Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Παρέμβαση για το "Συμπαραστάτη" από τον Ανδρέα Φιαμέγκο...

'Ελαβα την παρακάτω επιστολή από τον Ανδρέα Φιαμέγκο, σχετικά με το θέμα του Συμπαραστάτη του δημότη. Διαβάστε την κι εσείς.

Μυστική ψηφοφορία «εγνωσμένου» αποτελέσματος

Τη Δευτέρα 28-2-2011, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης έγιναν δύο άκαρπες, μυστικές ψηφοφορίες για την εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη. Όπως προέκυψε από τη σχετική συζήτηση, οι επικεφαλής των παρατάξεων, που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήθελαν μια συναινετική διαδικασία που θα στήριζε μια υποψηφιότητα κοινής αποδοχής, αλλά ο καθένας την εννοούσε διαφορετικά γι’ αυτό και τελικά προσήλθαν στο συμβούλιο με διαφορετικές επιλογές. Πολύ κουβέντα έγινε και για την απαίτηση του νόμου για επιλογή υποψήφιου  «εγνωσμένου κύρους».
Το γεγονός ότι έγιναν επιλογές συγκεκριμένων υποψηφίων πριν από τη ψηφοφορία, υποχρέωσε τους δημοτικούς συμβούλους να τους ψηφίσουν και να μην επιτευχθεί η απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία. Όμως, εφόσον ο νόμος θέλει τη συγκεκριμένη ψηφοφορία μυστική και εκλογή υποψηφίου ευρύτερης αποδοχής (αυξημένη πλειοψηφία), οι δημοτικοί σύμβουλοι επιβαλλόταν να ψηφίσουν δημοκρατικά δηλαδή κατά συνείδηση και είναι πολύ πιθανό να είχε υπερψηφισθεί μια εκ των υποψηφιοτήτων.
Η ευθύνη των δημοτικών συμβούλων είναι μεγάλη προκειμένου να υπάρχει ουσιαστική συμμετοχή στα δημοτικά συμβούλια και να εκφράζεται αληθινά η λαϊκή βούληση.

Α. Φιαμέγκος
Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: