Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΥΛΟΣ...

Η ΣΦΗΚΑ του Σαββατοκύριακου, έφερε δυο ειδήσεις στο Ξυλόκαστρο που χρήζουν σχολιασμού.
Η πρώτη αφορά στην εμφάνιση ενός ΟΜΙΛΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ πολιτών και στη δημοσιοποίηση κάποιων σκέψεών του για τα δημοτικά δρώμενα. Τμήμα του "μανιφέστου", μπορείτε να διαβάσετε εδώ http://diogenis-press.blogspot.com/2010/03/to.html , ενώ ολόκληρο θα το βρείτε στη σελ. 28 του φύλλου 63 http://www.korinthia.net/sfika .
Όπως θα δείτε, ο όμιλος, εκτός από τη γενικότερη πολιτική κριτική, ασχολείται και με την προσωπική πλευρά του δημάρχου, του αρχηγού της μειοψηφίας και των δημοτικών συμβούλων, σχολιάζοντας δουλειές και περιουσίες. Παράλληλα, κάνοντας και την αυτοκριτική τους, καλούν τους πολίτες να επιλέξουν άλλους αιρετούς, ώστε να ανακοπεί η "πορεία προς τον πάτο του βαρελιού, ...στην ανυποληψία και στην απαξίωση του τόπου μας". Επίσης αναρωτιούνται πώς επιτρέπουμε σαν πολίτες, να γίνονται όλα αυτά τα κακά που εντοπίζουν.
Βασικός λόγος της κατάντιας, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι η σιωπή που επικρατεί. Είναι η ιδιώτευση και ο ατομικισμός. Είναι ο φόβος. Σε μια μικρή κοινωνία, έχει κόστος να μιλάς και να εναντιώνεσαι στις εξουσίες. Κόστος επαγγελματικό, ψυχικό, ανθρώπινο. Ειδικά σε περιόδους "κρίσης", το κόστος μεγαλώνει. Κόστος που και ο όμιλος δείχνει να υπολογίζει πολύ, μιας και διάλεξε να κάνει πρεμιέρα και να πάρει θέση για τα Ξυλοκαστρίτικα, ανώνυμα και ανέξοδα. Μακάρι να αλλάξει αυτό στη συνέχεια, αλλά η αρχή δείχνει το αντίθετο.
Αγαπητοί συμπολίτες, αν εννοείτε αυτά που γράφετε και θέλετε να αλλάξει κάτι, πρέπει να φανερωθείτε και να τα υποστηρίξετε. Να έρχεστε στα συμβούλια, στο ράδιο, στις συνελεύσεις και να λέτε τη γνώμη σας. Αν γίνουν πολλοί αυτοί που μιλάνε (δεν χρειάζεται να συμφωνούν), σίγουρα θα είναι καλύτερα. Να μιλάνε απλώς. Όχι να πολεμούν. Μακάρι π.χ. να λέγανε πολλοί τη γνώμη τους για το σχέδιο των Αποθηκών Φραντζή, για το ΓΠΣ, για την παραλία, για ...για ...για. Αλλιώς θα ήταν ο τόπος. Μπορεί και το ΔΣ να μην έμοιαζε με ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΛΟΓΟΥ, όπως εύστοχα χαρακτήρισε ο Περικλής Κοροβέσης τη βουλή και ταιριάζει γάντι στην περίπτωσή μας. Μπορεί και να ζωντανεύαμε.
Μακάρι να "υπάρχετε" κι ας διαφωνώ σε αρκετά από αυτά που λέτε. Ειδικά με το "ρεπερτόριο" που διαλέξατε, πιστεύω ότι αν δεν φανερωθείτε δεν θα έχουν αξία τα λόγια. Αν θίγουμε ηθική και λοιπές αξίες και εντοπίζουμε γενικευμένη πτώση τους, για να αλλάξουμε την κατάσταση, πρέπει τις προσπάθειές μας να τις υποστηρίζουμε με τη δική μας διαχρονική ηθική και αξιοπρέπεια. Διαχρονική, γιατί και άλλοι μίλαγαν για ηθική και κατηγορούσαν τους άρχοντες για οικογενειοκρατία και πρακτικές πολιτικού υποκόσμου, αλλά τελικά τα ξέχασαν και προσκύνησαν. Μακάρι λοιπόν...

Η δεύτερη είδηση είναι ένα επεισόδιο που έγινε στη ΔΕΚΤΕΞ μεταξύ του αντιδήμαρχου Ψαράκη και του Δ/ντη της επιχείρησης Δ. Κανναβού (σελ. 8 φύλλου 63 http://www.korinthia.net/sfika ). Ο μύλος της ΔΕΚΤΕΞ! Η αυθαιρεσία των εξουσιαστών και η αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Τι να πει κανείς; Το μόνο που μπορώ να ψελλίσω είναι ο στίχος του Τάκη Μιχόπουλου:

Είναι ο κατήφορος πολύς ακόμα;

Ανδρέας Απ. Ζάρρος

ΥΓ: Συμπολίτες του ομίλου, όσον αφορά την αίτηση διακτινισμού, πρώτος την έκανα, εντάξει; Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σύντομα θα σκάσουμε μύτη, δεν φοβόμαστε...

Armonistas είπε...

Με το καλό!