Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ο πλάτανος της Ντούσας...

φωτο: ΣΦΕΝΤΟΝΑ

Διάβασα πριν λίγο στη ΣΦΕΝΤΟΝΑ

http://www.sfedona.gr/2010/01/27/ο-πλατανοσ-πρεπει-να-ζησει/ τη διαμαρτυρία κατοίκων του Κεφαλαρίου Κορινθίας (Ντούσα), που αφορά στην πρόθεση κάποιων να κοπεί ο πλάτανος του χωριού. Λένε οι κάτοικοι:

Oι υπογραφόμενοι κάτοικοι Κεφαλαρίου Κορινθίας διαφωνούμε ριζικά, εκφράζοντας ταυτοχρόνως την οργή και την πίκρα μας στη σχεδιαζόμενη κοπή έστω και μερική ,του πλατάνου που δεσπόζει στην πλατεία του χωριού μας. Η διαφωνία μας στηρίζεται στην ακλόνητη πεποίθηση όλων ότι ο πλάτανος θεωρείται -και είναι-σπάνιο μνημείο της φύσης, ταυτισμένος με την ίδια ιστορία του χωριού , άρα είναι ένα «ιερό» δέντρο που οφείλουμε να σεβαστούμε αλλά και να μεριμνούμε για την υγεία του και την αιώνια παρουσία του στο φυσικό τοπίο.
Συμφωνούν μαζί μας και συνυπογράφουν ασμένως, όλοι οι επισκέπτες, είτε κάτοικοι που ζουν σε άλλα μέρη είτε ταξιδιώτες που έρχονται για πρώτη φορά και νοιώθουν δέος στο αντίκρυσμα του, είτε φορείς και ομάδες με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, είτε ακόμη περισσότερο οικολογικές οργανώσεις που κάνουν λόγο για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην Ορεινή Κορινθία εάν βεβαίως υλοποιηθούν τα σχέδια των μελλοντικών καταστροφέων του πανέμορφου και σπάνιου δέντρου. Όλοι αυτοί είναι μαζί μας σε όποιον αγώνα και αν χρειαστεί να οδηγηθούμε για την διάσωσή του.
Επιπροσθέτως διαμαρτυρόμαστε έντονα για το γεγονός ότι τα σχέδια κοπής που εκπονήθηκαν , αλλά και όποιες αποφάσεις ελήφθησαν έγιναν ερήμην όλων ημών, χωρίς να ενημερωθεί το Τοπικό Συμβούλιο, οι Αρχές του χωριού και κατ’ επέκταση όλο το χωριό. Καταπατήθηκαν δηλαδή οι θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές ,κάτι που είναι ξένο ακόμα και στον παραδοσιακό πολιτισμό του χωριού ,στον πολιτισμό δηλαδή της αλληλεγγύης ,της συλλογικότητας και της κοινής μοίρας. (Το ιδιωτικό συμφέρον έρχεται δεύτερο..)
Εμφορούμενοι απ’αυτόν τον πολιτισμό δηλώνουμε ότι θα σταθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε εντολή απ’ όπου κι’ αν προέρχεται ,που θα αποσκοπεί στην τέλεση ενός «εγκλήματος» Καλούμε τέλος την Κεντρική Πολιτεία και τους εκλεγμένους βουλευτές να μην συναινέσουν σε ένα ανοσιούργημα.

Ακολουθούν υπογραφές κατοίκων, φίλων, επισκεπτών, φορέων και οργανώσεων.

Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες για το ποιοι και γιατί θέλουν να "κλαδέψουν" την ιστορία του χωριού, αλλά "κατά πως συνηθίζεται", μάλλον κάποια όψιμη επιχείρηση θα ενοχλήθηκε. Επειδή:

  • αρκετές φορές, από τις κοπάνες του Λυκείου με τα μηχανάκια μέχρι σήμερα, ο συγκεκριμένος πλάτανος μας φιλοξένησε στη σκιά του και του έχουμε υποχρέωση
  • οι κάτοικοι δεν συμφωνούν
  • οι πλάτανοι αποτελούν ιερό σύμβολο δημοκρατίας

συμπαραστεκόμαστε στους κατοίκους της Ντούσας και ψυχικά και με την παρουσία μας, αν μας χρειαστούν. Θα μάθουμε περισσότερα και θα επανέλθουμε.

Ανδρέας Απ. Ζάρρος

2 σχόλια:

Armonistas είπε...

Σήμερα με πήρε τηλέφωνο ο ιδιοκτήτης ενός ξενοδοχείου στη Ντούσα, που ενοχλείται από ένα κλαδί του πλάτανου.
Μου είπε ότι αυτά είναι υπερβολές και μόνο ένα κλαδί έχουν ζητήσει να κοπεί.
Απ΄ ότι κατάλαβα υπάρχει αντιπαράθεση στο χωριό που μπορεί να φτάσει και στα δικαστήρια και ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα κοπής του δέντρου.
Θα το ψάξουμε και θα επανέλθουμε...

rafttoput είπε...

Ψάξε το και ενημέρωσε γιατί είναι θέμα που καίει...