Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Κέντρου Νεότητας το ανάγνωσμα...




Επικοινωνήσαμε με τον κ. Θάνο Βλαστό (αρχιτέκτων-συγκοινωνιολόγος, Καθηγητής ΕΜΠ) και ζητήσαμε τη γνώμη του σχετικά με την πρόθεση της δημοτικής αρχής Ξυλοκάστρου να κάνει πάρκινγκ το προαύλιο του Κέντρου Νεότητας. Απευθυνθήκαμε στον κ. Βλαστό, γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες στα θέματα κυκλοφορίας και βιώσιμης μετακίνησης. Τον έχουμε ακούσει και στο Ξυλόκαστρο αλλά και στην Κόρινθο, να αναλύει επιστημονικά και "τετράγωνα" τον τρόπο που θα πρέπει να φτιάξουμε τις πόλεις μας ανθρώπινες και κυκλοφοριακά βιώσιμες.

Στην απάντησή του ο  κ. Βλαστός, αναφέρει μεταξύ άλλων: "...Η αυλή του κτηρίου που προορίζεται να διατεθεί για στάθμευση αν το κτήριο βρίσκεται στο κέντρο είναι λάθος να γίνει χώρος στάθμευσης. Αν βρίσκεται εκτός κέντρου πάλι είναι λάθος διότι ειδικά στην Ελλάδα με το ζεστό κλίμα ο εξωτερικός χώρος για τα κτίρια είναι ζωτικός για τη λειτουργία τους. Το ότι ήταν εγκαταλελειμμένος δεν είναι επιχείρημα για να εγκαταλειφθεί ακόμη περισσότερο από τον άνθρωπο μετατρεπόμενος σε χώρο στάθμευσης και επιπλέον πηγή υψηλής θερμοκρασίας."

Μας έστειλε και ένα σχετικό κείμενο, που θα το θέσουμε υπ' όψη του Δημοτικού Συμβουλίου όταν συζητηθεί το θέμα και ελπίζουμε να καταλάβουν όλοι οι σύμβουλοι ότι οι λιγοστοί εναπομείναντες δημόσιοι χώροι, δεν πρέπει να παραδοθούν στο τσιμέντο και στο αυτοκίνητο.

Τη βοήθεια και την υποστήριξή τους, μας έστειλαν και άλλοι επιστήμονες και πανελλαδικοί φορείς που ασχολούνται με τη βιώσιμη κινητικότητα και όλα τα σχετικά έγγραφα θα κατατεθούν στο ΔΣ.

Επίσης, ιδιαίτερη αξία πιστεύουμε ότι έχουν εργασίες μαθητών του Ξυλοκάστρου για τους τρόπους μετακίνησης και την τσιμεντοποίηση της πόλης και σύντομα θα σας παρουσιάσουμε τη γνώμη τους. Είναι εντυπωσιακή, πρωτοποριακή και ιδιαίτερα ώριμη η οπτική των γυμνασιόπαιδων. Είναι καλό να τους ακούμε, αλλά όχι ψεύτικα και υποκριτικά. Το καταλαβαίνουν τ' άτιμα...

...συνεχίζεται

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι αστικοί κοινόχρηστοι χώροι που υπάρχουν στο σχέδιο πόλης Ξυλοκάστρου είναι απελπιστικά λίγοι. Αντί λοιπόν να τους αυξήσουμε και να τους βελτιώσουμε η δημοτική αρχή σχεδιάζει να παραδώσι και το χώρο του κέντρου νεότητας στα αυτοκίνητα. Μπράβο Ανδρέα που σηκώσατε και αυτό το θέμα γιατί κάποιοι άλλοι ασχολούνται μόνο με τις εκλογές...