Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΦΡΑΝΤΖΗ, ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ...


Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Ξυλοκάστρου, ο αρχηγός της μειοψηφίας κ. Αλογογιάννης ζήτησε, προ ημερησίας, ενημέρωση για την πορεία της ανάπλασης των Αποθηκών Φραντζή. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην Αρμονική Ανάπτυξη και στη μόνιμη πια πρότασή μας για αλλαγή του σχεδίου, που επικαιροποιήσαμε πρόσφατα.

Ο δήμαρχος απάντησε στον κ. Αλογογιάννη και θα φροντίσουμε σύντομα, να αναρτήσουμε ολόκληρη την απάντησή του. Επειδή, άφησε ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό για αλλαγή του σχεδίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "αν χωράει το σχέδιο βελτιώσεις, εδώ είμαστε και θα το συζητήσουμε", κάνω πως δεν άκουσα όλα τ' άλλα εξωφρενικά που είπε και δεν θα απαντήσω, προς το παρόν.

Θα θυμήσω όμως, μερικές βασικές πτυχές του ζητήματος και ορισμένα γεγονότα που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι:

1. Ποτέ δεν τέθηκε θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ή σε κάποια άλλη δημόσια διαβούλευση, τι ακριβώς θα κάνουμε στις Αποθήκες Φραντζή. Στις πολλές συζητήσεις που είχαν γίνει για την αγορά του κτηρίου, πάντα μίλαγαν γενικά για έναν πολυχώρο πολιτισμού.

2. Οι δημότες Ξυλοκάστρου είδαν το σχέδιο, όταν αναρτήθηκε έξω από τις Αποθήκες, τον Ιούνιο του 2006. Τότε το είδαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς ποτέ πριν δεν παρουσιάστηκε το σχέδιο στο δημοτικό συμβούλιο. Ποτέ και πουθενά δεν ειπώθηκε ότι θα υλοποιηθεί αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο, που περιλαμβάνει ένα εστιατόριο 500 τ.μ.

3. Η Αρμονική Ανάπτυξη από το 2002 μιλά για τις Αποθήκες Φραντζή και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην πόλη. Περιμέναμε πώς και πώς τη συζήτηση για την αξιοποίησή τους, η οποία όμως, δεν ήρθε ποτέ. Επίσης, από την πρώτη στιγμή που αναρτήθηκε το συγκεκριμένο σχέδιο, με ανακοινώσεις μας, με εκτενή αναφορά στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, με πάρα πολλά άρθρα στα τεύχη του περιοδικού μας "Οι Αρμονίστας", αλλά και με αίτημα που καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο μαζεύοντας υπογραφές 25 δημοτών, όπως προβλέπει ο νόμος, αναδεικνύουμε το θέμα και παρουσιάζουμε και την πρότασή μας, αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις συμπολιτών μας. Όλα τα έντυπά μας από το 2002, έχουν αναφορές στο θέμα και όλα έχουν κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο.

4. Επικοινωνήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και μας ξεκαθάρισαν ότι η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου, δεν χρειάζεται καμία χρονοβόρα γραφειοκρατική εμπλοκή με τις υπηρεσίες που ελέγχουν τα διατηρητέα και είναι μια (σχετικά απλή) συνεννόηση μεταξύ δήμου και εργολάβου. Αυτό σημαίνει ότι, αν θέλουμε και μπορούμε και προλαβαίνουμε.
Ήδη, οι πρώτοι σύλλογοι και πολλοί πολίτες απαντούν θετικά στο κάλεσμά μας για δημόσια συζήτηση. Ο δήμαρχος σήμερα, μπορεί να το ψέλλισε, ανάμεσα σε πολλά άλλα... ΓΚΡΡΡΡΡΡΡ, το είπε όμως. Το συζητάει για βελτίωση του σχεδίου.

Ας ξεσκαρτάρουμε τα υπόλοιπα και ας κρατήσουμε αυτό.
Πάμε καλύτερα, από άλλες φορές...

2 σχόλια:

Λάμπης Φίλης είπε...

Υπάρχουν αρχιτέκτονες στο Ξυλόκαστρο που θα μπορούσαν να ερωτηθούν και να εκφράσουν την άποψή τους, ο Γρηγόρης Κλαδούχος για παράδειγμα. Γιατί δεν ερωτούνται;

Ανώνυμος είπε...

Ρε συ Αντρέα, διάβασε το άρθρο στην τελευταία εφημερίδα τους για τις Αποθήκες. Δεν λένε κουβέντα για εστιατόριο και λένε για αίθουσες συνεδρίων κλπ κλπ και λοιπών πολιτιστικών δραστηριοστήτων. Μας δουλεύουν. Τι περιμένεις να συζητήσεις με αυτούς; Ματαιοπονείς.