Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΠΡΟΣ ΔΙΟΓΕΝΗ, ΣΦΗΚΑ, ΒΙΟΣ κλπ...


Σήμερα προστέθηκε και ο "Βίος" (http://korinthionpolitia.blogspot.com/2010/04/woman-gun.html), σε αυτούς που πιστεύουν ότι το μέλλον της Κορινθίας θα είναι καλύτερο, αν γίνουν λίγοι δήμοι. Συχνά πυκνά και στο Διογένη και στη ΣΦΗΚΑ (Λάμπρου, Μπεχράκη κ.α.) αλλά και σε άλλα έντυπα, διατυπώνεται η ίδια άποψη.

Πέρα από τα κίνητρα των "μαγείρων" του χωρισμού και τα παρασκήνια που δικαίως σχολιάζονται αρνητικά, δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς η "ανάπτυξη" είναι αναλογική του μεγέθους. Διαβάζω και ξαναδιαβάζω τον Καλλικράτη, αλλά δεν μπορώ να εντοπίσω τα σημεία που μπορεί να στηριχτεί η άποψη αυτή.

Αν μπορούν να εξασφαλιστούν τα κριτήρια για να αναπτυχθεί ένας μεγάλος δήμος, γιατί δεν μπορούν να εξασφαλιστούν για δύο μικρότερους; Γιατί άλλες ευρωπαϊκές χώρες με χιλιάδες αυτοδιοικητικές οντότητες πάνε καλύτερα; Μήπως δεν είναι θέμα μεγέθους; Μήπως οι νέες συνενώσεις έχουν άλλο στόχο και σε λίγα χρόνια πάλι θα ψαχνόμαστε; 

Δεν σχολιάζω θέματα δημοκρατίας, συγκέντρωσης εξουσιών, ελέγχου κλπ. Σε αυτό το "αναπτυξιακό" μένω.

"Συνάδελφοι", μπορείτε να με βοηθήσετε να καταλάβω;

2 σχόλια:

Κορινθίων Βίος και Πολιτεία είπε...

Αγαπητέ Αρμονικέ,

Εμείς δεν είμαστε ειδικοί.Από τα λίγα που γνωρίζουμε πιστεύουμε στην ισόρροπη ανάπτυξη και κατανομή. Το 1, 2, 3 και αλλού 5 δεν είναι ισόρροπο.Πολύ δε μάλλον όταν το κριτήριο δεν είναι αυτοδιοικητικό, αναπτυξιακό αλλά κομματοπαραγοντικοεξυπηρετικό.
Αυτά τα λίγα έχουμε καταλάβει μέσα στον αχταρμά.
Ποιός δήμος θα δίνει την κατεύθυνση; Του Κιάτου ή της Στυμφαλίας;
Του Λουτρακίου ή του βιομηχανικού (;) Αγ. Θεόδωρα; Παιχνίδια εξουσίας με λιγα λόγια.
Μακριά από εμάς όλα αυτά.
Εμείς πιστεύουμε στις αρμονικές σχεσεις μέσα στην κοινωνία, πράγμα ανέφικτο και ουτοπικό, και αυτές θα καθόριζαν τις κατευθύνσεις στο εσωτερικό των δήμων.
Και με ανάπτυξη δεν εννοούμε καταστροφή του περιβάλλοντος, μεγάλα ξενοδοχεία, μπιζνες κλπ.
Εννοούμε ήπια τουριστική ανάπτυξη
ανάπτυξη, μέσω του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της αξιοποίησης του γεωργικού και κτηνοτροφικού πλούτου με θέσεις εργασίας για τη νεολαία. Μπορεί η Νεμέα, ή το ζευγάρι Βόχα-Βέλο να τα εξασφαλίσουν; Μακάρι.
Τι άλλο έχουμε σε αυτό τον τόπο;
Αυτές είναι οι πρωτες σκέψεις σαν απάντηση στην απορία σου.
Και σίγουρα το 3 δήμοι για μας δεν έχει να κάνει με το 3 δήμοι για να τους πάρει το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ πιό εύκολα - αν καταλαβαίνεις.
Μακριά από εμάς και αυτό.

Με εκτίμηση
Χρίστος

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=Xhbxrwwfp48