Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Περί Πευκιά...

Δελτίο Τύπου
Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του δήμου Ξυλοκάστρου για τον Πευκιά και τις τόσες παραπλανητικές ανακρίβειες που περιλαμβάνει, καλό είναι να αναλύσουμε κάποια πράγματα, ώστε να δούμε πού βρισκόμαστε.
Στις 23 Μαΐου 2009 και μετά από όλα όσα είχαν γίνει (συνελεύσεις, ημερίδες κλπ), κατέληγε ανακοίνωσή μας: «…Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε, για τη σωτηρία του Πευκιά. Θυμηθείτε το! Σε λίγους μήνες, θα γίνουν τόσα, όσα δεν έγιναν τα τελευταία πεντέμιση χρόνια, που έχει φτιαχτεί η Διαχειριστική Μελέτη. Το φυτίλι έχει ανάψει. Εδώ θα είμαστε και θα το δείτε…».
Πέντε μήνες μετά, το αποτέλεσμα της κινητοποίησης των πολιτών είναι φανερό διά γυμνού οφθαλμού. Όσα δεν έκαναν 6 χρόνια τώρα, τα έκαναν φέτος το καλοκαίρι. Από εκείνη τη βραδιά στα τέλη του Απρίλη, που «μπούκαρε» ο Τάκης Μιχόπουλος στο Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει και όλοι βλέπουν την αλλαγή.

Τόσα χρόνια εφάρμοζαν ελάχιστα πράγματα από τη Διαχειριστική μελέτη και δεν διέθεταν τους απαραίτητους πόρους για τη συντήρησή του. Οι ηρωικές προσπάθειες ενός υπαλλήλου, ήσαν οι μόνες ουσιαστικές φροντίδες του δήμου, αλλά και όλης της κοινωνίας μας, στον «παράδεισό» της. Τώρα όμως, όλα άλλαξαν. Οι άρχοντες κάθονται πάνω στη φωτιά που άναψαν οι πολίτες και ξέρουν ότι δεν τους παίρνει άλλο να αδιαφορούν. Βέβαια, το ότι ασχολούνται περισσότερο, δεν λέει τίποτα από μόνο του. Το θέμα είναι και τι κάνουν, αλλά και πόσο αποτελεσματικοί είναι.
Τρία παραδείγματα θα δείξουν ότι δεν λύσαμε το πρόβλημα και θα εξηγήσουν καλύτερα την παραπλανητική ανακοίνωση του δήμου:
1. Βαμβακίαση. Ακολουθούν, λένε, αυτά που τους είπαν οι ειδικοί. Όλοι ξέρουμε όμως, ότι άλλα πρότειναν οι ειδικοί που μας έφεραν. Οι πρώτοι ειδικοί (καλεσμένοι τους), μίλαγαν για ψεκασμό με φυτοφάρμακα ως τη μοναδική λύση και ο δεύτερος επιστήμονας (επίσης καλεσμένος τους), ο κ. Πετράκης, μίλησε για αιθέρια έλαια από σκίνο ή μίγμα σαπουνιού και πετρελαίου. Ακόμα και αυτοί που προτείνουν πλύσιμο με νερό και κόλλα στα δέντρα που εφάρμοσαν, αλλιώς πρότειναν την εφαρμογή τους.
2. Εθελοντική ομάδα πυροπροστασίας Πευκιά. Προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια ομάδα εθελοντών και να την εκπαιδεύσουν, χωρίς να καλέσουν όμως …τους πολίτες. Καμία ανακοίνωση στο τοπικό ραδιόφωνο και καμία πρόσκληση στις δημοτικές παρατάξεις. Η μόνη ανακοίνωση που έστειλαν ήταν κατόπιν εορτής και κατόπιν παρέμβασής μας. Μόνο, που είχαν ήδη κάνει την «εκπαίδευση» των …δύο (!) πολιτών που το έμαθαν και πήγαν. Πάντως, η κάμερα ήταν εκεί και το γεγονός καλύφθηκε επαρκώς.
3. Περίφραξη. Το βορειοδυτικό κομμάτι του Πευκιά έχει καταπονηθεί πολύ και έπρεπε να περιφραχτεί. Το περιέφραξαν λοιπόν πριν λίγες μέρες και το έκαναν, όπως το φοβόμασταν. Σαν κοτέτσι. Για 5 -10 χρόνια, μας είχαν πει οι ειδικοί να περιφραχθεί. Για 5 – 10 χρόνια θα βλέπουμε αυτή την εικόνα; Αισθητικό είναι το δάσος, όμως, όχι αντιαισθητικό. Μέχρι και από τη βόρεια πλευρά που είχε ξύλινη περίφραξη με μικρά κενά, τα έκλεισαν με γαλβανισμένο σύρμα και πόρτες. Όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω, δεν τελειώσαμε. Και δεν είναι μόνο αυτά τα τρία. Είναι πολλά τα «αξιοσημείωτα», αλλά θα γράφαμε για μέρες αν θέλαμε να τα παρουσιάσουμε όλα. Μην παραπλανάστε από τα λεγόμενά τους. Μπορεί να πήραν το μήνυμα, αλλά δεν δείχνουν ικανοί να υλοποιήσουν το «ιερό καθήκον» τους προς το δάσος μας.
Έτσι, η συνεχής ασχολία όλων μας με τον Πευκιά, είναι η μοναδική περίπτωση σωτηρίας του και σωστής διαχείρισής του. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τη δημοτική αρχή και να εφησυχάσουμε. Η πίεση πρέπει να είναι διαρκής και πολύπλευρη.
Επόμενος σταθμός και κομβικής σημασίας ζήτημα είναι τα κονδύλια που θα προβλεφθούν στον προϋπολογισμό του 2010 για το δάσος. Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί. Και θα είμαστε…

ΥΓ: Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, καταλαβαίνουν ότι η ανακοίνωση του δήμου για τον Πευκιά και η παράθεση όλων όσων έκαναν το τελευταίο διάστημα, ισοδυναμεί με απολογία για αυτά που δεν έκαναν τα προηγούμενα χρόνια.
Αρμονική Ανάπτυξη

Δεν υπάρχουν σχόλια: