Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ…

Η πρώτη 20άδα αντισαρακοστιανών προτάσεων που θα μπορούσαν να συζητηθούν, να εμπλουτιστούν και να υλοποιηθούν, συμπληρώθηκε.

Η μόνιμη πολιτική Σαρακοστή που διανύουμε στο Ξυλόκαστρο, δυστυχώς, έχει πολλούς που την ακολουθούν πιστά. Νηστεύουν πολιτικά και αυτοδιοικητικά. Ζούμε μια επίφαση δημοκρατίας, που έχει επιφέρει την ερημοποίηση της πολιτικής αγοράς του τόπου.

Εμείς, προσπαθούμε με τις προτάσεις μας να ανοίξουμε τη συζήτηση στο μέσο της τετραετίας, αναδεικνύντας αξίες, διαφορετικές από αυτές που επικρατούν σήμερα. Πετάμε το μπαλάκι στους αιρετούς. Είναι στο χέρι τους αν θέλουν να αλλάξουν το μίζερο πολιτικό σκηνικό που έχει στηθεί στον τόπο μας και να μάθουμε να συζητάμε, να σχεδιάζουμε, να ονειρευόμαστε. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση.

Δεν διεκδικούμε πατρότητα ιδεών, γιατί αυτό το τεστ DNA, είναι δείγμα μη πολιτικής. Όταν παράγονται προτάσεις και χαράσσονται σχέδια σε αμεσοδημοκρατικές συνθήκες, δεν έχουν πατέρα. Μόνο μάνα έχουν και αυτή δεν είναι άλλη από την κοινότητα των πολιτών.

Πριν ξεκινήσουμε τη δεύτερη 20άδα, ας δούμε επιγραμματικά και με σειρά εμφανίσεως τις 20 πρώτες. Θα υπάρξει συνέχεια που θα ολοκληρωθεί με την έκδοση του 6ου τεύχους του περιοδικού μας «οι Αρμονίστας», που έρχεται το Μάιο. Πάμε… 

  1. Κούλουμα στον Πευκιά. Αναβίωση της προπολεμικής γιορτής, που είχε κάνει το Ξυλόκαστρο προορισμό χιλιάδων επισκεπτών.
  2. Πεζοδρόμηση του δρόμου από το Ηρώο μέχρι το Ειρηνοδικείο. Το Ξυλόκαστρο να αποκτήσει τον πρώτο πεζόδρομο για να ανοίξει ο δρόμος για τις πεζοδρομήσεις που χρειάζεται.
  3. Καθιέρωση ετήσιου Φεστιβάλ προς τιμή του συμπολίτη μας Ηλία Κατσούλη, που έφυγε από κοντά μας τον προηγούμενο Αύγουστο.
  4. Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, προτείναμε να τιμηθεί η γυναίκα αγρότισσα. Μεγαλύτερη τιμή και αναγνώριση είναι να τις "εκμεταλλευτείς" και να μάθεις από αυτές. Να τις "χρησιμοποιήσεις", για να μάθουν και οι επόμενες γενιές. Να αποθηκεύσεις παράδοση και γνώση, ήθη και έθιμα. Να φτιάξεις χώρο και έντυπα λαογραφικής και διατροφικής παράδοσης.
  5. Οργάνωση μηχανισμού συλλογής και αποκατάστασης των κενών τοξικών φιαλών από τα φυτοφάρμακα που καταλήγουν στις ρεματιές και στη θάλασσά μας. Προτείναμε  την άμεση και κοινή δράση των αυτοδιοικητικών του νομού, ώστε να σταματήσει άλλο ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που γίνεται δίπλα μας και ένταξή του νομού μας στο σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
  6. Ένταξη του δήμου μας στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», που αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας και περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια,  σε κοινόχρηστους χώρους,  ενημέρωση και  δημοσιότητα του ζητήματος κ.α.
  7. Προτείναμε να προχωρήσει ο δήμος σε μια σειρά από ενέργειες που θα έχουν σαν αποτέλεσμα, κάθε έργο του να περιλαμβάνει και ενεργειακό σχεδιασμό. Με την πρόσληψη κατάλληλου προσωπικού (προκήρυξη θέσεων, ειδικούς συνεργάτες κλπ) να στελεχωθεί από ειδικούς επιστήμονες στον τομέα της ενέργειας.
  8. Στο σχέδιο πόλης προβλέπεται μία πλατεία στο μέσο περίπου της οδού Αριστοναυτών.  Προτείναμε, ο δήμος να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία, ώστε ο χώρος αυτός να γίνει μια ωραία πλατεία, ένα πάρκο, που τόσο χρειάζεται η γειτονιά. Είναι επιθυμία της πλειοψηφίας των περίοικων και με δεδομένη την επίθεση των κατασκευαστών στην περιοχή, είναι από τις λίγες οάσεις που θα μείνουν στην «έρημο» του τσιμέντου που φτιάχνουμε. 
  9. Προτείναμε στους άρχοντες να νοικιάσουν ένα ελικόπτερο για να δουν το δήμο από ψηλά, να δουν την πόλη από ψηλά.  Να δουν από ψηλά τις ομορφιές που έχουν μείνει. Να δουν το ύψος των κτηρίων, να δουν και του Πευκιά. Να δουν το χώμα που λιγοστεύει. Να προσπαθήσουν να ελευθερώσουν το μυαλό τους και να φανταστούν πώς αυτή η πόλη δεν θα υποβαθμιστεί κι άλλο αισθητικά, περιβαλλοντικά, ποιοτικά και να βρουν τρόπους αναβάθμισής της. Να σχεδιάσουν το μέλλον της. Να βρουν ελεύθερους χώρους, να βρουν διεξόδους προς τη θάλασσα. Να οραματιστούν…
  10. Διαδικτυακή παρουσία του δήμου Ξυλοκάστρου και λοιπών συγγενών (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης, Αθλητικό Κέντρο Ζήρειας κλπ) με δυναμικές ιστοσελίδες που θα γίνουν ζωντανοί χώροι ενημέρωσης, διαφήμισης, εκπαίδευσης και ανταλλαγής απόψεων. Θα χρησιμοποιούνται από τα σχολεία, τους μαθητές και τους νέους για επικοινωνία, έρευνα, δημιουργία και ψυχαγωγία και θα είναι χώροι που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο και θα ανανεώνονται καθημερινά. 
  11. Καθιέρωση ανθοκομικής έκθεσης στην πόλη μας, με επαγγελματίες της περιοχής αλλά και ερασιτέχνες που θα μπορούσαν να εκθέσουν …το μεράκι και τις γνώσεις τους για τα λουλούδια. Αν συνδυαστεί με εκδηλώσεις και δρώμενα στους γύρω δρόμους, θα μπορούσε να είναι ένα από τα 52 Σαββατοκύριακα, που το Ξυλόκαστρο θα έχει ζωή και ομορφιά. 
  12. Άσκηση δημοκρατίας. Ανοιχτές συζητήσεις σε όλο το δήμο (και στα χωριά), με θέμα: «Δράσεις για τα υπόλοιπα Σαββατοκύριακα του χρόνου, εκτός αιχμής». Εκεί φορείς, εκπαιδευτικοί, πολίτες θα συζητήσουν, θα προτείνουν, θα συνδυάσουν ιδέες. Κρίνουμε απαραίτητο να γίνουν τέτοιες συζητήσεις και με τους μαθητές της πόλης, με ευθύνη των καθηγητών τους, γιατί το μυαλό τους δεν έχει μολυνθεί ακόμα τόσο πολύ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνουμε όλοι οι μεγάλοι. Σίγουρα θα ακούσουμε πολλά και ενδιαφέροντα.
  13. Λουλουδοφύτευση σε δημόσιους χώρους. Δημιουργία μικρών κήπων, παντού. Να φυτέψουμε λουλούδια, όπου μπορούμε. Γύρω από τα δένδρα στα πεζοδρόμια, σε πλατείες, στα τσιμεντένια προαύλια των σχολείων, στα παρτέρια των δρόμων, στις εισόδους της πόλης, παντού.
  14. Να αλλάξει το καταστατικό του Πνευματικού Κέντρου Ξυλοκάστρου, ώστε να μην είναι Πρόεδρος ο δήμαρχος και να ελευθερωθεί επιτέλους το ΔΣ του, από τη δημοτική αρχή.
  15. Δημιουργία bmx-skate-graffity park. Είναι κάτι που αφορά, κυρίως, στους νέους και θα τους δώσει διεξόδους και χώρο για να αθληθούν, να παίξουν, να δημιουργήσουν, να διασκεδάσουν. Πϊστες Skateboard, ποδηλάτων BMX και χώροι για graffity. 
  16. Μάθημα Τοπικής Ιστορίας στα σχολεία. Ο δήμος Ξυλοκάστρου και το Πνευματικό του Κέντρο, να πάρει την πρωτοβουλία και να προωθήσει την ένταξη της Τοπικής Ιστορίας στα σχολεία του. Θα μπορούσε να "συμπαρασύρει" ΤΕΔΚ, Νομαρχία Κορινθίας και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ώστε να γίνει αυτό σε όλο το νομό, που από ...Ιστορία, άλλο τίποτα! 
  17. «Ποιητικό το χωριό». Ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτηριστικού του Ξυλοκάστρου, της «διαπλοκής» του με την ποίηση.  Κώστας Καρυωτάκης, Άγγελος Σικελιανός, Κλάρα Πευκιά, Τάκης Μιχόπουλος, Αργύρης Χιόνης, Ηλίας Κατσούλης είναι μερικοί σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τον τόπο μας. Εκδηλώσεις, αφιερώματα, παρουσιάσεις, εκδόσεις εντύπων και ότι άλλο αποφασιστεί, ώστε να αναδείξουμε, να αφομοιώσουμε και να γευτούμε εμείς, τα παιδιά μας και οι επισκέπτες μας την ουσία και τα μηνύματα που πηγάζουν από το έργο των ποιητών.
  18. Ο τόπος των Αριστοναυτών. Αξιοποίηση της τεράστιας ιστορικής μας κληρονομιάς. Δημιουργία βιωματικού μουσείου ναυπηγικής ιστορίας, αξιοποίηση και ανάδειξη της αρχαιολογικής έρευνας του Συλλόγου Αναβίωσης Ναυπηγικής Ιστορίας Μυκηναϊκής Εποχής «Αριστοναύται» και της συνέχειάς της από τη Ντέμη Καμαρινού, αλλά και  του αρχαιολογικού χώρου της Πελλήνης. Να γίνει το σήμα μας. Να υποδεχόμαστε τους επισκέπτες μας στον τόπο των Αριστοναυτών.
  19. «Καταπολέμηση» της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στις ρεματιές του δήμου (ΧΑΔΑ). Να γίνει η αρχή με μια ανοικτή λαϊκή συνέλευση σε ένα χωριό του δήμου, παρουσία όλων των τοπικών συμβουλίων με θέμα "Ελεγχόμενη διάθεση απορριμμάτων". Εκεί να τεθούν οι παράμετροι του προβλήματος και να αποφασιστούν οι καλύτεροι τρόποι εκπαίδευσης των δημοτών, αλλά και οι καλύτερες λύσεις "καταπολέμησης" των ανεξέλεγκτων διαθέσεων. Στη συνέχεια, αφού έχουμε εξασφαλίσει τα σημεία ελεγχόμενης διάθεσης, περνάμε στις παιδευτικές παρεμβάσεις στα σχολεία του δήμου, στα καφενεία κλπ.
  20. Να αποσυρθούν όλα τα έργα ΣΔΙΤ που προγραμματίζει η δημοτική αρχή Ξυλοκάστρου και να γίνει αντικείμενο συζήτησης μέσα στην τοπική κοινωνία, ο τρόπος αξιοποίησης των δημόσιων αγαθών και χώρων. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με άλλα λόγια, πρέπει να γίνει ο Κλωνής Δήμαρχος να τακτοποιήσει τα πράγματα.

Συνιστολογικά

Armonistas είπε...

Ακριβώς...
Ωραίο blog φτιάξατε. Ξεχωριστό. Θα τα λέμε.