Τρίτη 14 Απριλίου 2009

24η ΠΡΟΤΑΣΗ: ΠΕΡΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ…

Το κυκλοφοριακό στο Ξυλόκαστρο θα μπορούσε να είχε τον τίτλο «ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΧΑΟΣ». Όχι τόσο από κυκλοφοριακής πλευράς. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε χαοτικά επίπεδα, παρ’ όλο που κατά εκεί το πάμε. Χάος επικρατεί, από πλευράς σχεδιασμού, απόψεων, πρακτικών, λόγων και έργων.

Τα τελευταία χρόνια το ρεπερτόριο της δημοτικής αρχής περιλαμβάνει: μια κυκλοφοριακή μελέτη που φτιάχνεται κάπου, άπειρα ευχολόγια για μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου αλλά κανένα μέτρο, ύμνους στις πεζοδρομήσεις αλλά ένα τετραγωνικό πεζοδρόμων δεν υπάρχει, ούτε και σχεδιάζεται και πολλά ακόμα λόγια, λόγια, λόγια, λόγια… που σε κάνουν να τα χάνεις.

Το τι ακούνε τ’ αυτιά μας δεν περιγράφεται. Ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου όποτε μιλήσει για το κυκλοφοριακό, μάς λέει συνεχώς «πόσο περισσότερο θα ψωνίζει ο κόσμος αν περπατά»,  «πόσο καλό κάνει στην υγεία μας το περπάτημα», «όπου έχει γίνει πεζόδρομος έχουν ανθίσει οι αγορές» και ένα σωρό ακόμα, αλλά από την άλλη όμως, δεν περιλαμβάνεται κανένας πεζόδρομος στα σχέδιά του για το Ξυλόκαστρο.

Τα ίδια ακούμε και για τ’ αυτοκίνητα. Λόγια, λόγια, λόγια αλλά καμία δράση, κανένα μέτρο. Για παράδειγμα, συνέχεια λένε και όλοι συμφωνούμε ότι στο κέντρο του Ξυλοκάστρου, δεν πρέπει να παρκάρουν οι ίδιοι οι έμποροι και οι υπάλληλοι τραπεζών και υπηρεσιών. Ωραία! Το είπαμε μια χρονιά, το είπαμε δύο, το είπαμε τρεις… το λέμε και το ξαναλέμε. Θα κάνουμε κάτι; Θα βοηθήσουμε να εφαρμοστεί; Ένα χαρτί που πήγε στα μαγαζιά δεν φτάνει, όπως δείχνει και το αποτέλεσμά που είχε! Πιστεύουμε ότι χρόνο με το χρόνο τα πράγματα θα χειροτερεύουν και όσο το αφήνουμε, τόσο δυσκολότερα θα το λύσουμε.

Μέσα σε αυτό το χάος λοιπόν και το χάσμα που μεσολαβεί μεταξύ λόγων και έργων της δημοτικής αρχής, τους  προτείνουμε να περάσουν απέναντι και να αρχίσουν τις δράσεις για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, πριν είναι πολύ αργά.

Χωρίς να ξεχνάμε ότι στόχος μας πρέπει να είναι η πλήρης πεζοδρόμηση του κέντρου της πόλης και η οποία θα επιτευχθεί μετά από μια σειρά απαραίτητων παρεμβάσεων, πρέπει να πάρουμε μερικά άμεσα μέτρα ανακούφισης του κυκλοφοριακού φορτίου και της στάθμευσης.

Για να αποφασίσουμε τα μέτρα αυτά (π.χ. επαναφορά της ελεγχόμενης στάθμευσης, μεταφορά πιάτσας ταξί) θεωρούμε απαραίτητη την άμεση (πριν το καλοκαίρι) σύγκληση συνέλευσης με όλους τους φορείς, τους επαγγελματίες, τους υπαλλήλους, τους κατοίκους του κέντρου, τους μελετητές, άλλους συγκοινωνιολόγους και όλους τους δημότες όπου θα συζητηθούν: το πρόβλημα και οι άμεσες παρεμβάσεις που μπορούν να το αμβλύνουν. Έχουμε όλοι ευθύνες για το θέμα αυτό και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις δικές του για να λυθεί. Προτείνουμε σαν τίτλο της συζήτησης να έχουμε τη φράση: «Κυκλοφοριακό. Δεν φταίνε μόνο οι άλλοι, φταίμε κι εμείς» και αν ξεκινήσουμε με αυτή τη βάση πιστεύουμε ότι γρήγορα θα συμφωνήσουμε και θα βελτιώσουμε την κατάσταση που επικρατεί. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα αν τη συνέλευση τη συγκαλέσει η δημοτική αρχή και γι’ αυτό το προτείνουμε σε αυτήν. Αν όμως δεν το κάνει, θα τη συγκαλέσουμε εμείς. Θα είναι σημαντικό πριν τη συνέλευση να μοιραστεί ερωτηματολόγιο που θα καταγράφει τις κυκλοφοριακές συνήθειες όλων όσων ζουν ή εργάζονται στο κέντρο της πόλης. Θα είναι χρήσιμες οι πληροφορίες που θα εξαχθούν στη συζήτηση που θα γίνει. Ζητάμε πολλά, ε; Ίσως, γιατί σκεφτόμαστε τι θα κάναμε εμείς στη θέση τους… Πάντως αν θέλουν το ερωτηματολόγιο, μπορούμε να τους το δώσουμε.

Μετά από αυτή τη συζήτηση, μπορεί να ακολουθήσει άλλη για μακρόπνοο σχεδιασμό και για τις υποδομές και τις δράσεις που χρειάζονται για να τον υλοποιήσουμε.

Να σημειώσουμε εδώ ότι όταν λέμε συνέλευση δεν εννοούμε να έρθει η δημοτική αρχή να μας πείσει για τις σκέψεις της (βλ. συνέλευση για παραλιακό) και για τις …μη ευθύνες της. Εννοούμε συνέλευση όπου θα ακούσει κιόλας. Είναι δύσκολο, το ξέρουμε, αλλά πρέπει κάποια στιγμή όλοι μας να μάθουμε να ακούμε και ειδικά αυτοί που έχουν αποδείξει ότι δεν καλοξέρουν. Είναι καιρός όμως να εκπαιδευτούν και να δείξουν σε όλους τους πολίτες το δρόμο της σύνθεσης… Αμήν.

5 σχόλια:

ΠΕΛΛΗΝΑΙΑ είπε...

Παρ' όλο που συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση, νομίζω ότι ο χαρακτηρισμός είναι άδικος από την πλευρά του χιλιοβασανισμένου αυτού ζώου. Θα πρότεινα το ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ή κάτι σχετικό. Τι φταίνε τα καημένα τα γαϊδουράκια και τους καταλογίζουμε κάθε ανθρώπινο ελάττωμα...

Ανώνυμος είπε...

Εχουμε μαγγιώρο μελετητή στη Κόρινθο.

Armonistas είπε...

@ Πελληναία

Είναι το σήμα από τους "Πάνθηρες του δρόμου" http://www.streetpanthers.gr/

ΠΕΛΛΗΝΑΙΑ είπε...

@ armonistas
Ναι, το έχω δει σε αυτοκόλλητα στην Αθήνα, αλλά από την πρώτη στιγμή κάτι δεν μου πήγε καλά. Θα μπορούσαν να βρουν κάτι άλλο.Καλό απόγευμα και καλή ανάσταση.

Armonistas είπε...

Μιας και μιλάμε για τα γαϊδουράκια, την προηγούμενη Κυριακή, πηγαίνοντας στη Γκιώνα για την εκδήλωση συμπαράστασης στον Στέφανο Κόλλια που του έκαψαν το σπίτι, συνάντησα μια γιαγιούλα πάνω σε γαϊδούρι να πηγαίνει στην άκρη του δρόμου.
Έπαθα σοκ. Είχα να δω αυτή την εικόνα πολλά χρόνια. Φορτωμένο γαϊδουράκι με ξύλα και μια γιαγιά επάνω να πηγαίνουν.
Καλή (επ)Ανάσταση των ψυχών υμών, ημών..Αμήν