Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Τα παλιά σχολεία και οι παλιές πολιτικές...

Στην προηγούμενη ανάρτηση υπάρχει μία ανακοίνωση του δημάρχου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης, που αποτελεί άλλο ένα μνημείο μικροπολιτικής στην καριέρα του. Αυτοί που με ξέρουν καλά, καταλαβαίνουν αμέσως ότι δεν μπορεί να είναι αλήθεια, τα όσα υποστηρίζει ο δήμαρχος. Αν προσθέσουμε ως στοιχείο ότι στα δύο αυτά σχολεία βρίσκονται καθημερινά η σύζυγος και οι δύο κόρες μου, ίσως να μη χρειαζόταν καν να απαντήσω, αλλά θα το κάνω γιατί πρέπει να ακουστεί η αλήθεια. Επειδή μερικοί αγνοούν τη λέξη αυτή, να τους βοηθήσω και να πω ότι κατά τον Τεγόπουλο Φυτράκη αλήθεια είναι: (η) ουσ. η απόλυτη συμφωνία με την πραγματικότητα.

Έχουμε και λέμε. Στο ΔΣ της 28/2/2011 και στην ημερήσια διάταξή του υπάρχει 21ο το εξής θέμα : "Έγκριση παραχώρησης ιδιοκτησιών σχολείων Α΄ Δημοτικού Ξυλοκάστρου και Α΄ και Β΄ Γυμνασίου Ξυλοκάστρου στον ΟΣΚ." Όταν ήρθε η σειρά του, η πρόεδρος του ΔΣ το ανέβαλε, γιατί χρειαζόταν τη γνωμοδότηση του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Ξυλοκάστρου, που ακόμα δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει. Προχωρήσαμε στα επόμενα και όταν ήρθε η σειρά του 27ου που αφορούσε στη δημοπράτηση του αναψυκτηρίου στην παιδική χαρά και χρειαζόταν την ίδια γνωμοδότηση, πλειοψηφία και μειοψηφία συμφώνησαν να προχωρήσει και να δημοπρατηθεί, γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα καταφέρουν οι σύμβουλοι της δημοτικής κοινότητας να συγκροτήσουν το συμβούλιό τους. Έτσι, ο δήμαρχος είπε να συζητήσουμε και το 21ο. Και ξεκίνησε η συζήτηση, γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα.
Η μόνη εισήγηση που είχαμε στα χέρια μας, είναι το έγγραφο που ακολουθεί:

 

Αντίθετα με το έγγραφο που μιλά για αντικατάσταση των δύο σχολείων, ο δήμαρχος στην εισήγησή του είπε ότι θα αντικατασταθεί μόνο το 1ο Γυμνάσιο και στο 1ο Δημοτικό θα γίνουν προσθήκες αιθουσών. 
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Σκούρας ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι το 1ο Δημοτικό δεν χρειάζεται γκρέμισμα γιατί έχει γίνει ανακατασκευή και εξέφρασε την αμφιβολία του αν χρειάζεται γκρέμισμα και το 1ο Γυμνάσιο, που κατά τη γνώμη του είναι πολύ γερή κατασκευή, παρά την ηλικία του. Είπε επίσης ότι το μόνο πρόβλημα που είχε διαπιστωθεί ήταν στο περιστύλιο (εκεί τρόμαξα). Ζήτησε αναβολή του θέματος και διερεύνηση αν υπάρχει άλλος χώρος για κατασκευή σχολείων και εξέταση της στατικότητας του Γυμνασίου.

Οι δικές μου παρεμβάσεις και ερωτήσεις ήσαν οι εξής:
Για τη στατικότητα του κτηρίου ρώτησα αν έχουμε κάποια γνωμάτευση και αν δεν έχουμε να το εξετάσουμε. Εκεί με διέκοψε ο δήμαρχος και είπε το εξής τραγικό: "Δεν μπορούμε σε εν ενεργεία σχολείο να πούμε ότι υπάρχει πρόβλημα στατικότητας".
Απάντησα ότι πρέπει να το αδειάσουμε την ίδια μέρα αν υπάρχει πρόβλημα και εξήγησα ότι δεν μπορούμε να παίζουμε με τέτοια θέματα. Ζήτησα επίσης εξηγήσεις για το τι θα γίνει τελικά. Γκρέμισμα του 1ου Δημοτικού που λέει ο ΟΣΚ στο έγγραφο ή προσθήκη αιθουσών που λέει προφορικά η πλειοψηφία; Ποιον να εμπιστευτείς; Στη συνέχεια ζήτησα αναβολή του θέματος μέχρι να αποσαφηνιστούν αυτά, να έρθει στο επόμενο ΔΣ και να ζητηθεί και η γνώμη των εκπαιδευτικών και όλων όσων εμπλέκονται. Είπα χαρακτηριστικά ότι: "Θέλω να το ψηφίσω, αλλά με τέτοιες ασάφειες δεν μπορώ".

Ακολούθησαν διάφορες αντιπαραθέσεις για την αναβολή ή όχι του θέματος μεταξύ πλειοψηφίας και μείζονος μειοψηφίας και τελικά απορρίφθηκε η πρόταση για αναβολή. Να σημειωθεί ότι αρκετοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας (Λογοθέτης κ.α.) κατά τη διάρκεια των αντιπαραθέσεων, φώναζαν υπέρ της αναβολής, αλλά μετά την καταψήφισαν. Μετά περάσαμε στην ψήφιση του θέματος, το οποίο ψήφισαν μόνο οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας.
Αμέσως μετά την ψηφοφορία και αφού είχαμε μιλήσει τόση ώρα για όλα αυτά, πετάγεται ο δήμαρχος και λέει: "Άρα δεν γίνεται, γιατί θέλει την πλειοψηφία των 2/3!". Εκεί κόντεψα να τρελαθώ και παραφέρθηκα λίγο. "Καλά, μας δουλεύεις νυχτιάτικα; Γιατί δεν το λες τόση ώρα και ταλαιπωρούμαστε; Αφού θέλει τα 2/3 και δεν περνάει αλλιώς, γιατί δεν το αναβάλεις να το ψηφίσουμε την άλλη φορά;". Στη συνέχεια βγήκα στο διάδρομο μονολογώντας ακατάλληλες φράσεις για δημοσίευση, που ευτυχώς δεν άκουσε κανείς. Ελπίζω την επόμενη φορά που θα ξαναέρθει στο ΔΣ, να έρθει σωστά. Άλλες προχειρότητες και άλλες "Αποθήκες Φραντζή", δεν χρειάζεται ο τόπος.

Αυτά έγιναν σε γενικές γραμμές. Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλα που ξεχνάω τώρα, αλλά το νόημα αυτό ήταν. Τώρα τι σχέση έχει η ανακοίνωση του δημάρχου με όλα αυτά, δεν ξέρω. Ποιον μπορεί να εξυπηρετεί το ψέμα, πέρα από ορισμένους φανατικούς, που έτσι κι αλλιώς έχουν χάσει την πολιτική τους όραση προ πολλού, πάλι δεν ξέρω.
Το μόνο που μπορώ να πω τώρα είναι ότι λυπάμαι. Λυπάμαι, γιατί αυτό το ΔΣ πρέπει να χειριστεί δύσκολες καταστάσεις και δεν πρέπει να δυναμιτίζεται έτσι η συνοχή του. Λυπάμαι που ο δήμαρχός μας, δεν αισθάνεται ντροπή να υπογράφει τέτοια κείμενα. Λυπάμαι για το χουλιγκανισμό, αυτών που συνέταξαν το κείμενο.

Τέλος, να σημειώσω ότι εκτός από τα παλιά σχολεία, γκρέμισμα θέλουν και οι παλιές πολιτικές. Γι' αυτό θα αγωνίζομαι, μέχρι να με σκάσουν...

Ανδρέας Απ. Ζάρρος

ΥΓ: Παρακαλώ τη δημοτική αρχή να δημοσιεύσει αμοντάριστο, το σχετικό ηχητικό απόσπασμα του συμβουλίου.

3 σχόλια:

Γιώργος είπε...

Ίσως θα έπρεπε να ερωτηθεί ο Δήμαρχος ποιός προκάλεσε την ανάμειξη του ΟΣΚ και ζητά την αντικατάσταση των δύο κτιρίων. Πράγματι, υπάρχει γνωμάτευση μή στατικής επάρκειας; Γιατί να ανακατευτεί ο ΟΣΚ; Πάντως περίεργη η γλώσσα του εγγράφου που μιλάει για "ένταξη στο πρόγραμμα του ΟΣΚ", μιλάνε για συλλογή πληροφοριών για να γίνουν οι μελέτες. Μα οι ίδιοι πρέπει να τα κάνουν αυτά και να συντάξουν τη μελέτη. Αν είναι να το δώσουν σε γραφείο μελετών, έρχεται το γραφείο. Γενικά από το έγγραφο φαίνεται σαν συλλογή στοιχείων για να περνάει η ώρα...Ίσως γι' αυτό ο Δήμαρχος εξηγεί και αναφέρει τί θα αντικατασταθεί. Το θέμα όπως παρουσιάζεται είναι ομιχλώδες και μάλλον κάποιος το γνωρίζει, αλλά δεν εξηγεί. Θυμάμαι και εγώ ότι στο Α' Δημοτικό είχε γίνει μελέτη και επέμβαση. Τα Γυμνάσια είναι κτίρια του '60, γερά για τους κώδικες εκείνης της εποχής, αλλά όχι για τους σημερινούς. Έτσι λοιπόν το ΤΕΕ επιμένει για ενίσχυση των Δημοσίων Κτιρίων που στεγάζουν πολύ κόσμο, όπως το σχολείο. Τελευταία έδωσε στη δημοσιότητα και τους κανονισμούς βάσει των οποίων ενισχύονται τα κτίρια αυτά (ΚΑΝΕΠΕ) πρωτεργάτης του οποίου είναι ο καθηγητής του ΕΜΠ Θ. Τάσιος.

ξυλινος είπε...

Σας φαίνεται λογικό να συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο από της 7.30 και στις 2 την νύχτα, να πρέπει να λάβουν, οποιαδήποτε, απόφαση;
Με τι είδους πνευματική διαύγεια…
Με ποια αντοχή….
Μεταμεσονύκτια δημοκρατία και διάλογος…νυσταζόντων…
Μπουζούκια είναι, ή δημοτικό συμβούλιο;

Άσε που συνεχίστηκε η διαδικασία και 1-1.30 ώρα ακόμη..
Ούτε οι Ιάπωνες έτσι!!!

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς ο Δήμαρχος είχε ζητήσει αντικατάσταση των κτιρίων και των δύο σχολείων και σ’αυτό απαντά ο ΟΣΚ. Είναι σαφές λοιπόν ότι η ανακοίνωση του Δημάρχου, βρίσκεται σε ασυμφωνία με το έγγραφο του οργανισμού σχολικών κτιρίων.
Ερώτηση 1.
Γιατί έκανε (προς τον ΟΣΚ) αυτή την ενέργεια ο Δήμαρχος; Εχει κάποια επίσημη διαβεβαίωση ότι τα κτίρια των σχολικών μονάδων είναι ακατάλληλα και συνεπώς, υπάρχει ανάγκη να αντικατασταθούν;
Ερώτηση 2.
Τι θέλει να κερδίσει ο Δήμαρχος με την ανακοίνωσή του αυτή, που διαστρεβλώνει τα πραγματικά γεγονότα, όσον αφορά την στάση της Συμπολιτείας; Μήπως πέρα από την μυωπική, μικροπολιτική, μίζερη στόχευση, θέλει να δημιουργήσει και κλίμα αντιπερισπασμού για την καυτή πατάτα του οικονομικού ελέγχου που φαίνεται να τον καίει ιδιαίτερα;
Παν. Παπ.