Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ-ΦΕΝΕΟΣ όπως ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΛΟΥΤΡΑΚΙ;

Τετάρτη 3/2/2010. Η Κορινθία σε διαβούλευση για τον Καλλικράτη. Από άκρη σε άκρη του νομού διαβουλευόμαστε, ή καλύτερα, δια-δουλευόμαστε.
Στο Ξυλόκαστρο ακούσαμε πολλά απόψε. Αυτό που κυρίως έμεινε στους παρευρισκόμενους, είναι η επιθυμία της δημοτικής αρχής και της μειοψηφίας του ΔΣ να "πάρουμε" το Φενεό! Το είπαν και πολλοί παρευρισκόμενοι πολίτες, επικουρούμενοι από τον οίστρο του κ. Κλαδούχου και του κ. Αλογογιάννη.
Το Κιάτο παραμονεύει! Θα βάλουν χέρι στο Φενεό! Τα νερά να είναι δικά μας! Η Ζήρεια μας... και άλλα τέτοια ακούστηκαν, που θύμισαν τις γελοιότητες και τα διάφορα αλυτρωτικά σενάρια που ακούμε όλο αυτό το διάστημα για τον Ισθμό, από το Λουτράκι και την Κόρινθο.
Ο Φενεός από την άλλη, δεν θέλει. Έχει πάρει απόφαση να κάνει ορεινό δήμο με τη Στυμφαλία, κάτι που προβλέπουν και τα δύο σενάρια του ΙΤΑ από το 2008, αλλά ευνοούν και οι καλλικρατικές κατευθύνσεις περί ορεινότητας. Λεπτομέρειες όμως, για το ΔΣ Ξυλοκάστρου.
Ξαφνικά λοιπόν και λίγες μέρες πριν το Υπουργείο δώσει την πρότασή του για τις συνενώσεις, το ΔΣ Ξυλοκάστρου "ξύπνησε" και θέλει αναφανδόν να διεκδικήσει το Φενεό. Τη Δευτέρα λένε, θα το πάρουν απόφαση και στο ΔΣ. Μάλιστα! Νωρίς νωρίς το θυμήθηκαν! Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό. Την τακτική τους θαυμάζω...
Όμως:
  • Σου έρχεται να κλαις, όταν ακούς να μιλάνε για το νερό λες και είναι τοπικιστικό αγαθό!
  • Σου έρχεται να κλαις, όταν ακούς να μιλάνε για το Φενεό, λες και τον χρώσταγε η ιστορία στο Ξυλόκαστρο!
  • Σου έρχεται να κλαις, όταν σκέπτεσαι ποιοι θα υπηρετήσουν τους καλλικρατικούς θεσμούς!

Ευτυχώς κάποιοι από τους παρευρισκόμενους, μίλησαν και λίγο για το σχέδιο "Καλλικράτης", για τη δημοκρατία, για τα χωριά που ερημώνουν, για το δικαίωμα αυτοδιαχείρισης του Φενεού και για την Αυτοδιοίκηση που χάνεται. Οι ταγοί μας όμως, δεν έδειξαν να συγκινούνται. Ίσως να φταίει που αγουροξύπνησαν. Ίσως να φταίει το υψόμετρο. Ίσως να φταίμε κι εμείς που ασχολούμαστε. Ίσως κι ο πατέρας μας, που δεν τραβήχτηκε έγκαιρα. Ίσως...

Ανδρέας Απ. Ζάρρος

ΥΓ: Τραγική η παρέμβαση του δήμαρχου Ξυλοκάστρου, όταν αναφέρθηκε στους προέδρους των χωριών, για να δικαιολογήσει την υποβάθμιση του ρόλου τους από τον "Καποδίστρια 1,5", παρ' όλο που, όπως είπε, είχε ψηφίσει αντίθετα τότε στην ΚΕΔΚΕ. Μπορεί, λέει, μερικές φορές, αν είναι της μειοψηφίας να μην συνεργάζονται και να μην μπορείς να κάνεις δουλειά! Απίστευτο;

Εξίσου τραγική και η απάντησή του, στην παρατήρησή μας που έλεγε ότι ο "Καλλικράτης" δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική αποτίμηση του "Καποδίστρια". Απάντησε λέγοντας ότι η ΚΕΔΚΕ έχει αποτιμήσει τον "Καποδίστρια" από το 2005! ΟΚ. Μόνο που τον "Καποδίστρια" και τον "Καλλικράτη" δήμαρχε, τους έκανε η κυβέρνηση και όχι η ΚΕΔΚΕ και αυτή έπρεπε να αποτιμήσει σε βάθος, πριν προχωρήσει σε νέα σχέδια... και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στο κείμενο διαβούλευσης. Helloooooo!!!!

3 σχόλια:

Ετσι απλά! είπε...

..Λυπηρό αλλά και συνεπές. Συνεπές ως προς το χαρακτήρα μας και τον χαρακτήρα που έχουμε διαμορφώσει για τα κοινά και δημοκρατικά.Κάθε φορά που υπάρχει λόγος για "διαβούλευση" και απόφαση μου ξανάρχεται ένα παλιό σχόλιο ( http://etsiapla1.blogspot.com/2009/10/blog-post_16.html )Κάθε στιγμή και για όλα τα θέματα, σοβαρά ή ασόβαρα, πρέπει να βγεί η "απόλυτη αλήθεια" που ως δια μαγείας την έχει η πλειοψηφία. . . το "σύνθεση" ..δεν παίζει! Το "Hasta la victoria siembre" αχταρμάς και εμπόδιο! Άντε, καλά κέρδη αδέλφια!!

Unknown είπε...

Εύστοχος όπως πάντα Ανδρέα. Χαίρομαι κάθε φορά που σε διαβάζω. Keep it up ;-)

Λάμπης Φίλης είπε...

Ο Έλληνας το "εμφυλιακό" το έχει μέσα του, το κακό είναι ότι περνά από γενιά σε γενιά! Έχει κι' άλλα: με μία λέξη: ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΚΟΣ!
Γι' αυτό φταίνε οι αρχαίοι μας που μας "έμαθαν" οτι οι Δελφοί είναι το κέντρο του κόσμου.