Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΟΡΙΝΘΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ...


Ένα άρθρο του Γιώργου Γκίνη...

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΟΡΙΝΘΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ


Με φόντο τις κινητοποιήσεις των αγροτών ανά το Πανελλήνιο, στη συνέχεια θα παραθέσω είκοσι και ΕΝΑΝ απλούς λόγους για τους οποίους οι αγρότες της Κορινθίας καθισμένοι αναπαυτικά στους καναπέδες και τις πολυθρόνες των σπιτιών τους, «απολαμβάνουν» με υψηλή ευκρίνεια λόγω ψηφιακού σήματος στις τηλεοράσεις τους, τα τεκταινόμενα των αγροτικών μπλόκων στον Ελλαδικό χώρο.


1ο) Οι Κορίνθιοι αγρότες εκπροσωπούνται από ένα πανίσχυρο, ενιαίο, δυναμικό συνδικαλιστικό όργανο, που με καθημερινές μάχες έχει καταφέρει να επιλύσει όλα τα προβλήματά τους.


2ο) Σε κάθε χωριό με αγροτική παραγωγή, υπάρχει ενεργός αγροτικός σύλλογος με ισχυρό Δ.Σ. αποτελούμενο από αγωνιστές αγρότες με όραμα, σχέδιο και προτάσεις για το χώρο που επάξια εκπροσωπούν.


3ο) Οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί του κάθε χωριού και δη τα με δημοκρατικές διαδικασίες εκλεγμένα, ανεξάρτητα, μη κομματικά, ανιδιοτελή στελέχη των διοικητικών συμβουλίων, ανταποκρινόμενοι πλήρως στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους, έχουν βάλει τα γυαλιά σε συναδέλφους τους άλλων νομών και περιφερειών της χώρας που είναι συνεταιρισμοί ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ – ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ.


4ο) Οι έξι (6!!!) Ε.Α.Σ. της Κορινθίας αποτελούν πρότυπα επιχειρηματικών αγροτικών δραστηριοτήτων, πλήρως ανταποκρινόμενες στις σημερινές ή και αυριανές απαιτήσεις της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, με εξειδικευμένο, πλήρως καταρτισμένο προσωπικό, αποτελούμενο από επιστήμονες με πτυχία marketing, management, μετεκπαίδευσης, συμμετέχοντας σε σεμινάρια μεταποίησης, τυποποίησης προώθησης, εμπορίας, εξαγωγής κλπ., ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, που παράγονται από τους παραγωγούς – μέλη τους. Μάλιστα σε ορισμένες εξ αυτών προεδρεύουν ικανότατα πρόσωπα, με κατά κύριο και μοναδικό επάγγελμα αυτό του ΑΓΡΟΤΗ (που εκπροσωπούν), με επαρκή γνώση, εμπειρία χρόνων, και χωρίς την παραμικρή σχέση με τα λεγόμενα golden boys.


5ο) Οι Αυτοδιοικήσεις, Νομαρχιακή και Τοπική, επιτελώντας στο ακέραιο το «λειτούργημά τους», έχουν προσφέρει όλα τα εχέγγυα στους πολίτες του Νομού μας που στη συντριπτική πλειοψηφία τους «τυγχάνει» να είναι αγρότες, ώστε να ασκούν απρόσκοπτα το επάγγελμά τους.


6ο) Τα ΕΠΩΝΥΜΑ Κορινθιακά αγροτικά προϊόντα υψηλής διατροφικής ποιότητας, ελαιόλαδο, σουλτανίνα, κορινθιακή, λεμόνια, πορτοκάλια, βερίκοκα, φυτώρια, ντομάτες, μήλα, κηπευτικά κ.α., όλα βιολογικά ή ολοκληρωμένης διαχείρισης, πιστοποιημένα, απαλλαγμένα από την παρουσία υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φυτοφαρμάκων), με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), τυποποιημένα και πολλά μεταποιημένα στα Συνεταιριστικά Συσκευαστήρια (ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΑΕ), και εκτιθέμενα στην Πανελλαδικής εμβέλειας και φήμης Boutique Αγροτικών Προϊόντων (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ) και με το άρτια οργανωμένο δίκτυο προώθησης, μετά την εκτεταμένη έρευνα αγοράς, κατακλύζουν την εγχώρια, την Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια αγορά, αποκτώντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αποφέροντας ένα αξιόλογο εισόδημα στους αγρότες της Κορινθίας, οι οποίοι μέσω αυτού του τρόπου ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ – ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ και ΕΜΠΟΡΙΑΣ, έχουν λύσει το πρόβλημα της διάθεσης των προϊόντων τους, απολαμβάνοντας τις υψηλότερες τιμές, πράγμα ανέφικτο για πολλούς άλλους συναδέλφους τους αγρότες άλλων νομών και περιοχών.


7ο) Έχουν καταφέρει να μειώσουν στο ελάχιστο το καλλιεργητικό κόστος διότι οι συνεταιριστικοί τους φορείς, μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών, προμηθεύονται από τις πολυεθνικές τα λιπάσματα και τα αγροτικά εφόδια σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τις τιμές που προσφέρουν τα κατά τόπους καταστήματα των ιδιωτών Γεωπόνων.


8ο) Έχουν λύση το πρόβλημα της ΑΡΔΕΥΣΗΣ, μιας και τα μεγάλα έργα υποδομών που η πολιτεία τους έχει κατασκευάσει, φράγμα Ασωπού, Δόξας, Φόνισσας, οι εξωποτάμιες δεξαμενές, τα πολλά μικρά ανασχετικά φράγματα στους χειμάρρους, δεν αφήνουν σταγόνα νερού να χάνεται στη θάλασσα, σε εποχές τρομερών κλιματικών αλλαγών, λειψυδρίας, ερημοποίησης.


9ο) Έχουν επιλύσει το σημαντικό πρόβλημα πρόσβασης στις ιδιοκτησίες – επιχειρήσεις τους (κτήματά τους), μέσω ενός αξιοζήλευτου δικτύου αγροτικών δρόμων, εξ ολοκλήρου ασφαλτοστρωμένου, μέσω του οποίου όλες τις εποχές του χρόνου, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, χωρίς κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας, χωρίς να προκαλούνται ζημιές στα αγροτικά τους αυτοκίνητα και τους γεωργικούς ελκυστήρες, έχουν πρόσβαση και διακινούν τα προϊόντα τους.


10ο) Εκμεταλλευόμενοι όλοι οι Κορίνθιοι αγρότες στο έπακρο όλα τα προγράμματα της Ε.Ε. κατόπιν ενημερωτικών – συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχουν οι εκλεγμένοι φορείς και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της Κορινθιακής γης, στο πιο μικρό χωριουδάκι, έχουν βελτιώσει το κοινωνικό, μορφωτικό, πολιτιστικό, ψυχαγωγικό, γενικά το βιοτικό τους επίπεδο σε πολύ υψηλά standard, με αποτέλεσμα να αποτελούν πρότυπο για όλους τους Έλληνες αλλά και Ευρωπαίους αγρότες.


11ο) Βρίσκονται σε τεράστια χιλιομετρική απόσταση από το μεγαλύτερο καταναλωτικό κέντρο της χώρας, την πρωτεύουσα, που απαριθμεί πέντε και πλέον εκατομμύρια καταναλωτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαθέτουν άμεσα την παραγωγή τους, αντλώντας τα προς το ζην.


12ο) Έχουν επιτύχει διεπαγγελματικές συμφωνίες – συνεργασίες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εγχώριους και διεθνείς, πάνω στις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις παραγωγής τροφής, καλλιέργειας, τεχνικού εξοπλισμού, αποθήκευσης, συντήρησης και διάθεσης των προϊόντων τους.


13ο) Έχουν επιτυχημένα δίκτυα προώθησης των προϊόντων τους σε συνεργασία με καταναλωτικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα να έχουν βγάλει από το παιχνίδι όλους τους μεσάζοντες, ωφελούμενοι με αυτό τον τρόπο και οι παραγωγοί και οι καταναλωτές, μειώνοντας τη διαφορά τιμής από το χωράφι στο ράφι. Επίσης ανήκουν σε Νομό που τα δύο μεγάλα εμπορικά του λιμάνια (Κορίνθου – Κιάτου) είναι από τα λίγα στην χώρα που δεν γίνονται εισαγωγές αγροτικών προϊόντων τρίτων χορών (π.χ. πατάτες Αιγύπτου), που στη συνέχεια λόγω των αυξημένων ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, δεν οδηγούνται σε κοντινά συσκευαστήρια (π.χ.περιοχή Βέλου) και δεν «βαφτίζονται» ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Αυτό έχει ως συνέπεια να διακατέχονται οι αγρότες του Νομού και κατ’ επέκταση όλοι οι καταναλωτές από Γνήσια Αγροτική Ελληνική «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ», αποφεύγοντας να αγοράζουν τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες αγροτικά προϊόντα, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στις πολυεθνικές επιχειρήσεις (super markets κλπ.) οι οποίες σκοπεύουν να βάλουν «λουκέτο». Για παράδειγμα υπάρχουν τεράστιες αδιάθετες ποσότητες φιαλών ουίσκι, σε αντίθεση με τα ντόπια εκλεκτά κρασιά (ΟΠΑΠ Νεμέα) τα οποία γίνονται ανάρπαστα.


14ο) Έχουν ήδη καταβληθεί πριν τις γιορτές στους Κορίνθιους αγρότες τόσο το 100% της ενιαίας ενίσχυσης, μιας και οι ΕΑΣ του νομού μας σε αντίθεση με τις περισσότερες Ενώσεις της χώρας έχουν εδώ και μήνες ολοκληρώσει την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων, όσο και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές σε όλα τα προϊόντα που είχαν ζημιωθεί την προηγούμενη χρονιά και μάλιστα τα ποσοστά αποζημίωσης, η παραγωγή αλλά και η τιμή/κιλό ή στρέμμα να είναι απολύτως ικανοποιητικές, με αποτέλεσμα να «γεμίσει» η τσέπη τους ζεστό χρήμα το οποίο στη συνέχεια τις μέρες των γιορτών πέρασε στην αγορά, ανακουφίζοντας και τις εμπορικές επιχειρήσεις.


15ο) Το ΥπΑΑΤ αλλά και όλοι οι θεσμοθετημένοι φορείς (Βουλευτές, Νομάρχης, Δήμαρχοι κ.α.) έχουν αναδείξει ως «συνομιλητές τους» για να εκπροσωπούν τους ΑΓΡΟΤΕΣ, πρόσωπα τα οποία όχι μόνο χαίρουν τις εκτίμησης και απολύτου εμπιστοσύνης του Αγροτικού κόσμου της Κορινθίας, αλλά και είναι και δείχνουν τίμια, αφού γι’ αυτούς ποτέ κανένας ψίθυρος, κανένας λόγος δεν έχει ακουστεί, καμία έστω ΟΣΜΗ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ δεν έχει υπάρξει, καμία αναφορά σε τοπικά ΜΜΕ δεν έχει γίνει γι’ αυτούς, ποτέ δεν έχει εμπλακεί το όνομά τους σε διάφορες εισαγγελικές έρευνες.


16ο) Δεν είχαν την «τύχη» αρκετοί Κορίνθιοι αγρότες σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους τους άλλων απομακρυσμένων Νομών, να αποζημιωθούν και μάλιστα με το παραπάνω από το Κράτος για απαλλοτριωμένες ιδιοκτησίες τους για τις γραμμές του Προαστιακού και της ΝΕΟ Κορίνθου – Πατρών, με αποτέλεσμα να λύσουν(;) έστω προσωρινά το βιοποριστικό τους πρόβλημα για λίγο χρονικό διάστημα.


17ο) Έχουν οι αγρότες της Κορινθίας στο μέγιστο βαθμό επιτύχει να αξιοποιούν τις νέες ευκαιρίες που πηγάζουν από το διαδίκτυο (internet) με αποτέλεσμα και άμεση και έγκυρη ενημέρωση να έχουν και σε διάλογο (δημόσια διαβούλευση) με το αρμόδιο υπουργείο να συμμετέχουν καταθέτοντας απόψεις, προτάσεις, προβληματισμούς και όλα αυτά να τα επιτυγχάνουν μέσω προγραμμάτων των Δήμων (οπτικές ίνες), απολαμβάνοντας φθηνές και γρήγορες ταχύτητες.


18ο) Δεν συμφωνούν με αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας κλείνοντας τους δρόμους και ταλαιπωρώντας πολλούς συμπολίτες τους.


19ο) Στο Νομό δεν έχει υπάρξει ποτέ και κανένα αγροτικό σκάνδαλο με αποτέλεσμα να μην έχει ποτέ κανένας «αγρότης» παράνομα προσπορισθεί δημόσιο χρήμα που δεν του ανήκει και έχει αφαιρεθεί από συναδέλφους του.


20ο) Σημαντικός παράγοντας το ότι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους σε όλα τα θεσμικά όργανα, ανέκαθεν, δεν υπόκυψαν ποτέ στο «πατρονάρισμα» των κομμάτων, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα.


21ο) Τέλος ο βασικότερος λόγος που οι Κορίνθιοι αγρότες για μία ακόμη φορά δεν μετέχουν στις κινητοποιήσεις των αγροτών που λαμβάνουν χώρα σε όλη την επικράτεια, είναι γιατί δεν γνωρίζουν να χορεύουν καλό ζεϊμπέκικο, προσόν απαραίτητο για να θεωρείσαι ΑΓΡΟΤΗΣ με τα Ο(π)ΛΑ ΣΟΥ.


Μιας και «πιάσαμε» 21, λέω να μην τραβήξω άλλο και καώ, αλλά να μεταβώ άμεσα στο Ευαγές Ίδρυμα που εδράζετε στη γνωστή Λουτρόπολη της Κορινθίας για να εξαργυρώσω το check – (up) της Κ.Α.Π. (όπου ΚΑΠ = Κορίνθιοι Αγροτοπατέρες ΠΑΣΟΚ).


Ζεμενό 25 / 01 / 2010


Γιώργος Γκίνης

Αγρότης

4 σχόλια:

ginisg είπε...

Αξιότιμοι αναγνώστες,

Να μου επιτρέψετε (στα μουλωχτά) να προσθέσω και έναν ακόμη λόγω της μη κινητοποίησης των συναδέλφων μου Κορίνθιων αγροτών:

Είναι οι μόνοι αγρότες σε όλη τη χώρα που δεν έχουν το παραμικρό χρέος στην ΑΤΕ και τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι μόνοι που δεν έχουν υποθηκεύσει τις περιουσίες τους, τα σπίτια τους, το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύουν από πλειστηριασμούς και φυλακίσεις.

Γιώργος Γκίνης

Λάμπης Φίλης είπε...

Γιώργο, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι ασχολούνται με συνεταιρισμούς, "φτιαγμένοι" όλοι τους, κρατούν τα ηνία με νύχια και με δόντια, αυτοί δεν είναι αγροτοπατέρες, αγροτοδεινόσαυροι είναι. Μου αρέσει που οι αρμόδιοι καταλαβαίνουν την οργή του κόσμου και μιλάνε για νέους αγρότες και ξεκίνημα από αρχή, φυσικά χωρίς κανείς να τους πιστεύει

ginisg είπε...

Λάμπη,

Για την επισήμανσή σου η λύση είναι απλή: Όλα τα «πρόσωπα» που μετέχουν σε οποιαδήποτε θέση οιουδήποτε φορέα θεσμοθετημένου και εκλεγμένου, σε οποιοδήποτε Δ.Σ., να υπάρχει maximum θητείας για 2 συνεχόμενες η μη εκλογές. Μετά να πηγαίνουν σπίτια τους, αφού πρώτα ελεγχθεί ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΑ το «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΟΥΣ» και βγαίνουν καθαροί, σε αντίθετη περίπτωση να πηγαίνουν στον ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ.

Βασική προϋπόθεση, η αρχή να γίνει από τους 300 (όχι του Λεωνίδα). Δύο το πολύ θητείες κύριοι και μετά αδειάστε μας τη γωνιά. Αυτό διότι την πρώτη θητεία είτε από φόβο είτε από απειρία ελέγχει και λίγο η συνείδηση και το όραμα μπορεί να παραμένει ψηλά στο κεφάλι (μυαλό). Από τη δεύτερη θητεία και μετά, ξεψαρώνουν, μαθαίνουν τα κόλπα και μεταφέρετε το όραμα από το μυαλό στην ΤΣΕΠΗ.

Υ.Γ.
Πάντως αν πιστέψουμε ότι πράγματι ΔΕΝ έχουμε χρεοκοπήσει ως χώρα, για τους ΑΓΡΟΤΕΣ είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνετε σε αυτούς και στην πολιτεία, να σωθεί ένας (δεν υπάρχουν και πολλοί) παραγωγικός κλάδος και πάντως όχι με τις ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ!!!

Unknown είπε...

Συχγαρητήρια κύριε Γκίνη είστε γνώστης των προβλημάτων και θέτεται σωστά τα ζητήματα.
Το θέμα είναι πότε θα απαλαγούμε από τους δεινόσαυρους των ενώσεων?
Μάλλον φαίνεται ότι δεν θα απαλλαγούμε με συμβατικούς τρόπους.
Επειδή οι Ένώσεις δεν εξυπηρετούν τον βασικό στόχο για τον οποίο συστήθηκαν με βάση το καταστατικό τους, θα πρέπει να τις απαξιώσουμε εμείς οι ίδιοι οι αγρότες.
1.Να μην αγοράζουμε φάρμακα σ' αυτές γιατί τα πουλάνε όσο και οι ιδιώτες.
2. Να ζητήσουμε με ομαδικές αγωγές τα λεφτά που παρανόμως παρακρατήθηκαν από τις Ενώσεις κτα την διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και πολλά άλλα.