή η στιγμή! Αμήν...

2 σχόλια:

ΠΕΛΛΗΝΑΙΑ είπε...

Θα μας φέρουν και χάντρες;
(Τέλεια η εικόνα!)

Ksipo είπε...

Ο Τυπάλδος τώρα δικαιώνεται!!!!
Να γινεί ΨΑΡΟΥ ο ΠΕΥΚΙΑΣ ΤΩΡΑ!!!