Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Η ΜΑΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ...


Ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου κ. Αντώνης Κλαδούχος, δημοσίευσε την άποψή του για τον «Καποδίστρια II». (διαβάστε την εδώ http://www.sfedona.gr/2009/11/17/ο-αντωνησ-κλαδουχοσ-εκφραζει-τισ-αποψ/).

Το πρώτο κομμάτι της "άποψής" του, είναι προσεκτική αντιγραφή παλιότερης ομιλίας του κ. Αλέξη Τσίπρα για τη διοικητική μεταρρύθμιση (δείτε εδώ http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=10675), παραλείποντας βέβαια αρκετά "επικίνδυνα" σημεία, όπως η ιδιωτικοποίηση, η αποτίμηση του Καποδίστρια Ι και άλλα τέτοια μυστήρια.

Λέει ο δήμαρχος σήμερα: "Δύο διαφορετικές αντιλήψεις συγκρούονται στη συζήτηση (για τον «Καποδίστρια II») για τη διοικητική μεταρρύθμιση:
Α’ αντίληψη: είναι όσοι αντιλαμβάνονται τη διοικητική μεταρρύθμιση σαν τεχνικό ζήτημα με στόχο την καλύτερη απόδοση του συστήματος αυτού.
Β’ αντίληψη: είναι όσοι αντιλαμβάνονται τη διοικητική μεταρρύθμιση σαν βαθειά πολιτικό ζήτημα και την τοπική αυτοδιοίκηση ως ένα λαϊκό θεσμό, φορέα ουσιαστικής δημοκρατίας δίπλα στον πολίτη. " .
Έλεγε ο κ. Τσίπρας το 2008: "συγκρούονται δύο διαφορετικές αντιλήψεις, δύο διαφορετικές φιλοσοφίες.
Από τη μία πλευρά είναι όσοι αντιλαμβάνονται το ζήτημα της διοικητικής διάρθρωσης ως ένα ζήτημα τεχνικό, με αποκλειστικό στόχο την καλύτερη απόδοση ενός συστήματος.
Από την άλλη πλευρά είναι όσοι θεωρούν το θέμα βαθιά πολιτικό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση έναν λαϊκό θεσμό, φορέα ουσιαστικής δημοκρατίας, όσο πιο κοντά γίνεται στον πολίτη. ".

Λέει ο δήμαρχος σήμερα: "Από τη μια πλευρά είναι όσοι θέλουν την αυτοδιοίκηση χωρίς αρμοδιότητες και χωρίς πόρους. Όσοι επιθυμούν όχι ουσιαστική αυτοδιοίκηση αλλά εταιροδιοίκηση, όσοι θέλουν την αυτοδιοίκηση να υπηρετεί την κεντρική εξουσία. Από την άλλη πλευρά είναι όσοι πιστεύουν πως οι δήμοι πρέπει να είναι ανεξάρτητοι θεσμοί διαμόρφωσης και υλοποίησης τοπικών πολιτικών.".
Έλεγε ο κ. Τσίπρας το 2008: Έχουμε από τη μία πλευρά όσους συντηρούν την αντίληψη ότι ο χώρος της Αυτοδιοίκησης είναι το «μακρύ χέρι» της κεντρικής εξουσίας, χωρίς πόρους και αρμοδιότητες. Όσους επιθυμούν η Αυτοδιοίκηση να είναι «Ετεροδιοίκηση».
Από την άλλη πλευρά είναι όσοι πιστεύουν πως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι ανεξάρτητοι, αυτοτελείς θεσμοί διαμόρφωσης και υλοποίησης τοπικών πολιτικών.".

Λέει ο δήμαρχος σήμερα: "Από την μια πλευρά όσοι θέλουν τις συνενώσεις δήμων να εξυπηρετούν μικροκομματικά συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες. Από την άλλη πλευρά όσοι προσπαθούν για την ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του αστικού, αγροτικού και φυσικού περιβάλλοντος
Από την μια πλευρά όσοι θέλουν τεχνοκράτη Δήμαρχο που θα λύσει τα προβλήματα. Από την άλλη πλευρά όσοι θέλουν την συνεργασία και ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών.".
Έλεγε ο κ. Τσίπρας το 2008: "Από τη μία πλευρά είναι όσοι βλέπουν τον χωροταξικό σχεδιασμό ως σχέδιο επί χάρτου, ως «κοπτική ραπτική» μικροκομματικών συμφερόντων.
Από την άλλη πλευρά είναι όσοι συνειδητά μάχονται για την ισόρροπη ανάπτυξη, την προστασία του αστικού, του αγροτικού και του φυσικού περιβάλλοντος..
Από τη μια πλευρά είναι η αντίληψη του μάνατζερ και τεχνοκράτη, είναι η αντίληψη της ιδιωτικοποίησης. Από την άλλη πλευρά είναι η αντίληψη της ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών, είναι η άμεση δημοκρατία, ο κοινωνικός έλεγχος.".

Στη συνέχεια παραθέτει και την άποψη της ΚΕΔΚΕ, κάτι που απ' ότι διαβάζουμε αναπαράγουν οι περισσότεροι δήμαρχοι της χώρας και έτσι έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη, αριστεροδέξια, κατάλληλη για όλα τα γούστα. Και "συνεργασία και ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη" έχει και "την ουσιαστική αναβάθμιση με ένα συνολικό πρόγραμμα που οδηγεί σε ισχυρούς δήμους με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια" και "την απλή αναλογική του 50% +1" (τι σημαίνει αυτό άραγε;;;) και ότι θελήσει ο καθένας.

Λέξη δεν χώρεσε για την απαξίωση των κοινοτήτων, τη θεσμική και οικονομική ενίσχυσή τους, το δημαρχοκεντρικό σύστημα εξουσίας και τον ευτελισμό της έννοιας ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. Μόνο λεφτά τους λείπουν και όλα τα άλλα θα λυθούν. Από αυτούς βεβαίως! Τους "ειδικούς"! Λες και δεν βλέπουμε τι κάνουν και πώς διαχειρίζονται τα χρήματα που υπάρχουν.

Λεφτά λοιπόν, με ολίγη σάλτσα αριστεράς και έτοιμη η συνταγή. Αχ, βρε Καποδίστρια τι σου 'μελλε να πάθεις!!!

Ανδρέας Απ. Ζάρρος

ΥΓ: Άλλο η Ετεροδιοίκηση που έλεγε ο κ. Τσίπρας και άλλο η Εταιροδιοίκηση που λέει ο δήμαρχος. Άλλο Έτερος και άλλο Εταίρος. Γλώσσα λανθάνουσα...

4 σχόλια:

Λάμπης Φίλης είπε...

Αντιγραφάκιας! Ένας από τους λόγους της δυσπιστίας απέναντι στο νέο καποδίστρια είναι η έλλειψη ικανών ανθρώπων να αναλάβουν τις τύχες διευρυμένων δήμων, σε συνδυασμό με την έντονη κομματικοποίηση και το "πνίξιμο" ανεξάρτητων φωνών!

Bidra είπε...

Συγχαρητήρια Ανδρέα.
Χρειάζεται κουράγιο και πολύ δουλειά για να παρακολουθείς από κοντά την τοπική ...εξουσία και να την ξεσκεπάζεις.
Πόσοι άραγε από τους συμπολίτες μας όμως, αντιλαμβάνονται την πολιτική ρηχότητα και κουτοπονηριά και την ...ανταμοίβουν αντίστοιχα;

Armonistas είπε...

Επειδή έχω κάνει διατριβή στους κλαδούχους, καταλαβαίνω εύκολα ποια είναι δικά τους και ποια είναι συρραφή.
Τα υπόλοιπα τα κάνει εύκολα το Google. Αν ψάξεις για
λαϊκό θεσμό, φορέα ουσιαστικής δημοκρατίας
θα σου βγάλει δεύτερο το λόγο του Τσίπρα. Τώρα το βγάζει τέταρτο γιατί βγαίνουν τα δικά μας πρώτα. Τέλος πάντων. Βίδρα, όσοι θέλουν καταλαβαίνουν. Για τους άλλους τι να κάνουμε άλλο;

Λάμπης Φίλης είπε...

Πάντως, αν κάποιος συμφωνεί με κάποιον σε θέματα που αυτός εκφράζει με άνεση λόγου, γιατί να κάνει το κόπο και να βασανίζει το μυαλό του όταν υπάρχει το copy-paste! Άλλωστε ο δήμαρχος στηρίζεται στο συγκεκριμένο χώρο...