Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

30η Αντισαρακοστιανή πρόταση: Ομορφαίνεις το άσχημο...

Επειδή αυτές τις μέρες βλέπουμε τον Asebilio μαζί με τον πρωθυπουργό να κοιτάνε την Αθήνα από ψηλά (θα μπορούσαν να το κάνουν πριν δεκατόσα χρόνια όταν σχεδίαζαν τα ολυμπιακά έργα, αλλά τέλος πάντων) και να δηλώνουν ότι θα προσπαθήσουν να ομορφύνουν το άσχημο, ας παρουσιάσουμε κι εμείς μια δική μας, ανάλογη πρόταση. Λόγω απογοήτευσης, είχαμε σταματήσει για λίγο τις αντισαρακοστιανές μας προτάσεις, αλλά είναι καιρός να ξαναρχίσουμε.
30η πρόταση λοιπόν και αφορά στην προσπάθεια να ομορφύνουμε τα άσχημα. Σε αυτό το πλαίσιο προηγήθηκαν κι άλλες προτάσεις (π.χ. κάδοι σκουπιδιών) και θα ακολουθήσουν επίσης κι άλλες.
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η καθημερινότητά μας έχει γεμίσει άσχημες εικόνες, απλά δεν τους δίνουμε τόση σημασία. Έχουμε "αρρωστήσει" και δεν μας ενοχλεί, όσο θα έπρεπε, το άσχημο. Στα φαρμακεία δεν έχουν φέρει ακόμα βιταμίνες αισθητικής και το κιτς μάς κατατρώει τα σωθικά όλο και πιο πολύ.
Εδώ στο Ξυλόκαστρο (βάλτε τη δική σας πόλη στη θέση του), τι λένε όλοι αν τους ρωτήσεις ποιο είναι το πιο άσχημο πράγμα; "Οι πολλές πολυκατοικίες", απαντάνε με μια φωνή! "Το πολύ τσιμέντο! ".
Πολλές πολυκατοικίες; Πολλοί τοίχοι; Πολλές επιφάνειες για εικαστική παρέμβαση! Πολλές και μεγάλες επιφάνειες για ζωγραφική!
Όχι μόνο για graffity, αλλά και για ζωγραφική. Να ζωγραφίσουμε τις πολυκατοικίες και το τσιμέντο, λοιπόν!
Με τις μεγάλες επιφάνειες έχει ασχοληθεί πιο πολύ η διαφήμιση, αλλά εδώ και λίγα χρόνια όλο και περισσότεροι εικαστικοί καταπιάνονται με το "άθλημα". Πληθαίνουν οι "καλλιτέχνες μεγάλων επιφανειών", όπως κάποτε λέγαμε χαϊδευτικά τους μπογιατζήδες. Στην πρωτεύουσα υπάρχουν άνθρωποι, ινστιτούτα και σχολές που μπορούν να μας βοηθήσουν. Ήδη έχουμε κάνει τις πρώτες επαφές και υπάρχει θετικότατη ανταπόκριση. Βέβαια, να μην ξεχνάμε και τους graffitάδες.
Για τους ιδιοκτήτες θα υπάρχει το κίνητρο: "δωρεάν βάψιμο" του τοίχου τους και για την πόλη: μια αισθητική απογείωση! Ένα λουλούδι, ένα δέντρο, ένα παράθυρο με θέα, αυτό που υπάρχει πίσω από τον τοίχο και κρύβεται ή ότι άλλο εμπνευστεί ο καλλιτέχνης, μπορεί να αποτυπωθεί και να μας ομορφύνει λίγο τη ζωή.
Την επόμενη φορά που θα βγείτε στην πόλη, προσέξτε πόσοι τέτοιοι τοίχοι υπάρχουν! Πόσα πλαϊνά πολυκατοικιών και πόσες επιφάνειες, κατάλληλες για τέτοιες επεμβάσεις. Οι αρχιτέκτονες Asebilio στην Αθήνα και Zazzara στην Κόρινθο δεν ξέρουμε αν συμφωνούν, πάντως εμείς πιστεύουμε ότι θα είναι μια γερή δόση ομορφιάς στις σύγχρονες, άσχημες πόλεις.
Μου πρωτοπέρασε από το μυαλό πριν 20 (?) χρόνια περίπου, όταν πρωτοείδα ζωγραφισμένους τους σωλήνες της Χαλυβουργικής στην Ελευσίνα. Εκεί έγινε το πρώτο κλικ και συνειδητοποίησα ότι και το πιο άσχημο πράγμα μπορεί να ομορφύνει, αν υπάρχει φαντασία. Τι λέτε λοιπόν, εσείς στην εξουσία; Η φαντασία χωράει πουθενά;
...συνεχίζεται
Ανδρέας Απ. Ζάρρος

4 σχόλια:

Armonistas είπε...

Σήμερα μου είπε φίλος ότι ο δήμαρχος Τιράνων έκανε αυτή την παρέμβαση και βρήκα στο δίκτυο καταπληκτικές φωτο. Θα τις ανεβάσω αργότερα. Καταπληκτική δουλειά!!!

Μαρία Δ. είπε...

Το πρόβλημα είναι ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε λίγο υπερβολικοί με μερικά πράγματα και πολύ φοβάμαι ότι αν αρχίσουμε να μετατρέπουμε τα σπίτια μας σε ζωγραφιές στο τέλος θα φτάσουμε στα άκρα και θα καταλήξουμε αυτό που βλέπουμε να μας κουράζει αισθητικά.

Είχα διαβάσει, αν θυμάμαι καλά, πέρσι, στο Κ της Κυριακάτικης Καθημερινής, μια ανάλογη προσπάθεια που είχε γίνει στην Αθήνα προκειμένου να δώσουν λίγο χρώμα στην πόλη και το αποτέλεσμα ήταν τελικά εντελώς αντίθετο από αυτό που περίμεναν.

Χρειάζεται πολλή μεγάλη προσοχη, λοιπόν, και οργανωμένο σχέδιο για να βγει ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι τα έργα τέχνης αναδεικνύονται περισσότερο σε μια άδεια επιφάνεια.

Armonistas είπε...

Εννοείται ότι θέλει μεγάλη προσοχή και είμαι σίγουρος ότι θα τη διαθέτουν αυτοί που μπορούν να πάρουν μια τέτοια απόφαση.

ΠΕΛΛΗΝΑΙΑ είπε...

Να προσθέσω την πληροφορία ότι ο δήμαρχος Τιράνων είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της χώρας του, οπότε έχει τα προσόντα να κρίνει τις καλλιτεχνικές επεμβάσεις...