Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Θέλετε ν' απεργήσουν οι καθηγητές;


Άσκηση αλληλεγγύης Νο 1.

Ήρθε πάλι η σειρά των εκπαιδευτικών. Έχουμε στηρίξει τις ελπίδες μας σε διάφορους κλάδους την τελευταία τριετία και τώρα επανήλθαμε στους καθηγητές. Είναι ανθρώπινο να λες και να πιστεύεις ότι κάποιοι θα μπορέσουν με τον αγώνα τους να αλλάξουν το ρου της ιστορίας. Είναι όμως δυνατόν να γίνει;

Αφού προσπεράσουμε το σύνηθες αλληλοφάγωμα του τύπου "ποιοι μωρέ; οι ιδιαιτεράκηδες; οι τεμπέληδες; οι χαραμοφάηδες" πρέπει να δούμε και λίγο τη ρεαλιστική πλευρά των πραγμάτων. Θα πάρω ως παράδειγμα μία τετραμελή οικογένεια που ο ένας γονιός είναι εκπαιδευτικός (που δεν κάνει ιδιαίτερα) και ο άλλος ή άνεργος ή ελεύθερος επαγγελματίας ή υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ ή ότι άλλο σκεφτείτε. Πάνω κάτω αυτοί, το ίδιο εισόδημα -δεν- έχουν! Ζητάμε λοιπόν απ' αυτόν τον εκπαιδευτικό να κάνει απεργίες διαρκείας και να απαρνηθεί το μοναδικό έσοδο της οικογένειάς του. Καλά κάνουμε και το ζητάμε, λέω εγώ. Έτσι κι αλλιώς χωρίς μισθό είναι εδώ και καιρό με τις μειώσεις, τους φόρους και τα χαράτσια. Όλα καλά μέχρι εδώ. Όμως πώς θα ζήσει αυτό το διάστημα η οικογένεια; Τα τρέχοντα έξοδα πώς θα πληρωθούν;

Η δική μου απάντηση σε αυτά τα δύσκολα ερωτήματα είναι η εξής: Αλληλεγγύη. Να σταθούμε όλοι δίπλα τους, όχι μόνο ηθικά αλλά και πρακτικά. Πόσοι καθηγητές υπάρχουν σε κάθε τόπο; Τόσοι! Ε, λοιπόν όλοι εμείς οι υπόλοιποι να αναλάβουμε να ελαφρύνουμε τα βάρη τους όσο απεργούν. Από φαΐ μέχρι λογαριασμούς ΔΕΗ. Δεν συζητάμε για υπηρεσίες και προϊόντα που δεν είναι απαραίτητο το ευρώ. Αυτά εύκολα μπορούμε να τα προσφέρουμε. Για τα υπόλοιπα όσο ζόρι και να τραβάμε όλοι μας μπορούμε να στηρίξουμε μερικές δεκάδες οικογένειες καθηγητών σαν τόπος. Αν είμαστε σωστοί αυτό πρέπει να κάνουμε, για να έχουμε την απαίτηση από αυτούς ν' αγωνιστούν. Να σταθούμε δίπλα τους και να τους στηρίξουμε πολλαπλώς! 

Αν γίνει αυτό, τότε έχω κι εγώ απαίτηση ν' απεργήσουν οι καθηγητές και παράλληλα έχω ελπίδες ότι μια τέτοια κοινωνία μπορεί κάποτε να δει άσπρη μέρα. Γιατί γι' αυτήν την κοινωνία πρέπει να μαχόμαστε. Την κοινωνία της αλληλεγγύης.

Ανδρέας Απ. Ζάρρος

ΥΓ: Προσφέρω δωρεάν οποιαδήποτε υπηρεσία της ειδικότητάς μου χρειαστεί, σε όποιον καθηγητή απεργήσει. Επίσης μπορώ να συμμετέχω σε οτιδήποτε ανάλογο οργανωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: