Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Η αυτοδιοίκηση διασωληνώνεται...


Αυτές τις μέρες υπάρχει σε διαβούλευση ένα σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο ΕΚΛΟΓΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ (εδώ http://www.opengov.gr/ypes/?p=7629).

Αντιαυτοδιοικητικό από την κορφή ως τα νύχια, με πολλές αλλαγές που απομακρύνουν κι άλλο τις ήδη απομακρυσμένες έννοιες δημοκρατία, τοπικότητα και ...αυτοδιοικητικότητα, αλλά θα τις αναλύσω αργότερα. Σήμερα θα θίξω κάτι που δεν θα πίστευα ποτέ ότι θα διάβαζαν τα μάτια μου. Προσέξτε το καλά! Το αντιγράφω αυτολεξεί:

Άρθρο 27 Εκλογή συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων

1. Στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των τριακοσίων ενός (301) κατοίκων, ο συνδυασμός του επιτυχόντος δημάρχου λαμβάνει τα τρία πέμπτα (3/5) του συνόλου των εδρών των συμβούλων σε κάθε δημοτική κοινότητα και οι επιλαχόντες συνδυασμοί λαμβάνουν τα δύο πέμπτα (2/5).

Δηλαδή στις δημοτικές κοινότητες, σε πόλεις και χωριά ανά την Επικράτεια με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των 301 κατοίκων, ό,τι και να ψηφίσουν οι πολίτες τους, θα πάρει την πλειοψηφία του συμβουλίου ο συνδυασμός του δημάρχου!!! Εννοείται ότι καταργούν στις κοινότητες αυτές και τους ανεξάρτητους συνδυασμούς και πρέπει πάλι να ακολουθείς κάποιον δημοτικό συνδυασμό. Απίστευτο; Ναι, αλλά αληθινό...

Το άρθρο αυτό όπως καταλαβαίνετε πρέπει να αποσυρθεί και να μην ψηφιστεί γιατί θα αποτελεί τη μεγαλύτερη ντροπή στην αυτοδιοικητική ιστορία της Ελλάδας. Το ότι δεν έχει ξεσηκωθεί όλος ο αυτοδιοικητικός κόσμος, δεν έχουν συνεδριάσει όλα τα δημοτικά συμβούλια και δεν έχουν βγάλει ψηφίσματα για όλο το σχέδιο νόμου και με ειδική αναφορά σε αυτό το άρθρο, αποτελεί μεγάλη απογοήτευση. Αλλά αν το καλοσκεφτείς μάλλον αποτελεί ουτοπία να ζητάμε να ξεσηκωθεί ένας κόσμος που δεν υπάρχει. Γιατί εδώ και χρόνια, παράγοντες υπάρχουν που διεκδικούν καρέκλες εξουσίας συνδεδεμένες με την κεντρική διακυβέρνηση και οι αυτοδιοικητικοί αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.

Όσοι ενδιαφέρεστε μπείτε και γράψτε στη διαβούλευση, μπας και καταλάβουν τι πάνε να κάνουν και το αποσύρουν. Μέχρι τις 18 Μαρτίου θα διαβουλεύεται αυτό το έκτρωμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: