Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014

Σκουπίδια για εμάς, χρήματα για άλλους...


Το πιο "ξεχωριστό" χαρακτηριστικό του σύγχρονου ανθρώπου είναι η μεγάλη παραγωγή σκουπιδιών. Η μεγέθυνση σε όλα τα επίπεδα (κάποιοι το λένε ανάπτυξη) έχει δημιουργήσει ένα καινούριο ανθρωπότυπο, τον Homo Skoupidoparagogos.

Επειδή τα σκουπίδια είναι πολλά και από την άλλη μυρίζουν κι άσχημα, κάποιοι πρέπει να τα εξαφανίζουν και να μην τα βλέπουμε. Γιατί άλλωστε να βλέπουμε τα χάλια μας; Χρόνια τώρα τα ρίχναμε στις πίσω αυλές των δήμων μας κάνοντας πως δεν υπάρχουν. Κανένας, ή σχεδόν κανένας, δήμαρχος δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου κι έτσι φτάσαμε σήμερα με την απειλή προστίμων και "κρίσιμων" προθεσμιών να ψάχνουμε λύση. 

Η Συμπολιτεία Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης έθιξε προεκλογικά το μείζον αυτό ζήτημα και μάλιστα οργάνωσε μία πολύ σημαντική εκδήλωση για να ενημερώσει τους πολίτες για τους προωθούμενους σχεδιασμούς κυβέρνησης και περιφέρειας Πελοποννήσου (το ότι ήταν η μόνη δημοτική παράταξη που ασχολήθηκε με το θέμα είναι περιττό να το αναφέρουμε μάλλον...). Στην εκδήλωση αυτή παρουσιάστηκε και μία τεκμηριωμένη πρόταση από την ΠΡΩΣΥΝΑΤ και τον Τάσο Κεφαλά για τη διαχείριση και τη μείωση παραγωγής σκουπιδιών σε μικρή κλίμακα, που μπορούσαν να υλοποιήσουν μόνοι τους οι δήμοι ή μαζί με γειτονικούς δήμους.

Ε λοιπόν, παρ' όλο που οι περισσότερες δημοτικές αρχές κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και θέλουν να ξεφορτωθούν αυτό το βραχνά, η καλή κυβέρνηση φροντίζει, μη τυχόν εμφανιστεί κάποια δημοτική αρχή με ...κότσια, να αφαιρέσει από τους δήμους αυτή τη δυνατότητα.

Στον καινούριο νόμο για την αυτοδιοίκηση που προωθεί η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων αφαιρεί τη δυνατότητα διαχείρισης των σκουπιδιών από τους δήμους. Διαβάστε περισσότερα στην ανακοίνωση της ΠΡΩΣΥΝΑΤ και συνυπογράψτε όσες συλλογικότητες συμφωνείτε με το κείμενο.

Όπως καταλαβαίνετε, μέχρι να τελειώσει το καλοκαίρι θα μας έχουν τακτοποιήσει πολλά ζητήματα. Πού να δείτε με τα χωροταξικά τι μας ετοιμάζει ο κ. Ταγαράς μας! Αυτά θα σας τα πω άλλη μέρα. Εμείς λιαζόμαστε κι η τύχη μας δουλεύει...

Ανδρέας Απ. Ζάρρος

ΥΓ: Παρεμπιπτόντως, δείτε κι αυτό:

To Μανιφέστο «Ύστατη έκκληση»
Ένα ιστορικών διαστάσεων Μανιφέστο «Ύστατη Έκκληση» δημοσιεύθηκε στην Ισπανία. Το υπογράφουν όλοι οι ηγέτες της αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων της Ισπανίας, όπως: Κάγιο Λάρα και Αλμπέρτο Γκαρθόν της Ενωμένης Αριστεράς, Πάμπλο Ιγκλέσιας και Τερέσα Ροντρίγκεθ του Podemos, Χοσέ Λουίς Θεντέγια Γ.Γ. του Κομμουνιστικού κόμματος, Χάϊμε Παστόρ της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, Γιάγιο Ερέρο των Οικολόγων σε Δράση, Εστέρ Βίβας της Καταλάνικης «Συντακτικής Διαδικασίας», Ενρίκ Ντουράν του κινήματος για την Απομεγέθυνση, Φλοράν Μαρσεγιεσί των Πράσινων Equo, Χόρχε Ρίτσμαν θεωρητικός του οικοσοσιαλισμού και σημαντικές προοδευτικές προσωπικότητες  της χώρας (συμπεριλαμβανόμενης της Καταλονίας και της Χώρας των Βάσκων), που τοποθετούνται στα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας και φτάνουν  μέχρι και τον αναρχοσυνδικαλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: