Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

QUO VADIS ΠΕΥΚΙΑΣ?

Από τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Ξυλοκάστρου πήραμε το παρακάτω κείμενο:

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ "ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΥΚΙΑ" 

Την περασμένη Κυριακή το Τοπικό Συμβούλιο Νέων συμμετείχε στην συγκέντρωση της κίνησης «Πολίτες για την σωτηρία του Πευκιά». Θεωρούμε πως είναι ανάγκη να επιχειρηματολογήσουμε για τους λόγους της συμμετοχής μας.

Πρώτιστα, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η συγκέντρωση της Κυριακής δεν ήταν σε καμιά περίπτωση «αντίσυγκέντρωση» ενάντια στο Περιβαλλοντικό τριήμερο που διοργάνωσε η Δημοτική Αρχή. Το λόγου το αληθές αποδεικνύει η παρουσία, στελεχών και δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας. Πρόκειται για μια κίνηση δίχως αντιπολιτευτικά κίνητρα. Οποιαδήποτε  εκμετάλλευση για μικροπολιτική θα ήταν άσκοπη και άκαιρη, ιδιαίτερα για το σημαντικότερο φυσικό στοιχείο του Δήμου μας. Είναι ένα θέμα όπου η δημαγωγία και ο λαϊκισμός δεν χωρούν και δεν συντελούν πουθενά. Προερχόμενη απο δημότες όλων των παρατάξεων και κυρίως από δημότες οι οποίοι προβληματίζονται για τον τόπο, η κίνηση δεν στοχεύει στο να πλήξει πολιτικά την δημοτική αρχή αλλά να την παρακινήσει να δράσει.

Η συμμετοχή μας βασίζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν περιθώρια λαθών και πειραματισμών από όλες τις πλευρές. Η ευθύνη μας είναι ιστορική για δύο λόγους, πρώτον, διότι οι μεγαλύτεροι υποχρεούνται να διαφυλάξουν ως «κόρη οφθαλμού» τον Πευκιά και να τον παραδώσουν ως παρακαταθήκη στην επόμενη γενιά και δεύτερον, διότι οι νεότεροι  με την σειρά τους οφείλουν να δείξουν ότι ανήκουν σε μια κοινωνία η οποία δεν εκτρέφει μια παθητική νεολαία, αλλά αποτελούν την εμπροσθοφυλακή της δράσης.  

Από την πρώτη στιγμή νιώσαμε ότι αναλωνόμενοι αυστηρά στο θέμα της βαμβακίασης θα χάναμε κυριολεκτικά το δάσος. Εν προκειμένω «το δάσος» είναι η εφαρμογή της διαχειριστικής μελέτης και η τήρηση της από την Δημοτική Αρχή. Δεν είμαστε γεωπόνοι, ούτε δασολόγοι ώστε να ζητήσουμε επιτακτικά την άμεση εφαρμογή μιας εκ των προτεινόμενων λύσεων αναφορικά με την βαμβακίαση. Για εμάς το βασικό ζήτημα είναι να εφαρμοστεί η διαχειριστική μελέτη και αντιμετωπιστούν συνολικά όλα τα προβλήματα του Πευκιά. Δεν χρειάζονται αγκυλώσεις και οχυρώσεις πίσω από φληναφήματα και αστήρικτα επιχειρήματα, χρειάζεται ισχυρή και αποφασιστική ηγεσία, η οποία στο θέμα της προστασίας του Πευκιά θα έχει την στήριξη όλων των πλευρών και όλων των πολιτών. 

Εκ του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Ξυλοκάστρου

Ο Πρόεδρος

Γιάννης Μαντζίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: