Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

ΟΙ «ΣΔΙΤ» ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ…

Κατατέθηκε σήμερα 6/4/2009 στο δήμο Ξυλοκάστρου, το αίτημα 25 δημοτών που ζητούν να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο (σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, άρθρο 215, παρ. 3), η ακύρωση των έργων ΣΔΙΤ, που προωθεί η δημοτική αρχή.

Η Αρμονική Ανάπτυξη, έχει εναντιωθεί, από την πρώτη στιγμή, σε αυτό τον τρόπο «ανάπτυξης» και ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών, για να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

Ας θυμηθούμε όμως, το ιστορικό των ΣΔΙΤ στο Ξυλόκαστρο.

Στον Επιχειρησιακό σχεδιασμό 2007-2010, τον Ιούνιο του 2007, η δημοτική αρχή πρότεινε για ένταξη στις ΣΔΙΤ ότι έχει και δεν έχει ο τόπος. Το αθλητικό κέντρο στη Ζήρεια, τη μαρίνα Ξυλοκάστρου, το οικόπεδο του Κέντρου Νεότητας, το παλιό γήπεδο στο δυτικό Ξυλόκαστρο, τις Αποθήκες Φραντζή, ένα αθλητικό κέντρο στο Ρέθι, ένα εμφιαλωτήριο νερού στη Μάννα(!!!), το κυκλοφοριακό πάρκο με τη γύρω περιοχή στο Σύθα και την περιοχή της Φόνισσας στο Καμάρι. Παλιότερα είχε προτείνει για ένταξη  και το βιολογικό καθαρισμό.

Για καλή μας τύχη, δεν μπορούσαν να προχωρήσουν όλα και θεωρήθηκαν «βιώσιμα» για ΣΔΙΤ μόνο τα 4 πρώτα, τα οποία ψηφίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο στις 24/11/2008.

Όπως αναφέραμε και σε παλιότερη ανακοίνωσή μας, πιστεύουμε ότι οι δημότες δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτά τα έργα. Το ξεπούλημα δημόσιων αγαθών και χώρων σε ιδιώτες για δεκαετίες ή η κατασκευή έργων σε τριπλάσια τιμή από την κανονική, μπορεί να συμφέρει κάποιους αλλά σίγουρα δεν συμφέρει τον τόπο. Συγκεκριμένα για τα 4 έργα που προκρίθηκαν λέγαμε:

Ø      Στη Ζήρεια και στην παραχωρημένη έκταση από το Δασαρχείο και την Περιφέρεια ότι μπορούσε «νόμιμα» να γίνει, έγινε. Αυτό που μπορείς να κάνεις μέσω των ΣΔΙΤ, είναι να δώσεις σε ιδιώτη την εκμετάλλευση του χώρου για δεκαετίες. Τα ανταλλάγματα που υποστηρίζει ο δήμαρχος ότι θα πάρουμε στην καλύτερη περίπτωση είναι, να δουλεύει εκεί υποχρεωτικά ένα ποσοστό δημοτών Ξυλοκάστρου και να παίρνει ο δήμος ένα ποσοστό από τις εισπράξεις. Εκεί που έχουμε δηλαδή το 100%, να πάρουμε ένα μικρότερο ποσοστό και να βάλουμε κι έναν ιδιώτη, που για να βγάζει κέρδη, θα είναι κίνδυνος θάνατος για το βουνό και τα δάση του.

Ø      Στη μαρίνα Ξυλοκάστρου, δε γίνεται να προκύπτει όφελος για αυτούς που ελλιμενίζονται, τους δημότες και το δήμο γενικότερα, με ταυτόχρονη κερδοφορία για τους επενδυτές. Πιστεύουμε ότι οι παρεμβάσεις που χρειάζονται στη μαρίνα είναι εφικτές για το δήμο και δε χρειάζεται να παραχωρηθεί σε κανέναν, που για να κάνει έργο και να κερδίσει, σίγουρα θα εκτοξεύσει τα τέλη στα ύψη.

Ø      Η κατασκευή διοικητηρίου στο Κέντρο Νεότητας και άλλων γραφείων προς εκμετάλλευση από τον επενδυτή μέσω ΣΔΙΤ, από την εμπειρία των μέχρι τώρα συμπράξεων, θα κοστίσει περίπου τα τριπλά χρήματα. Αν είναι ή να χρυσοπληρωθεί η κατασκευή ή να εκμεταλλεύονται για δεκαετίες άλλοι το χώρο ή και τα δύο, τότε σίγουρα συμφέρει να το κάνουμε αλλιώς. Από χτίσιμο άλλωστε στο Ξυλόκαστρο πάμε καλά και την ξέρουμε άριστα τη δουλειά…

Ø      Η έκταση του παλιού γηπέδου στο δυτικό άκρο της πόλης είναι ένα θέμα που χωρά πολύ συζήτηση και πρέπει να προσέξουμε πολύ, πώς θα την εκμεταλλευτούμε. Στην «καινούρια» πόλη που θα προκύψει, με το σταθμό του προαστιακού δίπλα της και τους νέους δρόμους, πρέπει να βάλουμε το χάρτη κάτω και να δούμε σε τι μπορεί να μας είναι χρήσιμη μια τέτοια έκταση. Η αρχική πρόταση της δημοτικής αρχής ήταν για ένα ξενοδοχείο, μετά είπε κάτι για θεματικό πάρκο κι έτσι δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα προτείνει για εκμετάλλευση. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι δεν ρώτησε κανέναν και γι’ αυτό.

Τα γενικά επιχειρήματα της δημοτικής αρχής, δυστυχώς, είναι αστεία. «Ας μην καταδικάζουμε κάτι πριν το δούμε. Θα δούμε αν μας συμφέρει. Αν δεν μας συμφέρει, δεν το δίνουμε», λένε από τη μία, ενώ για τις μελέτες απαντούν ότι «δεν τις πληρώνουν οι δημότες, αλλά το Υπουργείο»!!! Λες κι εκείνα τα χρήματα είναι άλλων και δεν είναι των πολιτών.

Τα παραπάνω λέγαμε και καλούσαμε επίσης, φορείς και κομματικές οργανώσεις να πάρουν θέση. Είναι ευκαιρία λοιπόν με τη συζήτηση του αιτήματος στο ΔΣ, να ακούσουμε την άποψη όλων και ειδικά του Συνασπισμού Ξυλοκάστρου, που όπως είναι γνωστό, στηρίζει τη δημοτική αρχή, αλλά σαν κόμμα είναι κάθετα αντίθετο με τις ΣΔΙΤ .

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι πριν λίγες μέρες και μετά από πρωτοβουλία του ΣΥΝ Ξυλοκάστρου, τους παρουσιάσαμε τις απόψεις μας για τα τοπικά θέματα (και για τις ΣΔΙΤ). Τέτοιες συναντήσεις και συζητήσεις είναι πολύ χρήσιμες και λείπουν από το Ξυλόκαστρο, όπως λείπουν και οι παρεμβάσεις φορέων και κομματικών οργανώσεων για τα κρίσιμα ζητήματα του τόπου.

Περιμένουμε από τον Πρόεδρο του ΔΣ Ξυλοκάστρου να συμπεριλάβει το αίτημα των 25 δημοτών στην επόμενη συνεδρίαση και να μην το αφήσει για αργότερα, στηριζόμενος στην ασάφεια του νόμου που αναφέρει μόνο την υποχρεωτική συζήτησή του, αλλά δεν την προσδιορίζει χρονικά. 

Αρμονική Ανάπτυξη

Δεν υπάρχουν σχόλια: