Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Λακωνία-Κορινθία 1-0


Γιατί εκτός από τα τσιμέντα και τα εστιατόρια υπάρχουν και άλλες προτάσεις και ιδέες...

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας βρίσκεται στην τελική ευθεία υλοποίησης ενός σημαντικότατου έργου που θα ανοίξει νέους ορίζοντες για την περιοχή της Σπάρτης και όχι μόνο. Προχωρά στην δημιουργία ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
Μέσα από μια σειρά εικονικών εκθεμάτων και προβολών, ο επισκέπτης θα περιηγείται με την βοήθεια ψηφιακού ξεναγού σε μια ιστορική διαδρομή σχετική με την ιστορία της περιοχής. Θα υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά και ο ίδιος ο επισκέπτης με διαδραστικό τρόπο, μέσα από την χρήση εικονικής πραγματικότητας.
Η Νομαρχία Λακωνίας εκπόνησε με ιδίους πόρους μελέτες βιωσημότητος, μουσιολογική και οικονομοτεχνική μελέτη για το ψηφιακό μέρος του έργου. Παράλληλα έχει υποβάλει στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», πρόταση για ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ του έργου. Δρομολογεί επίσης τις διαδικασίες ανάθεσης της απαιτούμενης μελέτης για την ειδική αρχιτεκτονική διαμόρφωση του κτιρίου. Το μουσείο θα στεγαστεί σε νεοκλασικό κτίριο.

Στην Κορινθία όπου υπήρξαν οι: Αρχαία Κόρινθος, Αρχαία Σικυών, Αρχαία Πελλήνη, το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται για δεκαετίες είναι το ποιος και πού θα οικοδομήσουν και θα τσιμεντώσουν! Καμία προσπάθεια ανάδειξης του ιστορικού πλούτου της περιοχής. Και ειδικά για το Ξυλόκαστρο η Αρχαία Πελλήνη, είναι τόπος αρπαγής πέτρας και ότι άλλο βρεθεί!

Η νέα εθνική και ο Προαστιακός που αντί να περάσει με τούνελ κατασπαράσσει τόσα δένδρα ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ παραγωγική ΓΗ, ήταν το τελικό σύνθημα για τσιμεντοποίηση των πάντων! Να λοιπόν και άλλοι τρόποι για να «αναπτυχθεί» ένα μέρος.

Στην Αθήνα βέβαια λειτουργεί παρόμοιος χώρος στη Πειραιώς όπου ξεναγείται κάποιος στην Αρχαία Αθήνα .

Θέλετε έσοδα για τις αποθήκες -κάποτε- Φραντζή, είπατε;

ΥΓ. Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την εφημερίδα «Ελευθερία» της Καλαμάτας, στο φύλλο της 4-1-2010 σελ. 15.

Λουκάς Ψαράκης
για την Αρμονική ΑΠΟ-ανάπτυξη

4 σχόλια:

Armonistas είπε...

Και πού θα τρώνε οι άνθρωποι ρε Λουκά;
Καλά τους έλεγαν Μαλάκωνες όταν ήμουν φαντάρος στη Σπάρτη!

ξυλινος είπε...

Για αυτό κατασκευάζουμε 500τ μ εστιατόριο για να τρώνε και οι ΜελανοζωμοΛάκωνες! Σοφή σκέψη….για να μας φέξει!

Agriada είπε...

Ας με συγχωρήσετε ρε παιδιά, αλλά αυτο το ρημάδι το διαδραστικό μουσείο, θα ήταν ιδανικό για την Διώρυγα της Κορίνθου.
Ο επισκέπτης ενός τέτοιου μουσείου θα "μεταφερόταν" στις τότε προσπάθειες των αρχαίων μας προγόνων με τον Δίολκο, αλλά κυρίως του Νέρωνα για την διάνοιξη , θα "ζούσε" (και σε 3D μορφή,γιατί όχι)την εποχή του Τρικούπη,τα εγκαίνια της, την πορεία και την συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη της Κορινθίας, την καταστροφή της από τους Ναζί, τις ιστορίες με κρατούμενους που ρίχτηκαν μέσα,την πολύχρονη μη λειτουργία της και πιθανόν το μέλλον της.....
Τέλος πάντων ας γινόταν η αρχή με την Πελλήνη. Δεν πρόκειται να τα χαλάσουμε εδώ.
Το θέμα είναι,ότι οι γνωστοί "φωστήρες" και "σωτήρες" τούτου του τόπου, αντί να δημιουργούν ή τέλος πάντων να οραματίζονται, δομές και υποδομές, που να δημιουργούν αφενός θέσεις εργασίας, αφετέρου δε, να συγκρατούν τον επισκέπτη-τουρίστα (Ελληνα ή ξένο), παραπάνω λεπτά ή ώρες ή ημέρες στην Κορινθία. Γιατί δεν αρκεί μόνο να τα "παίρνεις" αλλά και να προσφέρεις κάτι.... Εάν είναι και ποιοτικό και καινοτόμο, τόσο το καλύτερο. Για όλους μας.
Και όπως λέει κάποιος της ομάδας μας: ".... συγνώμη για την ενόχληση,αγαπημένοι μας Κορίνθιοι, συνεχίστε τον ύπνο σας..."

Agriada είπε...

Συγνώμη αλλά οφείλουμε διόρθωση:

"...Το θέμα είναι,ότι οι γνωστοί "φωστήρες" και "σωτήρες" τούτου του τόπου, δεν δημιουργούν ή τέλος πάντων δεν οραματίζονται, δομές και υποδομές, που να γεννούν αφενός θέσεις εργασίας, αφετέρου δε, να συγκρατούν τον επισκέπτη-τουρίστα (Ελληνα ή ξένο), παραπάνω λεπτά ή ώρες ή ημέρες στην Κορινθία. Στο μόνο που αριστεύουν είναι το επίπονο έργο της κοπής πίτας και στο να βάζουν τρικλοποδιά σε όποιον-α ή σε ότι τέλος πάντων, αναταράσσει τα γαλήνια νερά του καθημερινού μας βούρκου."