Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Εστιατόριο η Πολιτισμός;

Στο Ρέθυμνο η δημοτική αρχή πρωτοπορεί, τολμά και αποφασίζει να επενδύσει στην τέχνη και μάλιστα στην σύγχρονη.
Δημιούργησε ένα μουσειακό χώρο σύγχρονων προδιαγραφών 1000τμ, αξιοποιώντας υπάρχοντα κτίρια και ονομάζοντας την νέα μεγάλη πλατεία που ενοποιεί το ιστορικό κέντρο «πλατεία Πολιτισμού».
Το βασικό κτίριο ήταν Ενετικό, έγινε εργοστάσιο σαπουνιού και με χρήματα του Γ' ΚΠΣ και αφού παρέμεινε η παλιά του μορφή, το κέλυφος, αποκτήθηκε υποδομή σύγχρονη.
Το κέντρο του Ρεθύμνου είναι εικαστικός προορισμός πανελλήνιος και ενίοτε διεθνής. Το μουσείο έχει δύο επίπεδα και θα φιλοξενεί: περιοδικές εκθέσεις, προβολές, διαλέξεις, μουσικές εκδηλώσεις μικρού μεγέθους, καθώς και τον καφέ με βιβλιοθήκη και το πωλητήριο.
Υπάρχει ασφαλώς η δυνατότητα να συμμετέχουν σχολεία σε εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου.

Στο Ξυλόκαστρο οι αποθήκες Φραντζή προσανατολίζονται στην εστίαση.
Ξανάρχισαν οι εργασίες, αφού καταστράφηκε η πρόσοψη και δεν φαίνεται η δημοτική αρχή να αντιλαμβάνεται πόσο λάθος έχει κάνει με τα σχέδια που θέλει να υλοποιήσει αγνοώντας τις διαφορετικές προτάσεις που έχουν ακουστεί και δημοσιευθεί.
Έτσι λοιπόν παραθέτω εδώ ένα ακόμη παράδειγμα διαφορετικών αντιλήψεων, που βοηθούν την πόλη, την αναπτύσσουν και οικονομικά, εστιάζοντας στον πολιτισμό και ΟΧΙ στο τσιμέντο, βοηθούν τους κατοίκους να προσανατολισθούν σε άλλους τρόπους επιδίωξης οικονομικής ευμάρειας από την αντιπαροχή και βέβαια τις νέες γενιές κοντά στις τέχνες, ώστε να ανθίσει η πόλη καλλιτεχνικώς και όχι οικοδομικώς.

ΥΓ: Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από άρθρο της Φ. Μπάρκα στην Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία.

Λουκάς Ψαράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: