Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Μια μικρή πόλη στο κέντρο του κόσμου της...


Με αφορμή τις συνενώσεις, τα κέντρα του κόσμου και τις συζητήσεις που δειλά δειλά αρχίζουν, θυμήθηκα μια ιστορία σε τρεις συνέχειες, που έγραψα το 2003 και δημοσιευόντουσαν σε μια τοπική εφημερίδα. Η εφημερίδα αυτή έκλεισε γρήγορα και δεν πρόλαβε να δημοσιευτεί το γ' μέρος, όπου, μεταξύ άλλων, το σοφό φεγγάρι έλεγε στους Νεοέλληνες:
Νεοέλληνες, γεια σας. Ζείτε σε μια περιοχή με θάλασσα, βουνό και κάμπο. Κάποιοι σας έβαλαν όρια και σας είπαν ότι από ένα σημείο και μετά αρχίζουν άλλες πόλεις. Άλλες πόλεις όμως με την ίδια θάλασσα, άλλες με το ίδιο βουνό και τον ίδιο κάμπο. Μέχρι τώρα μάθατε να δουλεύετε συλλογικά και να ενεργοποιείτε τον κόσμο της πόλης. Σκεφτόσαστε πόσο καλύτερα αποτελέσματα θα είχατε αν όλα αυτά τα κάνατε μαζί με τους γείτονές σας; Τι νόημα έχουν τα όρια; Είναι πλασματικά. Την ίδια θάλασσα έχετε. Αν τη φροντίσετε όλοι μαζί, μπορεί να τη σώσετε. Προϊόντα βγάζετε κι εσείς κι αυτοί. Οι αγορές σας μπορούν να ζωντανέψουν μόνο και μόνο από την ανταλλαγή τους. Πολλά μπορείτε να κάνετε με τους δίπλα σας, αν συνεργαστείτε.
Ακούστε και το άλλο. Αδελφοποιείστε με πόλεις από χώρες μακρινές και καλά κάνετε. Αλλά πότε θα αδελφοποιηθείτε με τους Φενεάτες, τους Στυμφαλίτες, τους Βοιωτούς; Δεν καταλαβαίνετε ότι όλοι μαζί έχετε πλεονεκτήματα περίσσια; Τουρισμός, εμπόριο, τοπίο, πολιτισμός. Όλοι μαζί. Βγείτε από τα όριά σας. Άρχοντες του τόπου κάντε την υπέρβαση και συναντηθείτε με τους γειτόνους. Υποτίθεται ότι εσείς πρέπει να καθοδηγείτε τον τόπο σας με στόχους μακρινούς κι ωραίους. Ανοίξτε λοιπόν τα όρια και τα μυαλά σας
”.
Τώρα, με την άνεση που μας δίνει το ηλεκτρονικό άπειρο, ας ολοκληρώσουμε τη δημοσίευση. Όσοι θέλουν να τη διαβάσουν, πατάνε εδώ...

3 σχόλια:

ξυλινος είπε...

«ο πολιτισμένος πολιτισμός!» μας έχει φροντίσει πάντως για μια ενοποίηση..
αυτή που ακούει στο όνομα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!!
Κάθε δρόμος κεντρικός ή αγροτικός, κάθε αγρός όπου γίνεται συγκομιδή με εργάτες, κάθε παραλία, κάθε ρέμα, πλαγιά, ράχη που είναι εφικτή η προσέγγιση με αυτοκίνητο, κάθε μαρίνα, γήπεδο, χαντάκι, ποτάμι, παράδρομος σιδηρ. Γραμμής, κάθε γειτονιά από τα διαφημιστικά φυλλάδια.
Παντού σχεδόν πλέον.
ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
ΚΑΤΑΝΑΛΏΝΟΥΜΕ άρα ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ!
Καταναλώνοντας στηρίζουμε την εθνική οικονομία…[γιαυτό πετάει…]
Καταναλώνοντας στηρίζουμε τις θέσεις εργασίας….[καλοπληρωμένες πάντα..}
Καταναλώνοντας διώχνουμε το άγχος…[ψωνίζω-θεραπεία ‘η η θεραπεία του ψώνιου]
Απόσυρση αυτοκινήτων, κλιματιστικών, αλουμινίων… [για το καλό μας, το κλίμα,[
Αγοράστε, αγοράστε, ανανεωθείτε, ανακαινισθείτε, αναπαλαιωθείτε, ανακυκλωθείτε….αλλάξτε ψυχολογία και ψωνίστε…,αλλάξτε ρούχα, αυτοκίνητο, μηχανή, μηχανήματα, τηλέφωνα…….
ΜΥΑΛΑ ΠΟΤΕ!
Με πλαστικό χρήμα, χάρτινο χρήμα. Μεταλλικό χρήμα, βρώμικο χρήμα, μαύρο χρήμα, κάτω από το τραπέζι χρήμα, χρήμα με ουρά, τζακ ποτ χρήμα, τρίδυμο χρήμα, στοίχημα χρήμα, καζίνο χρήμα, λόττο χρήμα, κινο χρήμα, προπό χρήμα….
Καταναλώστε
για τις βιομηχανίες, τους εργαζόμενους, τους εργοστασιάρχες, τις πολυεθνικές το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Το ΝΑΤΟ, την ΕΕ , την Λέμαν Μπραδερς, την Μοργκαν Στανλευ, τις τράπεζες, τον Κοκκάλινο ΟΣΦΠ, τον πολυμετοχικό ΠΑΟ, τους άγιους πατέρες με την απίστευτη περιουσία για τα επουράνια…..αλώνια.., τις βιομηχανίες όπλων, τις αναδυόμενες οικονομίες, τις αναπτυγμένες οικονομίες, τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, τους χρηματιστές, το χρηματιστήριο εμπορευμάτων,παραγώγων,τις ασφα-ληστικές εταιρείες , τις εταιρείες ενοικίασης ανθρώπων, τις χώρες του ΟΠΕΚ.. κλπ .κλπ.
Καταναλώστε, αποχαυνωθείτε, αγοράστε για αυτό η γη γυρίζει…..

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΑΝΤΟΥ και κυρίως στα μυαλά μας…


ΥΓ η ανωτέρω ανάρτηση ήταν απλά το έναυσμα….

Λάμπης Φίλης είπε...

Βραβείο Νομπελ Οικονομίας.
Πρώτη φορά η σουηδική Ακαδημία απονέμει το βραβείο Οικονομίας σε γυναίκα. Είναι η Αμερικανίδα οικονομολόγος Ελινορ Ορστρομ και θα το μοιραστεί με τον ομοεθνή συνάδελφό της Ολιβερ Ουίλιαμσον, οι οποίοι απέδειξαν με τις θεωρίες τους ότι μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση δημόσιας περιουσίας από Ενώσεις πολιτών και επιτυχής επίλυση διαφορών μεταξύ εταιρειών. Σχολιάζοντας τα πρόσωπα των βραβευθέντων και το σκεπτικό της Ακαδημίας, πολλοί αρθρογράφοι συμφωνούν ότι -όπως και πέρσι με τον Πολ Κρούγκαν- έτσι κι εφέτος το Νομπέλ αντανακλά τα δεδομένα που δημιούργησε η οικονομική κρίση.

Η Αμερικανίδα οικονομολόγος και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα Έλινορ Όστορμ με την έρευνά της απέδειξε ότι πολλές φορές οι γραφειοκράτες δεν έχουν σωστές πληροφορίες για την οικονομική διαχείριση των φυσικών πόρων μιας περιοχής σε αντίθεση με τους κατοίκους της, που τους γνωρίζουν και είναι σε θέση να τους εκμεταλλευτούν καλύτερα και έγινε η πρώτη γυναίκα που της απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομίας.

Η Όστρομ μοιράστηκε το Νόμπελ με τον επίσης Αμερικανό οικονομολόγο Όλιβερ Ουίλιαμσον που με την έρευνά του απέδειξε ότι οι αγορές και οι ιεραρχικά δομημένες οργανώσεις, στα πρότυπα των επιχειρήσεων, έχουν εναλλακτικές δομές διαχείρισης που διαφέρουν μεταξύ τους στον τρόπο που λύνουν θέματα σύγκρουσης συμφερόντων.

ξυλινος είπε...

Αγαπητέ Labis πότε οι γραφειοκράτες ενδιαφέρθηκαν για ανθρώπους, μέσα από τα πολυτελή τους, γραφεία, σπίτια, οχήματα κάθε είδους…;
Για δείκτες, μαθηματικά μοντέλα, στατιστικά στοιχεία και άλλα τέτοια ενδιαφέρονται..
Για αυτό πληρώνονται άλλωστε…