Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Παρέμβαση προ ημερησίας...

Χθες, προ ημερησίας διάταξης, έκανα την παρακάτω παρέμβαση σχετικά με την ανακοίνωση του δημάρχου για τα σχολεία. Με μικρές διαφορές, είπα τα παρακάτω:

Αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας,
θέλω πριν αρχίσουμε την αποψινή ημερήσια διάταξη να απευθυνθώ κυρίως σε σας και να μεταφέρω κάποιες σκέψεις μας.
Αφορμή γι’ αυτά που θα σας πω, στάθηκε μια θλιβερή ανακοίνωση του επικεφαλής σας και δημάρχου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης κ. Αντώνη Κλαδούχου, σχετικά με το θέμα της παραχώρησης του οικοπέδου των σχολείων του Ξυλοκάστρου, που συζητήσαμε στο προηγούμενο ΔΣ και θα συζητήσουμε και σήμερα. Σας τη διαβάζω εν τάχει:

Εχθροί της πόλης λοιπόν. Κατά το δήμαρχο, είμαστε τυφλοί από κακία και μίσος προς τη δημοτική αρχή και εγκληματούμε κατά του κοινού συμφέροντος!

Δεν ξέρουμε τον τρόπο που βγάζετε σαν παράταξη τις ανακοινώσεις σας, αν είχατε γνώση και αν συμφωνήσατε σε αυτή τη χυδαία και προβοκατόρικη επίθεση προς τις μειοψηφίες του ΔΣ. Ελπίζουμε πως όχι και θα θέλαμε πολύ να ακούσουμε τη γνώμη όλων σας ξεχωριστά, γι’ αυτό το θέμα. Συμφωνείτε με την ανακοίνωση; Θα περιμένουμε να ακούσουμε τη θέση σας και ελπίζουμε να την εκφράσετε απόψε.

Όσον αφορά εμάς, λυπούμαστε πολύ γι’ αυτό το συμβάν. Αν λειτουργούσαμε μικροπολιτικά, ίσως θα έπρεπε να χαρούμε από το λάθος αυτό του δημάρχου, εν τούτοις στενοχωρηθήκαμε πολύ. Παρ’ όλο που εύκολα κατέρρευσαν όλα αυτά γιατί ήταν εξωφρενικά ανυπόστατα και εξέθεσαν και τον ίδιο και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία αλλά και εσάς ως παράταξη, δεν χαρήκαμε καθόλου. Στενοχωρηθήκαμε γιατί αυτή η ανακοίνωση δείχνει ότι ο επικεφαλής σας και δήμαρχός μας, δεν έχει κατ’ αρχάς αντιληφθεί τις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε σα δήμος και σα χώρα. Δεν έχει αντιληφθεί όμως και τη σπουδαιότητα του ρόλου του, του λειτουργήματός του που συνηθίζει να λέει και προβαίνει σε επικίνδυνα διχαστικές πράξεις, που τορπιλίζουν τη λειτουργία και την υπόσταση του ΔΣ. Το ατόπημά του είναι πολύ σοβαρό και ζητάμε να σκεφτείτε καλά αυτά που θα σας πούμε.

Κοιτάξτε. Έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη τετραετία. Τη δυσκολότερη των τελευταίων δεκαετιών, εκτιμούν οι περισσότεροι. Οι συνδημότες μας αγωνίζονται σκληρά για να επιβιώσουν, αγωνιούν για το αύριο και περιμένουν κάτι από εμάς. Αν πιστεύετε ότι ανακηρύσσοντας τη ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ εχθρό του τόπου θα κερδίσει κάποιος το παραμικρό, γελιέστε. Αν πιστεύετε ότι όλοι εμείς στη ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ασχολούμαστε με τα κοινά αφιερώνοντας χρόνο, χρήμα και ενέργεια για να σας κάνουμε τυφλή αντιπολίτευση και να ζημιώσουμε το δήμο, λυπάμαι αλλά δεν έχετε καταλάβει τίποτα. Μπορεί να διαφωνούμε σε πολλά, μπορεί να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις σε θέματα που αφορούν στην αυτοδιοίκηση, αλλά εχθροί της πόλης και του δήμου δεν είμαστε, ούτε θα γίνουμε ποτέ. Το να ακυρώνει κάποιος με μια μονοκοντυλιά το μεράκι και τη διάθεση μερικών ανθρώπων να λένε τις απόψεις τους και να αγωνίζονται γι’ αυτές είναι, αν μη τι άλλο, υπερβολικά άδικο. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε αυτή την αθλιότητα. Το μόνο που μπορούμε να πούμε για τον υπογράφοντα την ανακοίνωση είναι ότι λυπόμαστε πολύ. Λυπόμαστε και ντρεπόμαστε για λογαριασμό του.

Ο πρώτος πολίτης ενός δήμου, ειδικά στις μέρες που περνάμε, δεν μπορεί να είναι και δεν πρέπει να είναι ένας χούλιγκαν της πολιτικής. Ο πρώτος πολίτης ενός δήμου πρέπει να εμπνέει, να πρωτοπορεί, να ενώνει. Πρέπει πρώτος αυτός να αφουγκράζεται τη διαφορετική άποψη να την αξιολογεί, να συνθέτει, να πείθει. Δυστυχώς στην περίπτωσή μας δε συμβαίνουν αυτά.

Αγαπητοί συνάδελφοι έχετε κάθε δικαίωμα να πείθεστε και να ψηφίζετε ότι νομίζετε σωστό. Αναγνωρίστε όμως και σε εμάς το ίδιο δικαίωμα. Αναγνωρίστε και σε μας το δικαίωμα να μη πειθόμαστε όταν ένα χαρτί του ΟΣΚ λέει ότι θα γκρεμιστούν και τα δύο σχολεία, ενώ προφορικά μας λέγατε ότι θα γκρεμιστεί το ένα. Αναγνωρίστε και σ’ εμάς το δικαίωμα, σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, να μη ψηφίζουμε πρόχειρα και βιαστικά. Το ίδιο προτείνουμε να κάνετε κι εσείς. Ψάξτε λίγο περισσότερο τα σοβαρά θέματα.

Η προχειρότητα και η βιασύνη στην πόλη μας έχουμε δει και ξέρουμε πού μας οδηγούν. Έχουμε το λαμπρό παράδειγμα των Αποθηκών Φραντζή. Αν οι τότε σύμβουλοι της πλειοψηφίας είχαν ακούσει τις παρατηρήσεις της μειοψηφίας για τον λάθος και βιαστικό τρόπο δημοπράτησης του έργου, μάλλον δεν θα είχαμε φτάσει στο σημερινό αδιέξοδο. Αλλά τότε έλεγαν ότι η μειοψηφία δεν θέλει το έργο και το καθυστερεί. Αλήθεια σήμερα, ποιος λέτε ότι καθυστερεί τις Αποθήκες Φραντζή; Μην αντιμετωπίζετε λοιπόν τις επιφυλάξεις και τις παρατηρήσεις των άλλων παρατάξεων εκ των προτέρων ως εχθρικές και στείρα αντιπολιτευόμενες παρεμβάσεις. Πιστεύω ότι πρέπει να επιζητάτε την προσέγγιση και όχι να μας απομακρύνετε. Πρέπει να μας πείθετε και όχι να μας αφορίζετε. Το ίδιο πρέπει βέβαια να κάνουμε κι εμείς.

Μην ακολουθείτε λοιπόν άκριτα τέτοιες διχαστικές συμπεριφορές, όπως αυτή του επικεφαλής σας. Αν πάλι διαπιστώσετε ότι κάποιος επιθυμεί το κακό του δήμου, στηλιτεύστε το σοβαρά και αιτιολογημένα και θα είμαστε μαζί σας. Όχι με χονδροειδή ψέματα και προβοκάτσιες όμως, όπως σε αυτή την περίπτωση. Καταλαβαίνετε πού μας οδηγεί αυτό; Πώς θα αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά και δύσκολα που ακολουθούν; Πετώντας πέτρες και αφορισμούς από τα χαρακώματά μας; Έχετε συναίσθηση τι μας περιμένει; Έχετε συναίσθηση τι τραβάνε οι αγρότες, οι επαγγελματίες οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι του δήμου και τι περιμένουν από εμάς; Γίνεται με τέτοιες πρακτικές να παράξουμε σοβαρή πολιτική και έργο; Εμείς πιστεύουμε πως με αυτούς τους όρους δεν μπορούμε. Δεν μπορούμε έτσι να πάμε τον τόπο ένα βήμα παραπέρα.

Σας καλούμε λοιπόν να μην ακολουθήσετε το δρόμο που χαράζει ο επικεφαλής σας και να βλέπετε με άλλο μάτι τις διαφορές που θα δημιουργηθούν στο δημοτικό συμβούλιο. Με επιχειρήματα να προσπαθούμε να πείθουμε ο ένας τον άλλον και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, έχοντας τα αυτιά μας ανοικτά. Υποσχόμαστε ότι το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς. Το ίδιο ελπίζουμε να κάνει και η μείζονα μειοψηφία. Ας γίνει αυτή η άδικη ανακοίνωση, η αφορμή για να αλλάξουμε όλοι προς το καλύτερο.

Κλείνω αυτό το θέμα, λέγοντας προς όλες τις παρατάξεις του ΔΣ, αυτό που πολύ εύστοχα είχε πει ο Καστοριάδης: «Λίγο ενδιαφέρον έχουν οι συγκεντρώσεις όπου όλοι οι συμμετέχοντες νομίζουν ότι κατέχουν εκ των προτέρων την αλήθεια, πάνω στα υπό συζήτηση θέματα».

Ας μην κάνουμε λοιπόν αυτό το λάθος κι εμείς και ας δώσουμε λίγο ενδιαφέρον στις συζητήσεις μας. Καλά τα προσυμβούλιά μας, καλή η προετοιμασία, αλλά αν μένουμε ταμπουρωμένοι στις αποφάσεις των προσυμβουλίων κλείνοντας τα αυτιά μας, θα μας λείπει πάντα ένα βασικό συστατικό της δημοκρατίας. Η άλλη άποψη. Ο διάλογος. Η συζήτηση. Η ουσιαστική διαφωνία και ζύμωση, που θα μας οδηγήσουν στις καλύτερες αποφάσεις. Στα σοβαρά θέματα που ο στόχος είναι κοινά αποδεκτός, όπως στο θέμα των σχολείων που όλοι τα θέλουμε, δεν μπορούμε να συνθέσουμε απόψεις και να αξιοποιήσουμε όλες τις ιδέες που μπορεί να υπάρχουν, αν ταμπουρωνόμαστε πίσω από τις προσυμβουλιακές μας θέσεις. Όταν έρθει η ώρα να συζητήσουμε απόψε αυτό το θέμα ας κάνουμε μια άσκηση δημοκρατίας. Ας το συζητήσουμε έτσι όπως πρέπει να συζητάμε εδώ μέσα. Ελεύθερα και ανοικτά. 

Ανδρέας Απ. Ζάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: