Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

Μια πρόταση απο την Πελληναία....

Η Ελλάδα είναι γεμάτη αρχαιότητες, όλοι το ξέρουμε. Ένα σημαντικό μέρος από αυτές βρίσκεται στην Κορινθία, όπου όμως, δυστυχώς, οι κάτοικοι έχουν αναπτύξει μια περίεργη ιδεολογία. Αφ’ ενός διακηρύσσουν τα πατριωτικά (και συχνά εθνικιστικά) τους αισθήματα και αφ’ ετέρου καταστρέφουν χωρίς τύψεις την πολιτιστική μας κληρονομιά. Θεωρούν ότι επειδή γεννήθηκαν σ’ αυτό τον τόπο, είναι δικαίωμά τους όχι μόνο να τον ξεπουλήσουν, αλλά και να τον καταστρέψουν. Ο δήμος Ξυλοκάστρου βάλλεται από την κερδοσκοπία από ξηράς και θαλάσσης. Βρισκόμαστε στο σημείο που αν δεν αντιδράσουμε θα χαθούν τα πάντα: το φυσικό περιβάλλον και τα ιστορικά μνημεία του τόπου.
Ένα από τα πολύ σημαντικά προβλήματα του δήμου είναι η προστασία και η ανάδειξη των αρχαιολογικών τόπων. Αν συγκρίνουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα αρχαία μνημεία στους γειτονικούς δήμους της Σικυώνος ή του Φενεού θα δούμε την διαφορά. Δεν ξέρω αν ευθύνεται ο δήμος ή η αρχαιολογική υπηρεσία, πάντως το αποτελέσματα αυτής της αδράνειας είναι τραγικά. Όποιος βρίσκει αρχαία τα καταστρέφει, τα καταχωνιάζει ή τα πουλάει. Όλοι γνωρίζουμε ότι η αρχαιοκαπηλία οργιάζει. Αρκετοί συμπατριώτες μας επιδίδονται στο «σπορ» και όχι μόνο δεν ντρέπονται αλλά καμαρώνουν και για τα ανδραγαθήματά τους. Η Πελλήνη είναι ουσιαστικά αφύλακτη και στο έλεος των αρπακτικών. Κι όμως υπάρχει θαμμένο θέατρο εκεί. Υπάρχει στάδιο. Στις αυλές των σπιτιών και στα άκτιστα οικόπεδα υπάρχουν αρχαία. Ακόμα κι αν έχει γίνει τρομακτική καταστροφή, μπορούμε να διασώσουμε ακόμα σημαντικά πράγματα. Είμαστε διατεθειμένοι «να πιέσουμε» αφού οι κρατικές υπηρεσίες δεν πράττουν τα δέοντα; Στο Παναρίτι υπάρχουν μυκηναϊκά «χαλάσματα». Θα τολμήσει κάποιος να τα δείξει (αν δεν τα έχουν χαλάσει) στους αρχαιολόγους; Στα Μεσαία καταστρέφουν ένα λόφο σπάνιου φυσικού κάλλους, όπου υπάρχουν αρχαία θεμέλια. Θα το αφήσουμε να περάσει έτσι και να γίνει ξενοδοχείο; Πόσα άλλα να αναφέρω; Πιθανόν να τα ξέρετε καλύτερα από μένα.
Προτείνω λοιπόν μια συζήτηση, η οποία θα μπορούσε ίσως να ενεργοποιήσει μια εκστρατεία πληροφόρησης των δημοτών για την σημασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Άλλωστε η σωστή διαχείριση των αρχαιοτήτων μπορεί να αποφέρει σημαντικά κέρδη στο δήμο. Η Πελλήνη μόνο θα μπορούσε να «απογειώσει» οικονομικά την περιοχή.
Θα περιμένω τις απόψεις σας.

Φιλικά,

ΠΕΛΛΗΝΑΙΑ

8 σχόλια:

Armonistas είπε...

Αγαπητή Πελληναία,
τα αυτονόητα λες, τα αυτονόητα λέμε κι εμείς τόσα χρόνια αλλά δυστυχώς έχει χαθεί το μέτρο νόησης.
Πελλήνη, Αριστοναύτες, το βουνό του Ερμή η Ζήρεια μέσα στα όρια ενός δήμου!!! Σκέψου να ήταν στην Ιταλία για παράδειγμα... Θα τα είχαν παντρέψει με τα κορυφαίας ποιότητας προϊόντα (σουλτανίνα, μήλο, λάδι κλπ) και δεν θα είχαν ανάγκη την ανάπτυξη δια της τσιμεντώσεως.
Αχ ρε σύγχρονε ραγιά, αποκοιμισμένε από τους άρχοντες που σε θέλουν πολίτη-πελάτη-καταναλωτή, ξύπνα ωρέεεε... και πάρτους με τις πέτρες. Έστω και με τις αρχαίες. Πέτρα νάναι κι ότι νάναι... Θα επανέλθω!

ΠΕΛΛΗΝΑΙΑ είπε...

Αγαπητέ armonistas,
Αν δεν "σερφάριζα" τα βράδια στο Διαδίκτυο, δεν θα σας ήξερα, παρ' όλο που την τελευταία δεκαετία - προσπαθώντας "να δέσω σπασμένα νήματα"- επισκέπτομαι την περιοχή όσο πιό συχνά μπορώ. Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσει αυτή η κατάσταση, αλλά δεν ξέρουν που και πως να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους.
Το περιοδικό σας είναι πολύ καλό, αλλά δεν κυκλοφορεί και δεν το έχω δει ποτέ σε έντυπη μορφή. Κυκλοφορείστε το στα τουριστικά σημεία. Στην ανάγκη βάλτε και μια συμβολική τιμή. Άλλωστε οι άνθρωποι ποτέ δεν εκτιμούν ότι τους παρέχεται δωρεάν.
Ο κόσμος παίρνει λανθασμένες αποφάσεις, γιατί του δίνουν λανθασμένες κατευθύνσεις. Κι επειδή είναι παραδόσπιστοι, ίσως αν καταλάβουν ότι μπορούν να βγάλουν λεφτά χωρίς να διαλύσουν τον τόπο τους, να πάρουν τα πράγματα άλλη τροπή. Η δημοσιοποίηση των "καυτών" θεμάτων και η πληροφόρηση των δημοτών είναι όπλα που, αν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να "φέρουν τα πάνω, κάτω", όπως έλεγε η γιαγιά μου η Πελληνίς.

Armonistas είπε...

Το περιοδικό μας βγαίνει σε 2.500 τεύχη και μοιράζεται χέρι με χέρι. Ένα από τα μειονεκτήματά του (μας) είναι η διανομή.
Όσο για το αντίτιμο ενσυνείδητα είναι μηδενικό, όπως και η μη ύπαρξη διαφημίσεων και "χορηγιών".
Πάντως έχουμε μια λίστα φίλων που τους τα στέλνουμε ταχυδρομικά. Αν θες μπορείς να μας στείλεις τη διεύθυνσή σου και να το παίρνεις και έντυπα. Αλλιώς πρέπει να ξέρεις κάποιον Αρμονίστα ή να περνάς από συγκεκριμένα "φιλαρμονικά" μαγαζιά, που δε μας τα πετάνε με την πρώτη ευκαιρία.
Ανδρέας

ΠΕΛΛΗΝΑΙΑ είπε...

Τα ονόματα δύο-τριών "φιλαρμονικών" (πολύ μ' αρέσει ο χαρακτηρισμός) μαγαζιών, που να είναι ανοικτά Σάββατο βράδυ, θα με εξυπηρετούσε περισσότερο. Βλέπεις ο ταχυδρόμος της γειτονιάς μου στην Αθήνα με έχει αναγκάσει, εδώ και χρόνια, να ματαιώσω όλες τις συνδρομές μου, γιατί τα δίνει "όπου νά'ναι". Mου το είπε μάλιστα: "Προτεραιότητα έχουν οι λογαριασμοί. Τα άλλα, όποτε μπορούμε". (Διότι, βέβαια, οι κρατικές υπηρεσίες λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα με την ίδια... υπευθυνότητα.)
Πάντως σ΄ευχαριστώ πολύ που προθυμοποιήθηκες να μου το στέλνεις.
Καλή σου μέρα

ξυλινος είπε...

Οι Αρμονίστας έχουν κάποια χρόνια που το παλεύουν.
Οι καιροί είναι δύσκολοι όπως ίσως και να ήταν πάντα.
Ένα από τα καλά της προσπάθειας ήταν και η γνωριμία με ανθρώπους που «δεν είχαν» φωνή, αλλά έχουν απόψεις σωστές και κύρια ΑΓΑΠΟΥΝ αυτή τη γη των προγόνων και σίγουρα όχι μόνο.
Ασφαλώς και δεν είναι κακή η ιδέα σου για ενημέρωση.
Η μικρή, πικρή μας πείρα, έδειξε ότι οι πλειοψηφία ενδιαφέρεται μόνο για ότι έχει σχέση με το πώς θα κτίσουν, πουλήσουν, κονομήσουν και τα υπόλοιπα για τους γραφικούς….Υπάρχει και ένα μεγάλο μέρος σκεπτόμενων συμπολιτών που κατοικούν σε άλλα μέρη και έτσι υπερισχύουν συντριπτικά οι « ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΔΕΣ», βλέπε Αχαρνείς κατά Νιόνιο!
Θα πρέπει να ξέρεις ότι οι Αρμονίστας θεωρούνται οι «λεπροί» της πόλης.
Το περιοδικό μας το κρύβουν πολλοί, όταν το παίρνουν…
Άλλοι μας λένε να τους το δίνουμε «διακριτικά»!
Μαγαζατόροι στην πόλη και στα ορεινά καφενεία, το εξαφανίζουν μόλις απομακρυνόμαστε!
Τα μαγαζιά των Αρμονίστας στην πόλη και οι επαγγελματίες υφίστανται ένα κρυφό οικονομικό πόλεμο πράγμα που κάνει άλλους να κρύβουν τις φιλοαρμονικές απόψεις τους για να μην υποστούν τις κυρώσεις!!
Άλλοι, πραγματικά ευαισθητοποιημένοι, δεν τολμούν να αναφέρουν ότι συμφωνούν με τους Αρμονίστας γιατί φοβούνται τις συνέπειες….
Και αν όλα αυτά σου φαίνονται τρελά, να ξέρεις ότι η απόσταση ανάμεσα στην πρωτεύουσα και το Ξυ-τσιμεντόκαστρο, δεν είναι 120 χιλ. είναι 30- 50 χρόνια, σε νοοτροπίες…και όσοι κατοικούν αλλού και μας επισκέπτονται περιστασιακά δεν μπορούν βέβαια να το αντιληφθούν..
Μόνο να το υποπτευθούν ίσως, βλέποντας και την λεηλασία που υφίσταται αυτός ο τόπος από την άρχουσα τάξη του ,συνεπικουρούμενη βέβαια από το πόπολο μικρό και μεσαίο που κυνηγά πάση θυσία να ξεπουλήσει για να γλείψει Κανά κοκαλάκι εκπεφρασμένο σε πολλά κυβικά και άλλα υλικά…
Δύσκολα…..

ΠΕΛΛΗΝΑΙΑ είπε...

Η αλήθεια είναι ότι είχα αντιληφθεί πως κανείς δεν θίγει τα κακώς κείμενα, αλλά το απέδιδα στην αμάθεια. Τώρα ανακαλύπτω ότι εκτός από καθυστερημένα μυαλά και οπισθοδρομικές αντιλήψεις υπάρχει και κακία. Δεν μπορώ να βρω άλλη εξήγηση, έχω τρελλαθεί μ' αυτά που διαβάζω.
Η δημοσιότητα είναι το μόνο όπλο που φοβούνται οι άνθρωποι αυτού του είδους. Γι' αυτό φέρτε περιοδικά σε βιβλιοπωλεία της Αθήνας, στην ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ για παράδειγμα, όπου δέχονται free press. Κι έπειτα ας στραφούμε στις αθηναϊκές εφημερίδες. Τα νέα μαθεύονται γρήγορα και στο
κάτω κάτω της γραφής, ο τόπος δεν είναι μόνο δικός τους, για να τους αφήσουμε να τον κάνουν ό,τι θέλουν.
Καλή εβδομάδα σε όλους.

ξυλινος είπε...

Όταν όλη η Ελληνική οικονομία σύρεται από την locomotive που λέγεται οικοδομή, από χούντα και μετά και το αγροτικό εισόδημα διαρκώς απαξιώνεται, στρέφοντας τους πάντες στην οικοπεδοποίηση – τσιμεντοποίηση των πάντων, ώστε να ευημερούν οι δείκτες του Αλλογοσκούφη και του Σουφλια και να διογκώνεται και αυξάνεται η κατανάλωση σκουπιδιών, πολύ φοβάμαι ότι καμιά δημοσιοποίηση δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ανάσχεση της επιθυμίας του μέσου συμπολίτη για ξεπούλημα - ανάπτυξη της γης του.
Αν έχεις την ευχέρεια αγαπητή μου να παρακολουθήσεις τα τεκταινόμενα περί το ΓΠΣ. Που λαβαίνουν χώρα αυτή την περίοδο, θα αντιληφθείς τι μας περιμένει…
Συγγνώμη για την απαισιοδοξία και καλή σου εβδομάδα.

ΥΓ. Εδώ ξεκίνησε « καλά», με την συνεδρίαση του δημοτικο-ντροπιαστικου συμβουλίου…και το μέλλον που μας επιφυλάσσουν

ΠΕΛΛΗΝΑΙΑ είπε...

Τελικά στην Ελλάδα δεν είσαι ό,τι δηλώσεις. Είσαι ό,τι βολεύει τον προϊστάμενό σου. Η γνωστή Εφορεία Αρχαιοτήτων στέλνει τον "αρχιφύλακά" της, όπως τον ονομάζει, για να διενεργήσει αυτοψίες. Ο δε προϊστάμενος ωρύεται για την καχυποψία του πολίτη, που αμφισβήτησε τις ικανότητες του συγκεκριμένου υπαλλήλου και ζήτησε επιστήμονα αρχαιολόγο.