Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Σπατάλες...

Μας το είπε το ποίημα ο πρωθυπουργός απόψε. Άφησε και περιθώριο να επανέλθει, αν δεν αποδώσουν τα μέτρα και τότε θα μας βάλει ...χιλιόμετρα! Μέσα σ' όλα τα στιχάκια, είπε κι αυτό: Οι σπατάλες του δημόσιου τομέα, πρέπει να κοπούν.
Επειδή συγκινήθηκα και η απαγγελία του ΓΑΠ κέντρισε τα πατριωτικά μου ιδεώδη, είπα να βοηθήσω κι εγώ λίγο την κατάσταση και θα προτείνω 3 μικρές σπατάλες που μπορούν να μειωθούν. Όποιος θέλει ας προσθέσει και τις δικές του, για να γίνουνε πολλές!
1. Σήμερα 2 Φεβρουαρίου, περνώντας μπροστά από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ξυλοκάστρου, είδα άλλη μία φορά το τεράστιο Χριστουγεννιάτικο δέντρο από λαμπιόνια, καθώς και δεκάδες λάμπες τυλιγμένες σ' ένα πεύκο, να ...λάμπουν!
Παρατηρώ επίσης καθημερινά τους δημοτικούς υπαλλήλους να ξεκρεμάνε φώτα και στολίδια, να ξεκρεμάνε, να ξεκρεμάνε και τελειωμό να μην έχουν. Φίλος που δουλεύει σε γειτονικό δήμο, μου είπε ότι ασχολούνται ενάμιση μήνα για την όλη διαδικασία! Δηλαδή εμείς που είμαστε δήμος με 25 χωριά, μπορεί να ασχολούμαστε και παραπάνω!
Στολίδια λοιπόν, εργατοώρες και κιλοβάτ! Μήπως θα μπορούσαμε να τα μειώσουμε όλα αυτά; Να στολίζουμε τις πλατείες μόνο, ας πούμε και να δίνουμε και κανά στολίδι στους δημότες να βάζουν στα μπαλκόνια και να το βγάζουν έγκαιρα; Μήπως αν το συζητήσουμε βρούμε καμιά λύση και γλιτώσουμε και εργατοώρες και κιλοβάτ;
2.
Κάθε χρόνο λαμβάνω δεκάδες κάρτες από αιρετούς. Στη γιορτή μου, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, δήμαρχος, Νομάρχης και βουλευτάδες, μου εύχονται και μου ξαναεύχονται. Χαρτί, γραμματόσημα, εργατοώρες για εκατομμύρια Έλληνες ψηφοφόρους. Μήπως βρε άρχοντες να τα κόψετε αυτά; Μήπως να απαγορευτούν αν χρειαστεί; Νομίζω ότι θα το αντέξουμε...
3.
Δημόσιες υπηρεσίες και θερμοστάτης. Πείτε μου μια δημόσια υπηρεσία που πάτε το χειμώνα και δεν σκάει ο τζίτζικας από τη ζέστη και το καλοκαίρι δεν παγώνετε, με ανοικτά τα παράθυρα! Κιλοβάτ ατελείωτα...
Πιστεύετε ότι τα παραπάνω είναι μικρά;
Αν τα πολλαπλασιάσεις όμως επί τόσα κτήρια, επί τόσες εργατοώρες και επί τόσα κιλοβάτ, ίσως να μην είναι και τόσο αμελητέα η μείωση. Και αν υπολογίσετε ότι υπάρχουν και εκατοντάδες άλλα παρόμοια "μικρά" παραδείγματα, τότε μιλάμε για πολύ μεγάλο άθροισμα.
Εκτός από τα μεγάλα λοιπόν (χρηματιστήρια, Βατοπέδια, Μίζενς κλπ), που πρέπει οπωσδήποτε να λύσουμε, υπάρχουν και πολλά μικρά που μπορούμε άνετα να ζήσουμε και χωρίς αυτά. Μέχρι να καταλάβουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τους επάνω, γιατί τότε θα λυθούν όλα...
Ανδρέας Απ. Ζάρρος

2 σχόλια:

Λάμπης Φίλης είπε...

Αντρέα εσύ είσαι έξυπνο άτομο, πως σου διαφεύγει! Να μείνει ο στολισμός, να μην ανάβουν τα φώτα για να γλυτώσουμε τις εργατοώρες!
Τώρα κουράστηκα, θα επανέλθω με άλλες λύσεις!

Λάμπης Φίλης είπε...

Για τις κάρτες: ας αρχίσουμε με το μαλακό. Να στέλνουν στο τέλος της τετρεατίας, πριν τις εκλογές! 75% μείωση! Καλό για αρχή!