Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014

Όλα λάθος...


Μιας και ασχολούμαστε πολύ με τα σκουπίδια το τελευταίο διάστημα, είναι ευκαιρία να δούμε λίγο και την κατάντια μας σαν κοινωνία.

Ο σημερινός "άνθρωπος" έχει ένα πολύ μεγάλο κουσούρι. Την κατανάλωση χωρίς μέτρο. Για να ικανοποιήσουμε αυτή μας τη διαστροφή κάνουμε μια αλόγιστη κατανάλωση φυσικών πόρων και έχουμε σαν ανεπιθύμητη παρενέργεια, την πολύ μεγάλη παραγωγή σκουπιδιών.

Homo Katanalotis-Skoupidoparagogos. Ο όρος που χαρακτηρίζει καλύτερα τον "πολιτισμένο" σύγχρονο άνθρωπο. Πολύ σκουπίδι αδέλφια. Πάρα πολύ. Βέβαια, έχει γίνει κατανοητό από όλους πια ότι το συντριπτικό ποσοστό των υλικών που πετάμε δεν είναι σκουπίδια και γι' αυτό άλλωστε γίνεται και το πάρτι από τους μεγαλοεργολάβους για τη διαχείρισή τους. (Ένα πολύ χρήσιμο λινκ για τα σκουπίδια είναι το ιστολόγιο της ΠΡΩΣΥΝΑΤ. http://prosynat.blogspot.gr Καταχωρήστε το)

Εκτός από τη διαχείριση όμως, που έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει γίνεται τοπικά και με εντατικοποίηση της ανακύκλωσης, διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση και όλες τις πρακτικές ώστε τα πραγματικά σκουπίδια να είναι ένα μικρό υπόλειμμα όσων πετάμε, πρέπει να δούμε και πώς θα μειώσουμε την παραγωγή τους. Είναι κατάντια μεγάλη αυτό που συμβαίνει και ο τρόπος που ζούμε, καταβροχθίζοντας τη φύση, καταναλώνοντας και σκουπιδο-παράγοντας. Είναι δείγμα της απανθρωπιάς που χαρακτηρίζει το σημερινό "άνθρωπο", κάτι βέβαια που φαίνεται και σε πολλές άλλες δραστηριότητές του.

Θα πρέπει αυτούς τους στόχους να τους εντάξουν στο λόγο και στους στόχους τους όλα τα κόμματα που ευαγγελίζονται μια άλλη κοινωνία. Σ' αυτή την άλλη κοινωνία, δεν πρέπει μόνο να μην υπάρχουν ανισότητες ταξικές, κοινωνικές και οικονομικές. Πρέπει να υπάρξει και τέλος στην αυτοκαταστροφή. Αφήστε που αν περιμένουμε να υλοποιήσουμε αυτή την άλλη κοινωνία με υποκείμενο τον Homo Katanalotis-Skoupidoparagogos, θα περιμένουμε πολύ, έως ...ποτέ! (Αυτό το θέμα το περιγράφει καλά ο Γιάννης Μακριδάκης http://yiannismakridakis.gr. Καταχωρήστε κι αυτόν το σύνδεσμο).

Για να μην πολυλογάω, το συμπέρασμα είναι ότι στο θέμα των σκουπιδιών, όλα είναι λάθος. Από την παραγωγή μέχρι τη διαχείριση. Όλα λάθος...

Ανδρέας Απ. Ζάρρος

ΥΓ: Αν περάσεις από μια χωματερή κι ένα νεκροταφείο καταλαβαίνεις πολλά και αναθεωρείς ακόμα περισσότερα. Όποιος δεν καταλάβει, είναι που έχει πεθάνει και δεν το ξέρει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: