Συζητήθηκε χθες στη βουλή η επίκαιρη ερώτηση του κ. Μανωλάκη, σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στην Κορινθία. Με την ευκαιρία ο βουλευτής ρώτησε τον υφυπουργό για τον Πευκιά, το λιμάνι της Κορίνθου, το στρατόπεδο, τη Διώρυγα, την Περιφερειακή αγορά Λεχαίου και για τις ΔΟΥ του νομού. Ακολουθεί το πρακτικό:
Αναφορές-ερωτήσεις πρώτου κύκλου
Πρώτη είναι η με αριθμό 13337/18-3-2011 ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Άγγελου Μανωλάκη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας.
Στην ερώτηση του κυρίου Μανωλάκη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτριος Κουσελάς.
Ο κ. Άγγελος Μανωλάκης, Βουλευτής Κορινθίας, έχει δύο λεπτά, για να διατυπώσει την ερώτησή του.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, συμφωνούμε και εμείς ότι σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή που περνάει η χώρα μας είναι επιτακτική ανάγκη να αξιοποιήσουμε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τη δημόσια ακίνητη και κινητή περιουσία μας.
Θέλω, όμως, να κάνω μερικές παρατηρήσεις σε σχέση με τη δημόσια περιουσία ή κάποια από τη δημόσια περιουσία που εγώ γνωρίζω που βρίσκεται στο Νομό Κορινθίας.
Ξεκινώ από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ στις 20.3.2011, που αναφέρεται και σε συγκεκριμένα τμήματα παραλίας του Κορινθιακού και ακόμη πιο συγκεκριμένα στο Βραχάτι, στο Κιάτο και στο Ξυλόκαστρο.
Μάλιστα μιλάει για τον «Πευκιά του Ξυλοκάστρου», ο οποίος Πευκιάς είναι τουριστικό δημόσιο κτήμα, κατά το Υπουργείο. Κατά το Δήμο, είναι περιουσία του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Σίγουρα, όμως, είναι χαρακτηρισμένο «αισθητικό δάσος».
Θα ήθελα να γνωρίζω τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο που εσείς εκπροσωπείτε σχετικά με αυτές τις παραλίες.
Θα ήθελα, όμως, να συνεχίσω και με άλλα κομμάτια που έχουν να κάνουν με το μεγαλύτερο αξιοθέατο της Πελοποννήσου, ίσως και της Ελλάδας, με την τύχη του Ισθμού της Κορίνθου.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Όπως ξέρετε, πριν από αρκετά χρόνια, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου –τελειώνω σε μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε- αυτή η διώρυγα παραχωρήθηκε σε μια ξένη εταιρεία, η οποία στη συνέχεια πτώχευσε. Η διώρυγα ξαναήλθε στο δημόσιο και αγνοείται η τύχη της από εδώ και πέρα.
Θα ήθελα και επ’ αυτού να μας πείτε τι προτίθεστε να κάνετε και στη δευτερολογία μου θέλω να αναπτύξω ακόμη μερικά θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια περιουσία στο Νομό Κορινθίας.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτριος Κουσελάς έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστώ και το συνάδελφο κ. Άγγελο Μανωλάκη και για την ερώτηση, αλλά και για το ενδιαφέρον του για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς και για την ευκαιρία που μου δίνει να αναφερθώ στο πλαίσιο με βάση το οποίο αντιμετωπίζουμε αυτήν την αξιοποίηση.
Το πρώτο που θέλω, όμως, να του πω είναι πως σε ό,τι αφορά το ετήσιο επιχειρησιακό πρόγραμμα και σχεδιασμό της ΚΕΔ δεν προβλέπεται αξιοποίηση κάποιου ακινήτου αρμοδιότητας της ΚΕΔ, που να βρίσκεται στο Νομό Κορινθίας.
Το δεύτερο είναι ότι στο πλαίσιο της καταγραφής και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας η ΚΕΔ αξιολογεί και επαναξιολογεί τα στοιχεία τα οποία έχει μέχρι σήμερα στη διάθεσή της.
Θέλω εδώ να διευκρινίσω και να ξεκαθαρίσω ότι ο καταγράφων σύμβουλος δεν καταγράφει απλώς πού βρίσκεται κάποιο δημόσιο κτήμα και τι έκταση έχει. Αυτά τα στοιχεία εν πολλοίς υπάρχουν μέχρι σήμερα στα αρχεία μας.
Προχωρεί σε χαρακτηρισμό της γης. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι χαρακτηρίζει το κάθε κομμάτι αν αυτό είναι αστικό, αν είναι αγροτικό, αν είναι εμπορικό, αν είναι τουριστικό. Θα προχωρήσει, δηλαδή, σε μια πλήρη καταγραφή, σε μια πλήρη ομαδοποίηση και από κει και πέρα θα κάνει μια σειρά από προτάσεις αξιοποίησης αυτών που θα έχουν αναδειχθεί σαν αξιοποιήσιμα μέσα από αυτή τη διαδικασία. Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν υπάρχει τίποτα για τον επόμενο χρόνο σε ό,τι αφορά την Κορινθία. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορεί να υπάρξει στο μέλλον.
Οι διαχειριστικές πράξεις που αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔ υλοποιούνται κατά κανόνα μέσω δημόσιων διαγωνισμών, αλλά και δίνονται ταυτόχρονα στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη δημοσίευση και στο διαδίκτυο, αλλά και στον ημερήσιο αθηναϊκό και περιφερειακό τύπο. Θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι σε καμία περίπτωση να προχωρήσουμε είτε σε αξιοποίηση ή εκποιήσεις εξπρές είτε σε διαδικασίες με αδιαφάνεια. Θέλουμε η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να γίνει με διαφανείς διαδικασίες και με τον πλέον κατάλληλο σχεδιασμό.
Στόχος μας, και θέλω να το υπογραμμίσω αυτό, δεν είναι απλά και μόνο η άντληση εσόδων, αλλά και η δημιουργία ωφελειών για τις τοπικές κοινωνίες, ωφελειών σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξης χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Θέλουμε ειδικά στην περιφέρεια να φύγουμε από το μοντέλο μιας άναρχης τσιμεντοποίησης που κατά καιρούς υπήρξε και να προχωρήσουμε σε ένα δυναμικό μοντέλο σχεδιασμένων δραστηριοτήτων με ποιοτικά χαρακτηριστικά και με σεβασμό στο περιβάλλον.
Σε ό,τι αφορά τη Διώρυγα που αναφέρετε, κύριε Μανωλάκη, είναι περίπου έτσι, όπως τα είπατε. Το 2001 παραχωρήθηκε η αξιοποίηση σε μια αγγλική εταιρεία. Η εταιρεία αυτή δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της. Καταγγέλθηκε η σύμβαση, η Διώρυγα είναι Α.Ε. και ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών. Δεν υπάρχει, όμως, κάτι αυτή τη στιγμή σχετικά με το ζήτημα αυτό. Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ, κύριε Υφυπουργέ.
Ο κ. Άγγελος Μανωλάκης, Βουλευτής Κορινθίας του ΠΑΣΟΚ, έχει το λόγο επί τρίλεπτον για να αναπτύξει την ερώτησή του.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Να συμφωνήσω μαζί σας, κύριε Υπουργέ, για τις αρχές που πρέπει να διέπουν την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, που κυρίως είναι η διαφάνεια, αλλά θα προσέθετα και η ταχύτητα.
Εμένα προσωπικά με βρίσκετε αντίθετο σε αυτό που λέτε ότι για φέτος δεν υπάρχει σχέδιο για την αξιοποίηση της Διώρυγας της Κορίνθου. Θα ήθελα με οποιοδήποτε τρόπο είτε το δημόσιο είτε ένας ιδιώτης υπό τον έλεγχο του δημοσίου, με παραχώρηση και τα λοιπά, να αξιοποιήσει αυτό το σημαντικό αξιοθέατο, όπως είπα και λίγο πριν, το οποίο, δυστυχώς, έχει μαραζώσει, έχει εγκαταλειφθεί, γκρεμίζεται τακτικά, κλείνει η κυκλοφορία, γίνεται επικίνδυνο κάθε μέρα και περισσότερο. Επομένως, κάτι πρέπει να κάνουμε και σύντομα.
Θα προχωρήσω, όμως, και σε άλλα στοιχεία, πέραν των παραλιών που σας ανέφερα. Υπάρχει, κύριε Υπουργέ, και η περιφερειακή αγορά Λεχαίου, μια «αμαρτία» που τη φέρουμε εδώ και πολλά χρόνια. Κτίστηκαν –και είναι δίπλα σας η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης- επί Υπουργίας Γιάννη Φωτάκη στο Υπουργείο Γεωργίας, τέσσερις περιφερειακές αγορές στην Ελλάδα. Οι τρεις από αυτές δόθηκαν στην Αυτοδιοίκηση, η μία δεν δόθηκε. Είναι μετέωρη, δεν ανήκει ακόμη καν στην ΑΤΕ. Προβλέπεται ένα σχέδιο νόμου για να πάει στην ΑΤΕ και στη συνέχεια πρέπει να αξιοποιηθεί για το καλό της Κορινθίας και της Πελοποννήσου και υπάρχουν αρκετές σκέψεις επ’ αυτού.
Πριν ολοκληρώσω θα ήθελα με την ευκαιρία που σας βρίσκω να κάνω και δύο-τρεις ακόμη παρατηρήσεις σχετικά με το εάν γνωρίζετε τι πρόκειται να γίνει με τα λιμάνια. Το λιμάνι της Κορίνθου είναι ένα από τα σημαντικά της χώρας. Ακόμα, δυστυχώς, δεν έχει δημοτικό λιμενικό ταμείο. Διαβάζουμε διάφορα για το πώς θα αξιοποιηθούν τα λιμάνια, μερικά θα γίνουν μαρίνες κλπ, δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες.
Επίσης, υπάρχει ένα μικρό αεροδρόμιο δίπλα από την Κόρινθο. Υπάρχουν σταθμοί και περιουσία του ΟΣΕ, που μένουν αναξιοποίητοι μιας και έχουμε φτιάξει επιτέλους τον προαστιακό μέχρι το Κιάτο και ελπίζουμε να τον προχωρήσουμε.
Και υπάρχει, βέβαια και το στρατόπεδο της Κορίνθου που με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και με νόμο εδώ της Βουλής, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το παραχωρεί -και πολύ καλά κάνει και ο συντοπίτης μας αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ. Μπελγίτης, και το παραχωρεί- στην Αυτοδιοίκηση, ελπίζω βάσει κάποιου σχεδίου.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξης χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μισό λεπτό και τελειώνω.
Και μιας και σας βρίσκω και ως ειδικό επί των εσόδων στο Υπουργείο Οικονομικών, κύριε Υπουργέ, τι γίνεται με τις Εφορίες της Κορινθίας; Θα μείνει μόνο αυτή της Κορίνθου; Δεν είναι στη σημερινή μου ερώτηση, αλλά σας ρωτάω μιας και σας βρίσκω και ξέρω ότι ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Κορινθία. Και θέλω να ξέρετε ότι σε αντίθεση με άλλες ΔΟΥ του νομού Κορινθίας, από τη ΔΟΥ Κορίνθου δεν έχει ακόμη επιστραφεί το ΦΠΑ στους αγρότες της περιοχής και νομίζω αυτό ενδιαφέρει κι εμάς, ενδιαφέρει και την παρευρισκόμενη, κυρία Υφυπουργό. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Ο κ. Δημήτριος Κουσελάς, Υφυπουργός επί των Οικονομικών, έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Να ξαναευχαριστήσω το συνάδελφο για την αγωνία του που είναι πραγματική για την αξιοποίηση της περιουσίας στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας και να πω σαφέστατα ότι η κατάσταση, στην οποία βρέθηκε η χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω και των παραλείψεων, αλλά και λόγω μιας σειράς εσφαλμένων πολιτικών επιλογών, δεν μας αφήνει κανένα μα κανένα περιθώριο παρά να προχωρήσουμε αποφασιστικά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με γνώμονα από τη μια πλευρά το δημόσιο συμφέρον και από την άλλη την απομείωση του τεράστιου χρέους, το οποίο δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να κληρονομήσει η νέα γενιά.
Κάτω από τις σημερινές συνθήκες, αγαπητέ συνάδελφε, κύριε Μανωλάκη, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε τη δημόσια περιουσία αναξιοποίητη, πολύ δε περισσότερο, εκτεθειμένη στις ορέξεις των όποιων καταπατητών. Και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι όποια περιοχή και να ψάξετε, είτε στην Κορινθία είτε αλλού, θα βρείτε περιπτώσεις τέτοιων ακινήτων καταπατημένων, εγκαταλειμμένων, χέρσων και ανεκμετάλλευτων. Και την ίδια στιγμή καλούμε το λαό μας να υποστεί μια σειρά από θυσίες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να βγούμε από την κρίση.
Δεν έχουμε, λοιπόν, την πολυτέλεια να ανεχόμαστε μια τέτοια κατάσταση. Αυτή η απαξίωση της δημόσιας περιουσίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες και τα συμφέροντα όχι μόνο των τοπικών κοινωνιών, αλλά της χώρας μας στο σύνολό της και θα έλεγα ότι είναι ο πιο σημαντικός δρόμος για την έξοδο από την κρίση. Γι’ αυτό είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να καταγράψουμε και να αξιοποιήσουμε συστηματικά τις δυνατότητες που έχουμε σε κάθε περιοχή.
Αυτό κάνουμε και αυτό θα κάνουμε και στην περιοχή της Κορινθίας. Σας είπα ότι δεν υπάρχει άμεσα κάτι, γιατί αυτή τη στιγμή μελετούμε και επαναξιολογούμε έχοντας πάρει ειδικό για αυτές τις δουλειές, όχι μόνο για την Κορινθία, αλλά και συνολικότερα. Και έγκαιρα, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, τον Ιούνιο θα ενημερώσουμε για μία πρώτη λίστα από αξιοποιήσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας, για τις οποίες έχουμε έτοιμες μελέτες και σχεδιασμούς.
Έχουμε δεσμευτεί ότι και το τελευταίο ευρώ που θα εξασφαλίσουμε από οποιαδήποτε αξιοποίηση περιουσίας δεν θα πάει, όπως στο παρελθόν, προκειμένου να καλύψει δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά για να αντιμετωπίσει το πελώριο δημόσιο χρέος, που δεν έχουμε σε καμία περίπτωση τη δυνατότητα να το αφήσουμε να κυλήσει στις πλάτες της νέας γενιάς. (ΜΤ)
(1EP)
Σε σχέση με τα δύο ερωτήματα που θέσατε σε ό,τι αφορά τις ΔΟΥ δεν έχουν παρθεί τελικές αποφάσεις. Ο στόχος μας είναι να υπάρξει μια ισχυρή ΔΟΥ στο κέντρο, στην πρωτεύουσα κάθε νομού. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταργηθούν ταυτόχρονα όλες οι υπόλοιπες ΔΟΥ.
Γίνεται μια προσεκτική μελέτη γύρω από αυτό το θέμα. Ο στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών. Ο στόχος είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη επαφή των πολιτών με τις ΔΟΥ. Έτσι έχουμε προχωρήσει σε ηλεκτρονικοποίηση των υπηρεσιών. Μία σειρά από άλλες υπηρεσίες που γίνονται σήμερα από τις ΔΟΥ θα γίνονται είτε από την ενιαία αρχή πληρωμών είτε από τα τοπικά ΚΕΠ ή το τραπεζικό σύστημα.
Ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στην αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, στη λογική που σας είπα, δηλαδή της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών και της αύξησης των εσόδων μας.
Σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Πολλές ΔΟΥ έχουν δώσει το ΦΠΑ πριν από το Πάσχα. Η έγκρισή μας και όλες οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι έχουν δοθεί. Αν υπάρχει κάτι ειδικό για την περιοχή που λέτε, ευχαρίστως να το αντιμετωπίσουμε. Όμως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει έλλειψη χρημάτων για την επιστροφή του ΦΠΑ.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
2 σχόλια:
Όμορφες εκθέσεις ιδεών για μαθητές που δίνουν εξετάσεις...
Μαθητές δημοτικού ή γυμνασίου;
Δημοσίευση σχολίου