"Το Παρατηρητήριο Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΚΕΔΚΕ εκπόνησε έρευνα που αποκαλύπτει στοιχεία σχετικά με το προφίλ των δημάρχων που εξελέγησαν στις Δημοτικές Εκλογές του 2006.
Η έρευνα προσπαθεί να αναδείξει στοιχεία που επηρέασαν το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Φαίνεται λοιπόν ότι οι ψηφοφόροι προτιμούν επαγγελματικά γνωστούς υποψήφιους, με κύκλο γνωριμιών και οικογενειάρχες.
Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι το ποσοστό των δημάρχων που έχουν πανεπιστημιακές σπουδές έχει μειωθεί από το 67% που ήταν το 2002 σε 55% το 2008 παρά το γεγονός ότι η κατάρτιση σε εξειδικευμένα θέματα είναι σημαντικό κριτήριο επιτυχίας ενός δημάρχου.
- Από τους 369 δημάρχους, μόνον οι 30 δήλωσαν άριστη γνώση του διαδικτύου. Σύμφωνα με τη ΚΕΔΚΕ, το λογισμικό δημιουργίας και προβολής παρουσιάσεων είναι κάτι πολύ εξειδικευμένο και για το λόγο αυτό, μόνο το 13% των δημάρχων δήλωσε ότι το γνωρίζει.
- Το 37% των δημάρχων δεν ομιλεί καμία ξένη γλώσσα.
- Οι περισσότεροι δήμαρχοι απασχολούνται στο δημόσιο.
- Το 23% των δημάρχων δηλώνει έσοδα πάνω από 30000 ευρώ ετησίως.
- Οι υπόλοιποι πολύ περισσότερα.
Η ΚΕΔΚΕ παρατηρεί ότι η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί ώς ένα σχολείο στο πολιτικό μας σύστημα και ανάλογα με τις επιδόσεις του, ο καθένας αποφασίζει πως θα ασχοληθεί με τα ανώτερα αξιώματα της πολιτικής. Άρα, οι ΟΤΑ είναι Ακαδημίες πολιτικών στελεχών. Μαθαίνουν στη πλάτη του καμπούρη για να πάνε στη συνέχεια στα Υπουργεία για να κυβερνήσουν; Σας ακούγεται λογικό; Περιμένετε διαχείριση απορριμμάτων, ευρυζωνικότητα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διαχείριση κυκλοφοριακού μετά τα παραπάνω στοιχεία; Αν αυτό είναι το προφίλ των δημάρχων, τότε φανταστείτε τι γίνεται με τους αντιδημάρχους και τους προέδρους των νομικών προσώπων. Και βεβαίως, φανταστείτε τι συνέβαινε πριν τον Καποδίστρια. Φοβούμαι ότι πληρώνουμε ένα σοβαρό τίμημα εξαιτίας του γεγονότος ότι οι επώνυμοι δεν είναι πάντα άξιοι. Άξιοι κομματικοί ίσως."
Τα δικά μας σχόλια αργότερα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου