Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Ανασκόπηση 2009

Αλφαβητική Αρμονική Ανασκόπηση 2009

Α. ΑΓΡΟΤΙΚΑ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

Από το «μπλόκο»-φιάσκο του Ισθμού, την καταγγελία του από αγρότες της Πελοποννήσου και την προσπάθεια αυτοοργάνωσής τους, τα ΕΛΓίνειΑ σκάνδαλα στο Ζεμενό, μέχρι την ΣΚΟΣ-ΑΣΕ, ΟΕ, ΑΕ κλπ, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα βρεις κάποιον Αρμονίστα αγρότη να μάχεται για την αξιοπρέπεια. Τη δική του, των αγροτών και των προϊόντων τους.

Β. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ.

Μετά από τις συνεχείς πιέσεις μας, πείστηκε η δημοτική αρχή Ξυλοκάστρου να μην επιτρέψει δραστηριότητες μέσης όχλησης στο δήμο. Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται, για να κάνουν το ίδιο και οι υπόλοιποι δήμοι της Κορινθίας.

Γ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ.

Ή κατά κόσμον το ΓΠΣ (GPS), που θα μας οδηγήσει σίγουρα στην τσιμεντοανάπτυξη. Όχι ότι θα γλυτώναμε, αλλά τώρα το σιγουρέψαμε. Προτείναμε, αντιδράσαμε, φωνάξαμε αλλά οι δυνάμεις της αγοράς νίκησαν στα περισσότερα σημεία. Τουλάχιστον, άλλαξε το Β.

Δ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Πήραμε και ενυπόγραφα τη διαβεβαίωση ότι δεν έχουμε δημοκρατία στα μέρη μας. Ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Λογοθέτης υπέγραψε την απόφαση της δημοτικής αρχής να μην συζητήσει πρόταση 25 δημοτών, σχετικά με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ε. ΕΞΙ – ΕΞΩΦΥΛΛΟ.

Το περιοδικό μας «οι Αρμονίστας» έφτασε αισίως στο έκτο τεύχος. Το εξώφυλλό του που έλεγε ότι: ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ επαληθεύτηκε πολλές φορές φέτος.

Ζ. ΖΗΡΕΙΑ.

Το βουνό μας πιέζεται και πιέζεται πολύ. Συμμετέχουμε στον «Κυλλήνιο Άδωνη» και στο σύλλογο «Οι φίλοι των Τρικάλων», που αγωνίζονται για να αποτρέψουν τις παρενέργειες της «ανάπτυξης» και να αναδείξουν άλλες πλευρές του τόπου, με πολύ καλά αποτελέσματα σε ορισμένους τομείς.

Η. ΗΣΥΧΙΑ.

Συνεχίζεται «αμείωτη» η σιωπή αμνών, εριφίων και ανθρώπων. Οι προτάσεις μας για δημοκρατικότερη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία, ενώ η πάγια πρότασή μας για άνοιγμα του συμβουλίου στην κοινωνία, καλλιέργεια και πρόκληση της συμμετοχής των δημοτών από τους άρχοντες, συνεχίζουν να πέφτουν στο κενό. Σιωπηρές και αμέτοχες στα κοινά του Ξυλοκάστρου παρέμειναν και φέτος κομματικές οργανώσεις όλων των αποχρώσεων, πλην της προεκλογικής περιόδου. Μετά εξαφανίστηκαν και πάλι.

Θ. ΘΑΛΑΣΣΑ.

Ο Κορινθιακός υποφέρει. Συνεχίσαμε και φέτος να ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους δίπλα μας και τους απέναντι για τη σωτηρία του. Πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί, πλην ελαχιστότατων εξαιρέσεων, αδιαφορούν ή βοηθούν την εξέλιξη αυτή και η μόνη περίπτωση αναστροφής, είναι οι πολίτες. Δυστυχώς, παρ’ όλο που τα μέρη που βρέχει ο Κορινθιακός βρίθουν ιστορίας, προϊόντων και ομορφιάς, καταδικάζονται από τις επιλογές «ανάπτυξης» που επικρατούν.

Ι. ΙΣΤΟΡΙΑ.

Η Αρχαία Πελλήνη, ξεχασμένη από θεούς κι ανθρώπους. Στην επίσκεψη που οργανώσαμε το καλοκαίρι, μάθαμε πολλά, αλλά στενοχωρηθήκαμε και πολύ. Επίσης, η ανάδειξη της ναυπηγικής ιστορίας της περιοχής από το σύλλογο «ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΑΙ» και η βραβευμένη και πρωτότυπη έρευνα της Ντέμης Καμαρινού, συνεχίζει να αγνοείται από τους άρχοντές μας, χωρίς καμία λογική και αιτία.

Κ. ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ.

Αναφέρουμε τον Καρυωτάκη σαν αιχμή, για να τονίσουμε άλλη μία ανεξήγητη στάση των αρχόντων μας. Αγνοούν επιδεικτικά τη Συκιώτικη καταγωγή και συνείδηση του μεγάλου αυτού ποιητή και αγνοούν γενικά την λογοτεχνική και καλλιτεχνική πλευρά του τόπου μας, που συνδέθηκε και συνδέεται με μεγάλους ποιητές. Οι εν ζωή Αργύρης Χιόνης και Τάκης Μιχόπουλος τυγχάνουν της ίδιας συμπεριφοράς, όπως και άλλοι πολύ αξιόλογοι άνθρωποι των τεχνών που κατάγονται από αυτή τη γωνιά της γης. Το πολυτελές άλμπουμ που εξέδωσε φέτος ο δήμος μας είναι ενδεικτικό για τον τρόπο που σκέπτονται και για το ποια θεωρούν πλεονεκτήματα του τόπου μας. Αγνόησαν παντελώς το Ι. και το Κ. Και την Ιστορία μας και τους Ανθρώπους μας.

Λ. ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ.

Στην αρχή της χρονιάς το δήλωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Στο τέλος της χρονιάς το επιβεβαίωσε και η καινούρια. Ο λιθάνθρακας δεν θα μπει στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Το τρέξιμο και η κινητοποίηση των πολιτών δεν πήγε τσάμπα. Το ενεργειακό πρόβλημα δεν λύθηκε, αλλά ήταν ένα καλό μάθημα για όλους και έδειξε τους τρόπους που μπορεί να λυθεί. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, αλλά πήραμε δύναμη από τη νίκη αυτή.

Μ. ΜΠΛΟΓΚ.

Το ιστολόγιό μας. http://armoniki.blogspot.com. Περίπου 350 αναρτήσεις μέσα στο 2009, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι δικά μας κείμενα, ανέδειξαν προτάσεις, ιδέες, αντιδράσεις, προώθησαν δράσεις και δρομολόγησαν λύσεις. Είμαστε κι εμείς ένα κομμάτι της, κατά κοινή ομολογία, πολύ καλής κορινθιακής μπλογκοκοινότητας.

Ν. NATURA 2000. Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που εκπονήθηκε για την περιοχή, θα σώσει κάποια κομμάτια από το τσιμέντο όταν και αν εφαρμοστεί, αλλά αφήνει πολλά παραθυράκια ανοικτά στις δυνάμεις της αγοράς, ενώ δυστυχώς, δεν ασχολήθηκε καθόλου με το τοπίο, την αρχιτεκτονική και τον αγροτικό τομέα.

Ξ. ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ.

Έτσι ονόμασα το 1994, ένα φάκελο προτάσεων που παρέδωσα στον τότε δήμαρχο κ. Σκούρα και στο δημοτικό συμβούλιο. Οι πιο πολλές από αυτές ισχύουν ακόμα. Αντισαρακοστιανές τις ονομάσαμε φέτος τις προτάσεις που κάνουμε προς τη δημοτική αρχή για ένα πραγματικά ξεχωριστό Ξυλόκαστρο. 30 μέχρι στιγμής, κόντρα στην πολιτική Σαρακοστή, στη μόνιμη νηστεία συζήτησης που επικρατεί και πιστεύουμε ότι η υλοποίησή τους, θα άλλαζε την εικόνα και την πορεία του τόπου.

Ο. ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ.

Με τη συμμετοχή μας στην κορινθιακή συλλογικότητα ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ και στο πανελλαδικό δίκτυο ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ, βοηθάμε στο να καταλάβουν όλο και περισσότεροι τη σωστή σημασία της λέξης ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ. Οικολόγος δεν είναι κάποιος «γραφικός» φυσιολάτρης. Είναι ένα βαθιά πολιτικό ον που αντιστέκεται στην αγορά και τους νόμους της, η οποία στο όνομα του κέρδους αφανίζει και υποβαθμίζει φύση, τοπίο, προϊόντα και αξίες.

Π. ΠΕΥΚΙΑΣ.

Βλέπε Ε. ΕΞΩΦΥΛΛΟ. Όσοι περάσουν μία βόλτα από το δάσος θα καταλάβουν πόσο ωφέλησε η κινητοποίηση των πολιτών. Τους τελευταίους 7 μήνες έκαναν όσα δεν έχουν κάνει τα 7 χρόνια της θητείας τους. Όσο για αυτούς που ακόμα και σήμερα μιλάνε για αντισυγκεντρώσεις και αντιπολιτευτικούς στόχους, παρ’ όλες τις ατράνταχτες αποδείξεις που έχουμε παρουσιάσει επανειλημμένα, ας αρκεστούν στο αποτέλεσμα, αφού δεν θέλουν να παραδεχτούν την αλήθεια.

Ρ. ΡΟΚ.

Το ροκ πάρτυ που έγινε στη Ζήρεια στη μνήμη του Νίκου Δόικα και βοηθήσαμε στην οργάνωσή του, ήταν από τις πιο ωραίες στιγμές της χρονιάς. Η οκτάωρη συναυλία, στα 1.600 μέτρα υψόμετρο, ήταν γεμάτη από μνήμες, κέφι και δύναμη και όλοι στο τέλος ευχήθηκαν το ίδιο. Και του χρόνου!

Σ. ΣΔΙΤ.

Μπορεί η δημοτική αρχή να μην δέχτηκε να συζητήσει το σχετικό αίτημα των 25 δημοτών στο ΔΣ, αλλά η οργανωμένη αντίδραση, τόσο η δική μας όσο και άλλων συλλόγων και πολιτών, την ανάγκασε να ανακρούσει πρύμνα. Ήδη, κάτω από την πίεση των αντιδράσεων λένε ότι δεν θα εξεταστούν καν για ΣΔΙΤ οι μελέτες που έκαναν για τη Ζήρεια, τη μαρίνα και το παλιό γήπεδο του Ηρακλή. Τώρα γιατί έγιναν οι μελέτες, ας μας απαντήσουν οι αρμόδιοι. Γιατί άραγε;

Τ. ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.

Δεν υπάρχει. Έχει πεθάνει εδώ και καιρό. Δεν είναι Αυτοδιοίκηση αυτό που ζούμε και σε λίγο με τον Καποδίστρια 2, δεν θα είναι και Τοπική. Μαζί με ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές κινήσεις από όλη την Ελλάδα, φτιάξαμε την ΠΑΝΑΚ (Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Αυτοδιοικητικών Κινήσεων) και παλεύουμε να βρούμε τη χαμένη Αυτοδιοίκηση.

Y. ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ.

Γίναμε υποδοχείς καταγγελιών και παραπόνων γιατί παίζαμε και παίζουμε κατά καιρούς, ένα παιχνίδι με τους άρχοντές μας. Δημοσιοποιούμε ένα πρόβλημα που χρονίζει και σε λίγες μέρες λύνεται! Το παίξαμε αρκετές φορές φέτος και μια δυο φωτογραφίες με λίγα λογάκια έφτασαν για να ενεργοποιήσουν το μηχανισμό. Το πήραν χαμπάρι και αρκετοί συμπολίτες και μας έφερναν πολλές φωτογραφίες και καταγγελίες. Η αντίδραση της αρχής στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν άμεση. Ας είναι καλά το μπλογκ. Μερικά κλικ φτάνουν για να προκαλέσουν την αλλεργική αντίδραση της εξουσίας στη δημοσιοποίηση των κακώς κείμενων.

Φ. ΦΡΑΝΤΖΗ.

Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να αλλάξει το τραγικό σχέδιο των Αποθηκών Φραντζή. Αυτό τον καιρό, μας ευνοεί η καθυστέρηση που έχει προκύψει από την αντιδικία δήμου-εργολάβου και επαναφέρουμε το θέμα για ν-ιοστή φορά. Είναι επιβεβαιωμένο πια, ότι μπορούν να γίνουν, χωρίς πολλές διαδικασίες, οι αλλαγές στην εσωτερική διαρρύθμιση και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε.

Χ. ΧΙΟΝΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ.

Παρουσιάσαμε τον περασμένο Απρίλη στο Ξυλόκαστρο, το βιβλίο του φίλου και συμπολίτη μας Αργύρη Χιόνη «Το οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες». Πριν λίγες μέρες μάλιστα, ο Αργύρης βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για το βιβλίο αυτό. Ευρηματικές παραμυθίες με υπέροχα επιμύθια που σε ταρακουνάνε και σου θυμίζουν ξεχασμένες αξίες και ομορφιές.

Ψ. ΨΕΜΑΤΑ VS ΨΥΧΗΣ.

Συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση φέτος, η επίθεση του δημάρχου Ξυλοκάστρου και προς εμένα, αλλά και προς άλλους «αντιφρονούντες». Με κατονόμασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ως δολοπλόκο, μοναδικό υπεύθυνο και υποσκάπτοντα τον ίδιο για την περίπτωση Πευκιά, ενώ στο επίθετο εμπαθής που μου απευθύνει συνήθως, πρόσθεσε εσχάτως και το μνησίκακος. Αποκορύφωμα της απογείωσης αυτής, ο αήθης προπηλακισμός του Τάκη Παπανικολάου. Ψέματα, συκοφαντίες και προσωπικοί χαρακτηρισμοί είναι τα όπλα ενάντια σε κάθε αντίθετη άποψη και διαφωνία.

Ω. ΩΧ VS ΩΡΑΙΟΥ.

Έρχεται συχνά το ΩΧ στα χείλη μας. Η ενασχόληση με τα κοινά είναι γεμάτη κακουχίες. Η συμμετοχή στα δημοτικά συμβούλια επώδυνη. Βαρέα και ανθυγιεινά. Όμως από την άλλη, είναι πολύ ωραίο να συμμετέχεις. Ελπίζουμε να γίνουμε περισσότεροι. Ελπίζουμε να αλλάξουν τα πράγματα. Και τα πράγματα αλλάζουν… βλέπε Ε. ΕΞΩΦΥΛΛΟ.

Καλύτερη χρονιά να έχουμε…

Ανδρέας Απ. Ζάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: