Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Τιμώντας τον Αργύρη Χιόνη...


Το Σάββατο 20/3/2010 ο δήμος Ξυλοκάστρου οργάνωσε εκδήλωση για να τιμήσει τον Αργύρη Χιόνη και πολύ καλά έκανε. Η εκδήλωση ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και για μια ακόμη φορά τα κείμενα του Α.Χ. μάς ταξίδεψαν, μας προβλημάτισαν και μας γείωσαν.
Με αφορμή αυτή την όμορφη βραδιά, καλό θα ήταν να θυμηθούμε και να πάμε λίγο παραπέρα αν γίνεται, όσα κατά καιρούς λέμε για την ποιητική πλευρά του Ξυλοκάστρου.
Στην 17η αντισαρακοστιανή μας πρόταση (http://armoniki.blogspot.com/2009/03/17-18.html), αναφερόμασταν στην ποιητική πλευρά του τόπου και προτείναμε την ανάδειξή της. Να "εκμεταλλευτούμε", εντός και εκτός εισαγωγικών, τους μεγάλους ποιητές που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με το δήμο μας και για να γίνουμε καλύτεροι και για να προσελκύσουμε νέους επισκέπτες. Τα έχουμε πει πολλάκις και δεν χρειάζεται να τα αναλύσουμε πάλι.
Επίσης, όταν πέρσι τέτοιον καιρό, κυκλοφόρησε το γνωστό άλμπουμ του δήμου Ξυλοκάστρου (http://armoniki.blogspot.com/2009/03/blog-post_24.html), επισημάναμε ότι είναι κρίμα σε μια τέτοια ακριβοπληρωμένη και ελπιδοφόρα δουλειά, να αγνοούμε τους ποιητές και τους ανθρώπους των γραμμάτων που ζουν, έζησαν ή κατάγονται από αυτή τη γωνιά της γης (Κώστας Καρυωτάκης, Κλάρα Πευκιά, Τάκης Μιχόπουλος, Αργύρης Χιόνης, Ηλίας Κατσούλης κ.α.) . Όσοι μας παρακολουθείτε, ξέρετε την άποψή μας για την ανάπτυξη. Τοπική ιστορία, τοπικά προϊόντα, πολιτισμός μπορούν να αποτελέσουν βασικούς πυλώνες μιας ενδογενούς ανάπτυξης με στέρεες βάσεις. 8 χρόνια μάλλιασε η γλώσσα μας, αλλά οι ταγοί μας αδιαφορούν.
Αγαπητοί μας άρχοντες, δώσατε προχθές στον τιμώμενο Αργύρη Χιόνη, το παραπάνω άλμπουμ. Στη θέση σας θα ντρεπόμουν. Θα ντρεπόμουν, με τη σκέψη ότι θα διάβαζε τις αράδες για το Θροφαρί, το χωριό του. Με τις φωτογραφίες που διαλέξατε να βάλετε, με την απουσία αναφοράς σε αυτόν και με την προβολή του εγκαταλελειμμένου δημοτικού σχολείου. Όπως ντράπηκα, όταν στην έναρξη της εκδήλωσης ο δήμαρχος, απολογούμενος για την καθυστέρηση βράβευσης του Α.Χ., είπε ότι διάβασε πριν λίγους μήνες σε κάποια εφημερίδα κάτι γι' αυτόν και σκέφτηκε ότι έπρεπε να τον τιμήσει ο δήμος. Κρίμα.
Αν θέλετε πραγματικά να τιμήσετε αυτούς τους ανθρώπους, εκμεταλλευτείτε τους. Φτιάξτε χώρους, κάντε εκδηλώσεις και αναδείξτε το έργο τους. Φτιάξτε το δημοτικό σχολείο Θροφαρίου και δημιουργήστε έναν χώρο πολιτισμού. Στις Αποθήκες Φραντζή, βρείτε μια γωνιά και γι' αυτούς. Αξιοποιήστε το τελευταίο Καρυωτακέικο σπίτι που έχει απομείνει στη Συκιά. "Θυμηθείτε" την Κορακοφωληά. Βάλτε τα βιβλία τους στα σχολειά μας. Ανακυκλώστε το άλμπουμ και φτιάξτε ένα άλλο. Κάντε κάτι. Καλές οι μαγειρικές και οι χοροί, αλλά μπορούμε και χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω. Τολμήστε και ανεβείτε επίπεδο. Τα σκαλιά υπάρχουν. Δεν μένει τίποτα άλλο, παρά να τα πατήσετε...
Ανδρέας Απ. Ζάρρος

2 σχόλια:

Λάμπης Φίλης είπε...

Τι ψάχνεις να βρεις, άλλωστε έμμεσα "του την είπε" ο ίδιος ο τιμώμενος (χωρίς τέτοιο σκοπό ο ίδιος, είμαι σίγουρος) όταν ανέφερε οτι η Νατάσα, το 1995, πρόεδρος ενός μικρού χωριού τότε, τον κάλεσε στο χωριό της για να αφιερώσει μία βραδυά σε αυτόν και τον Ηλία Κατσούλη! Από το 1995!

Armonistas είπε...

Αυτά που είπε ο Αργύρης στο τέλος για τη Νατάσα και τους υπόλοιπους φίλους του, είναι και ο πραγματικός λόγος που "αγνούσαν" την ύπαρξή του. Κάνει κακές παρέες ο Αργύρης! Αρμονικές!
Θα έπρεπε να πεταχτώ και να του θύμιζα τις δύο προσκλήσεις που είχε το 2004 και το 2009 για τις παρουσιάσεις που είχαμε οργανώσει στο Ίντρο, αλλά δεν ήθελα να χαλάσω την κατά τα άλλα πολύ ωραία βραδιά. Ας μην γινόμαστε ρεζίλι... διεθνώς. Δεν χρειάζεται.